Les Arts i la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) han segellat el seu primer projecte artístic conjunt per al cicle 'Bandes a Les Arts' de 2018.
La proposta sorgeix com a fruit dels compromisos arreplegats en el conveni de col·laboració que les dues entitats van subscriure en 2017. Aquest acord estipulava, entre altres punts, la convocatòria d'un concurs de projectes per a 'Bandes a Les Arts' entre les societats musicals i la seua posterior selecció per una comissió mixta integrada per representants de les Arts i de l'FSMCV.
Segons el conseller Marzà, "amb el cicle 'Bandes a Les Arts' hem reforçat encara més el vincle entre Cultura de la Generalitat i l'FSMCV, amb una col·laboració més estreta entre un espai emblemàtic per a la música com les Arts, i fent que el projecte s'integre en la programació d'aquest espai cada vegada més obert a la societat i atenent la importància de les bandes de música en el nostre territori".
Per primera vegada aquest cicle presenta una oferta musical vinculada als continguts de la temporada de les Arts. Els programes inclouen propostes al voltant de l'obra de Hndel i Wagner, fragments dels títols més cèlebres de Verdi i Bernstein, junt amb un recorregut didàctic per la història de la música.
Els projectes guanyadors s'acompanyen també de posades en escena innovadores, que aglutinen diferents disciplines artístiques com la música lírica i coral, el cinema, el teatre i la dansa.
"Ens sentim molt satisfets per la posada en marxa d'aquest projecte conjunt amb les Arts, que ha posat de manifest, una vegada més, la qualitat artística de les nostres societats musicals a través de les propostes presentades i la seua gran contribució a la música popular valenciana", ha afirmat Pedro Rodríguez, president de l'FSMCV.
'Bandes a Les Arts 2018' s'articularà en tres cites dobles (10.00 h i 12.30 h), durant el primer semestre de 2018. Els concerts, que mantenen la seua seu a l'Auditori, són d'accés gratuït mitjançant invitació, que es podrà arreplegar a l'hora d'obertura de la sala, fins a completar l'aforament.
D'aquesta manera, el dia 25 de març, l'SM La Lira Castellonera i Amigos de la Música i la Danza d'Orihuela inauguraran aquest cicle, i els seguiran, el 15 d'abril, l'SM La Paz de San Juan (Alacant) i la Unió Musical L'Aurora, d'Albalatera. La Primitiva de Llíria i l'SM Música Jove de Benimaclet seran les encarregades de clausurar aquesta sèrie de concerts el 3 de juny.
Per a la primera sessió, la Lira Castellonera de Villanueva de Castellón proposa un programa al voltant de dues figures imprescindibles en la història de la música teatral: Giuseppe Verdi i Leonard Bernstein, dos compositors d'estils i èpoques diferents, però que van marcar un punt d'inflexió en el gènere, segons indiquen en la seua presentació.
Sota la direcció de Beatriz Fernández Aucejo, la Lira dedicarà la primera part a obertures i temes operístics dels grans títols del compositor de Busseto, com 'La forza del destino', 'La traviata' o 'Ernani'.
Per a la segona part, i amb motiu també del centenari del seu naixement, la societat musical farà un recorregut per les pàgines més cèlebres del geni nord-americà, amb les obertures de musicals com 'Candide' o 'West Side Story', junt amb el segon moviment de la seua primera simfonia, 'Jeremiah', o el seu 'Divertimento'.
La Asociación Cultural Amigos de la Música i la Danza d'Orihuela (ACAMDO) en la seua primera visita a les Arts presentarà a l'Auditori la Banda Filharmònica d'Orihuela, la Coral Ars Armonium i el Coro Voces Blancas ciudad de Orihuela.
La formació ha triat Giuseppe Verdi per al seu debut, amb l'arranjament de Franco Cesarini de 'Nabucco', i 'Fantasia da concerto per clarinete y banda sobre tema de Rigoletto' de Luigi Bassi al faristol. Després del descans, el programa se centrarà en la música sacra instrumental i vocal amb la 'Missa Brevis', de Jacob de Haan; fragments del 'Réquiem' de Mozart, i peces de Robert Prizeman.