Cultura

Marisol Salanova llança un llibre per a desgranar els secrets del món de l'art i potenciar la creativitat

‘Inteligencia artística. Aprende a identificar y desarrollar tu potencial creativo’ ofereix eines per a impulsar el pensament artístic en el dia a dia

1 minut

La comissària d'exposicions i crítica d'art Marisol Salanova

Què és l'art? Com puc iniciar-me en aquest món? Tots som persones creatives? Totes aquestes qüestions, i moltes més, són les que promet respondre 'Inteligencia artística. Aprende a identificar y desarrollar tu potencial creativo', l'última publicació llançada aquest mes de març per la comissària i crítica d'art Marisol Salanova. Una guia que pretén desgranar tots els secrets del món de l'art i ser un trampolí per als qui mai s'han atrevit a deixar fluir l'instint creatiu que porten dins.

La mateixa Plataforma Editorial va ser la que es va posar en contacte amb la comissària d'exposicions, crítica d'art i consultora de comunicació per a llançar aquest llibre, que reuneix des de les línies principals del sector fins als secrets i trucs més concrets per a fer-se un buit en el món artístic, conta Salanova.

"En l'art, és molt difícil que compartisquen amb tu informació de primera mà, perquè hi ha molta competitivitat. A més, en les facultats moltes vegades no expliquen qüestions bàsiques com com fer un bon dossier o com viure d'això. Per aquest motiu, el llibre pretén mostrar des què és un museu, fins a com fer una inversió, com treballa una galeria o com es gestiona una programació expositiva o com fer-la més dinàmica i atractiva, per a ajudar-te a conéixer tot el que implica l'art", explica.

Així, al març es va publicar 'Inteligencia artística. Aprende a identificar y desarrollar tu potencial creativo', amb 150 pàgines per a posar-se al dia en aquest sector, però també per a identificar el teu potencial creatiu, sigues o no artista, insisteix. La crítica subratlla que "està pensat com una conversa amb el lector i lectora i té un caràcter motivacional, un aspecte que destaque especialment en un moment com l'actual en el qual vivim una crisi i visibilitzem la importància de cuidar la nostra salut mental".

Marisol Salanova amb ‘Inteligencia artística. Aprende a identificar y desarrollar tu potencial creativo’

I és que, tal com reivindica Salanova, treballar la nostra creativitat té grans beneficis per a la nostra salut i és una pena malgastar eixe potencial que "tots i totes tenim dins": "L'ésser humà és creatiu per naturalesa i l'art té la capacitat de revolucionar els nostres sentits. Desaprofitem la intel·ligència artística i no hem de ser artistes per a tindre-la, perquè és un valor que impulsa la creativitat innata que tenim".

La comissària proposa així una sèrie de trucs i exercicis pràctics per a comprovar de primera mà eixa creativitat d'un mateix i com l'art pot canviar-te la vida des de la simple solució de problemes quotidians.

Un futur creatiu

Salanova ha estat ha comptat amb el suport de professionals del sector i de la psicologia o la neurociència per a oferir un llibre complet, que aborde l'art i la intel·ligència artística des de diferents visions. Però insisteix que no es dirigeix només a artistes amateurs, "sinó a professionals que tenen moments d'estancament creatiu o a qualsevol persona a qui en el col·legi li van dir que no pintava bé, per exemple".

Encara que el seu caràcter didàctic ha sigut clau per a això, la crítica reconeix haver-se sorprés gratament per la resposta del públic, especialment de la joventut. "Vaig estar signant exemplars, per primera vegada, a Sant Jordi, i van ser moltes les persones que venien pel llibre per a regalar-lo a amics o familiars. Aquest detall i que gran part foren adolescents que, a més, s'han posat en contacte amb mi per a consultar-me dubtes, m'ha sorprés moltíssim perquè mostra un interés creixent per l'art i la creativitat", celebra.

'Inteligencia artística. Aprende a identificar y desarrollar tu potencial creativo' ja està disponible en Plataforma Editorial i es presentarà oficialment a València el pròxim 27 de maig en el Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC).