Cultura

María Cárdenas, Premi d'Honor 2024 de les Arts Escèniques Valencianes a títol pòstum

Els espectacles guardonats formaran part de Gira Escena Premiada, un programa de suport a la difusió creat per la Secretaria Autonòmica de Cultura

Ana Aznar

1 minut

Pilar Tébar, secretària autonómica de Cultura, al Teatre Principal de València

La Conselleria d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació ha anunciat que el Premi d'Honor a les Arts Escèniques Valencianes d'enguany s'atorgarà a títol pòstum a María Cárdenas. Este guardó de l'Institut Valencià de Cultura, que condecora a professionals i entitats valencianes d'arts escèniques, serà per a la dramaturga, directora teatral i cofundadora de la companyia La Teta Calva.

La secretària autonòmica de Cultura, Pilar Tébar, ha fet públic este reconeixement durant la trobada de nominats que s'ha celebrat en el Teatre Principal de València i que ha reunit a alguns dels representants de les arts escèniques valencianes.

Pilar Tébar ha destacat “la valuosa contribució de María Cárdenas a les arts escèniques valencianes dels últims vint anys, amb produccions originals i transgressores i una sensibilitat manifesta, que li va permetre situar-se com una professional molt respectada en diferents camps de l'escena, a més d'una persona molt volguda pel sector”.

Este guardó, que s'entregarà el pròxim 4 de novembre en el Teatre Principal de València, és un reconeixement a la trajectòria i els mèrits professionals de la dramaturga d'origen argentí, establida a València i morta el mes de juny passat.

Pilar Tébar també ha anunciat la creació de Gira Escena Premiada, un programa que dona suport a la difusió dels espectacles guardonats i que constituïx un reforç a les companyies i una oportunitat de visibilització de les obres. Gira Escena Premiada consistix en la programació dels espectacles premiats en les categories de millor espectacle amb tres funcions en diferents localitats valencianes. A més, el projecte premiat en la categoria de millor dispositiu escènic comptarà amb representacions i s'acompanyarà d'una activitat paral·lela de mediació que acoste al públic a la creació escènica.

Amb este nou programa es reforça el suport de l'Institut Valencià de Cultura a les companyies valencianes, al mateix temps que es dona visibilitat als espectacles, es fomenta el treball en el sector i es contribuïx a difondre la creació escènica de manera descentralitzada, vertebrant el territori i democratitzant la cultura.


María Cárdenas

La dramaturga, escenògrafa, fotògrafa i publicista María Cárdenas (Necochea, l'Argentina, 1970), va cofundar la companyia La Teta Calva al costat de Xavo Giménez en 2014. Prèviament, havia rebut el Premi Ciutat d'Alcoi pel seu text ‘Adeu encara’ en 2013, que va ser seleccionat per Iberoescena per a portar-ho als escenaris argentins en 2014. És autora de ‘Síndrhomo’, presentat en el Festival Cabanyal Íntim en 2015 i estrenat en la seua versió llarga en 2016, un text este text amb el qual guanya el premi MAX com a millor autoria revelació 2016 i el premi a millor text teatral en els Premis dels Arts Escèniques Valencianes 2018.

María Cárdenas va crear i va codirigir nombrosos espectacles que van aconseguir importants premis i reconeixements, com 'Els aventures de T. Sawyer', una producció del Centre Teatral Escalante, que va obtindre el premi Estupend al millor vestuari i sis candidatures als premis Max: millor versió, millor vestuari, millor actriu, millor escenografia i millor espectacle infantil.


La cerimònia de lliurament

Els guanyadors es donaran a conéixer el dilluns 4 de novembre en el Teatre Principal, en la cerimònia de lliurament d'estos Premis Institut Valencià de Cultura a les Arts Escèniques Valencianes, que compta amb l'adreça de Jaume Pérez i Juli Disla.

Com a novetat, enguany s'afigen tres categories a les ja existents. La primera, el Premi al millor espectacle musical, donat el creixement i la gran resposta de públic i crítica a este gènere. La segona, el Premi a la millor proposta de noves aportacions escèniques, que valora propostes artístiques que impacten en el públic més enllà de l'escena bé per la seua intenció de mediació o per proposar dispositius escènics participatius i/o renovadors. I la tercera, la distinció en gènere en la categoria de millor intèrpret de circ, que per primera vegada tindrà dos premis, masculí i femení.

Estes tres incorporacions sumen un total de 21 categories amb les quals l'Institut Valencià de Cultura vol reconéixer i donar visibilitat a la labor que realitzen els professionals valencians i que servix al mateix temps com a punt de trobada de les arts escèniques.