Cultura

Liebreich s'inicia com a director de l'Orquestra de València

1 minut

Alexander Liebreich assajant amb l'OV. Foto Live Music Valencia

El mestre bavarés Alexander Liebreich comença la seua "aventura" com a director de l'Orquestra de València (OV) amb l'ambició de vincular-se a la ciutat i introduir nous formats que permeten subratllar la seua especial tradició musical. Per això, confia també que la reforma del Palau de la Música estiga llesta "al més prompte possible" perquè és "la llar" de la formació.

Liebrich ha completat aquest dilluns el seu primer assaig amb l'OV en el seu nou càrrec --que exercirà durant els pròxims cinc anys-- i ha confessat que ha sigut un moment "molt especial en el qual hi ha diferents energies".

El director bavarés --que es defineix com un "bastard" a causa de les influències culturals diverses que conflueixen en ell i es reconeix "fascinat" per la Grècia clàssica-- ha assenyalat que, en l'actualitat, està centrat a conéixer València i aprofundir en la seua gran tradició bandística, que la converteix en un lloc "emblemàtic a Europa", ja que només coneix una situació similar en Maastrich.

Liebreich ha recordat que al llarg de la seua carrera ha estat normalment unit a orquestres de radis i aquesta serà la seua primera vegada amb l'orquestra d'una ciutat. "Aquesta és la diferència, perquè vull trobar el camí per a estar amb la gent de la ciutat, perquè l'Orquestra de València existeix i pertany a la ciutat. La ràdio està en l'aire, però l'orquestra d'una ciutat és de la gent", ha insistit.

El meu "repte" és donar confiança absoluta als músics i posar el context perquè "totes les tecles funcionen". "És un procés de veure fins a on podem arribar junts com a orquestra", ha dit l'artista, que s'ha mostrat segur que l'orquestra entendrà els canvis que calga fer.

Sobre la programació, ha recordat que serà responsabilitat seua a partir de la temporada 2022-2023 i la seua intenció de comptar en cada exercici amb almenys dos compositors novells comissionats: un valencià o espanyol i un altre internacional, així com amb directors joves.

També s'ha mostrat interessat a desenvolupar un format que anomena de "quinze minuts" o 'open stage' en el qual puguen intervenir músics i poetes músics i per al qual vol buscar espais.

El director ha incidit en la conveniència que les obres en el Palau de la Música acaben com més prompte millor i ha subratllat l'acústica de l'auditori, molt diferent de la del veí Palau de Les Arts. Sobre el coliseu dissenyat per Santiago Calatrava ha manifestat que és "espectacular, però en el Palau de la Música, la música torna a casa".

LES OBRES DEL PALAU DE LA MÚSICA, A PRINCIPIS DE 2022

Sobre aquesta qüestió, la regidora de Cultura i presidenta del Palau, Gloria Tello, ha manifestat que "tots opinem com el mestre i volem tornar al Palau de la Música com més prompte millor", al mateix temps que ha confiat que l'actuació puga iniciar-se a principis de l'any 2022.

Per part seua, el director del Palau, Vicent Ros, ha detallat que ja s'està obrint els segons sobres de la licitació i s'espera que l'obertura dels tercers siga ràpid. "I si no hi ha cap impugnació pensem d'una forma optimista que a la fi d'enguany o principis del qual ve podrien començar les obres". Ha postil·lat que en la fase final de la licitació també es pot tindre en compte com a criteri favorable que les empreses que opten proposen determinats torns d'operaris o acurtar els 15 mesos d'execució, la qual cosa "pot reduir alguna cosa el temps".

"Estem desitjant que el Palau es reòbriga al més prompte possible", ha insistit Tello, qui, no obstant això, ha qualificat de "quasi una utopia" que en la tramitació no hi haja algun altre recurs.

Sobre projectes futurs, ha comentat que vol "estudiar la situació" en primer lloc. "M'interessa parlar amb la gent d'ací, veure el context intel·lectual de València. Com més vinc ací, més m'adone que aquesta ciutat és més gran del que sembla, no parle d'extensió, sinó del que representa. No té que res a veure amb Madrid o Barcelona", ha asseverat Liebreich, que ha apostat perquè "el que passe en el Palau ha de ser una mescla d'arrel local amb el millor de l'àmbit internacional". Ho ha comparat amb el futbol, on sovint "les vertaderes arrels s'obliden pels diners".

"TOTES LES POSSIBILITATS"

Preguntat pels punts forts de l'Orquestra de València, ha declarat que té "totes les possibilitats, amb grans intèrprets, una part de vent excel·lent i amb una de corda que cal reforçar una mica". "El meu treball no és gens difícil, només he de fer que tots els mariners estiguen en el vaixell i que confluïsquen bé".

Ha al·ludit en aquest punt a la dificultat que creguen les vacants perquè els processos burocràtics "tallen l'energia". "La longitud de la burocràcia "és un problema", ha dit el mestre, que ha apuntat que, per això, necessita "l'ajuda dels polítics" amb la finalitat que l'orquestra puga "reaccionar més ràpidament".