El teatre Olympia de València recorre les llums i ombres de la discordant vida de Joan Carles I amb ‘El rey que fue’. La nova producció d'Els Joglars posarà el dit en la nafra amb este retrat de l'emèrit del 31 d'octubre al 10 de novembre en l'emblemàtic teatre valencià.
Així ho van presentar este dijous el seu director i codramaturg, Albert Boadella, i el seu protagonista i company en la dramatúrgia, Ramón Fontserè, que han coincidit que l'obra no es tracta d'una caricatura, sinó de tot un retrat de Joan Carles I i la seua vida.
“Sempre he pensat que abans de fer ‘Hamlet’, Shakespeare haguera escrit sobre Joan Carles I, una vida extraordinària per a un dramaturg des de la seua infància, quan mata accidentalment al seu germà, fins al seu paper durant la dictadura i transició o el seu estat actual. Volem fer un retrat global del personatge i dels personatges que l'envolten, amb les seues llums i ombres”, ha assenyalat Albert Boadella.
La realitat supera la ficció
La idea de fer esta obra no era nova per a la companyia de teatre privat més antiga d'Europa. Este mà a mà entre Albert Boadella i Ramón Fontserè es remunta a més d'un any, amb quatre mesos d'assajos en els quals “partint de zero, hem construït l'obra amb xicotetes improvisacions fins a fer una estructura d'espectacle”, assenyala Fontserè.
“Albert és el meu mestre i company des de fa 40 anys i ha sigut un plaer treballar intensament en esta obra. Un treball i assaig en els quals ens hem divertit i que per a mi han sigut una utopia, com estos 62 anys de la companyia”, ha apuntat el dramaturg i protagonista.
El resultat, han apuntat tots dos, és “un poc més complicat que una sàtira”, amb moments divertits, situacions satíriques, però també tràgiques, “perquè quins aspectes de la seua vida i regnat passaran a la història? Després de la seua estrena, la realitat supera la ficció”, han coincidit. També han convidat al públic a conéixer l'obra: “Generalment, trobem poc teatre amb èpica, un poc d'autocensura entre els comediants i a vegades hem de fer una crítica directament, amb noms i cognoms”.
Sis actors que interpreten a diferents personatges i una escenografia neta componen la tragicomèdia. A Ramón Fontserè com a protagonista li acompanyen Pilar Sáenz com a Carmela; Dolors Tuneu com a Inés; Martí Salvat com a Capità Hackett; Javier Villena com a Palomo; i Bruno López-Linares en la pell d'Adrián. Alberto Castrillo-Ferrer com a ajudant de direcció; Pere Llach com a director tècnic; Bernat Jansà en el disseny de la il·luminació; David Angulo en el so; Pilar Sáenz també en vestuari; i Montserrat Arcarons en la producció executiva completen l'equip artístic.
Tornen a València
La longeva companyia torna així a València per a posar sobre les taules la vida del rei emèrit, repleta de contrastos: moments tràgics, sacrificats, esperpèntics, embogits, magnànims, divertits, funestos i agosarats, conta la pròpia companyia. Fontserè i Boadella tornen a unir experiència i saviesa teatral després de la seua última col·laboració junts en ‘El coloquio de los perros’, on Boadella com a dramaturg, cedia la direcció d'Els Joglars a Fontserè.
Joglars es disposa a muntar una obra en esta línia polièdrica situant al públic l'any 2023, al Golf Pèrsic, on el monarca exiliat organitza una festa en un luxós veler amb periodistes, amics, amigues, xeics i familiars.
‘El rey que fue' podrà veure's en el Teatre Olympia de València els pròxims caps de setmana. Hi haurà passes el 31 d'octubre, 1, 2, 6, 7, 8 i 9 de novembre a les 20.00 hores; i els dies 3 i 10 de novembre a les 18.00 hores.