Les residències de majors tornen a visitar el MuVIM

Una de les residències de València, ubicada al carrer Governador Vell, ha sigut la primera a fer una visita guiada en el MuVIM

Guardar

Mayores expo Berlanga MuVIM foto_Abulñaila (3)
Mayores expo Berlanga MuVIM foto_Abulñaila (3)

A mitjan mes de març de l'any passat, quan es va decretar per primera vegada l'estat d'alarma, els museus ―i moltes altres instàncies de la societat― van començar a experimentar una situació tan inèdita com l'absència de públic presencial, però amb la desescalada s'ha produït el consegüent retorn, amb restriccions, dels diversos públics.

Les persones més majors, no obstant això, i en atenció als particulars riscos que la pandèmia ha suposat per a la seua salut, han sigut especialment refractàries a tornar a gaudir de la cultura en viu i en directe. "Tot això ha començat a canviar radicalment", explica el director del MuVIM, Rafael Company.

Per a la diputada del MuVIM, Glòria Tello, "és molt positiu recuperar la normalitat ciutadana al nostre museu amb la presència de públic de totes les edats i especialment la gent major torne a poder gaudir de l'oferta cultural del MuVIM, en concret l'exposició sobre Berlanga, un espai amb la narració visual de les seues pel·lícules i la recreació dels escenaris, que ha marcat a aquestes generacions".

En opinió del director del MuVIM, Rafael Company, un bon indicador que les vacunes estan millorant moltíssim la qualitat de vida de les persones, és el fet que, després d'un any de letargia en aqueix sentit, «en el museu ens tornem a trobar, assíduament, amb visitants molt majors». Company indica que, potser, aquest retorn dels públics de major edat al MuVIM s'haja vist facilitat, igualment, per l'atractiu d'una exposició com «Visca Berlanga! Una història de cine», però afig que, si la situació sanitària no s'haguera transformat tant en les últimes setmanes, «no assistiríem a aquest retorn que, per descomptat, agraïm i valorem molt».

Una de les residències existents a la ciutat de València, ubicada al carrer Governador Vell, ha sigut la primera a sol·licitar formalment una visita guiada a l'exposició sobre Berlanga en el MuVIM. En setmanes anteriors, els residents han baixat a fer passejos al jardí del llit del Túria, que tenen a molt escassos metres, però ara han decidit recuperar també «una altra dels antics costums»: la de visitar les grans exposicions del MuVIM. En opinió de la psicòloga del centre, Pilar Sanz, aquest redescobriment de rutines de l'antiga quotidianitat té un efecte positiu sobre els usuaris dels centres sociosanitaris, «els qui en bona part van arribar a presentar quadres de depressió i ansietat». I remarca: «encara que totes les persones hem sacrificat molt durant la pandèmia, poques coses són comparables a l'angoixa i el neguit que van patir els residents, privats —lògicament, donades les circumstàncies— de la possibilitat de veure a qualsevol dels seus familiars i de realitzar eixides a l'exterior que la resta de la societat sí que va poder fer». Després de la vacunació, doncs, «ha arribat el moment de reconstruir, a poc a poc, un benestar psicològic que va arribar a estar bastant minvat».

La directora del centre, Fina Mínguez, coincideix plenament amb la visió de la citada especialista, i en conseqüència assevera que «amb les vacunes, no solament s'aconsegueix combatre a la malaltia i la mort provocades per aquest coronavirus; també s'està aportant a la gent gran la dosi d'optimisme necessària per a abordar l'existència». Per això, indica, «fer visites culturals, i un altre de tipus d'activitats en l'exterior, ha tornat a formar part del que molts dels nostres usuaris tenen en agenda. És cert que nosaltres ho proposem, és clar, però el més positiu és que ells també ens ho demanen». Al cap i a la fi, insisteix, «tornar als carrers, als museus, etc., ajuda a retornar als nostres residents la consciència de ser ciutadans de ple dret».

Arxivat a:

Destacats