Cultura

Les ajudes de la Generalitat a producció i exhibició d'arts escèniques seran biennals i amb més import

1 minut

teatro-ivc

La Generalitat Valenciana atorgarà ajudes a la producció i a l'exhibició en sales de projectes d'arts escèniques que tindran caràcter biennal, un "canvi de filosofia" que pretén donar resposta a "una reivindicació del sector" i contribuir al fet que les empreses culturals, que "assumeixen un risc", puguen treballar en millors condicions.

Així ho ha asseverat la secretària autonòmica de Cultura, Raquel Tamarit, qui ha avançat, en una entrevista amb Europa Press, que en 2020 augmentarà l'import de les subvencions --de 3,2 a 4,7 milions-- i també les quanties màximes de les diverses ajudes, amb l'objectiu d'afavorir obres "d'excel·lència".

Aquests canvis derivaran de la nova ordre de bases reguladores per a la concessió d'ajudes públiques en règim de concurrència competitiva per a les arts escèniques, música i audiovisual, la tramitació de la qual es pretén tindre llista aquest mes.

Les principals novetats, segons ha subratllat Tamarit, passen per la suma de modalitats, com les ajudes biennals a la producció professional d'un muntatge escènic, mitjançant les quals es podrà aconseguir un màxim de 160.000 euros per als dos exercicis; ajudes biennals a les sales d'exhibició --380.000 com a màxim-- i ajudes per a l'assistència a fires, que contemplen fins a 20.000 euros.

A més, puja els topalls fixats en altres modalitats: la de creació literària s'eleva de 3.000 a un màxim de 5.000 euros; l'anual a la producció de muntatge escènic, de 40.000 a 80.000; les de gires també es dupliquen, de 25.000 a 50.000 euros; les ajudes anuals a les sales passen de 90.000 a 190.000, i les que es destinen a associacions professionals i entitats sense ànim de lucre creixen des dels 20.000 als 40.000 euros.

En aquesta mateixa línia, les ajudes a la formació, investigació i edició es dobleguen fins a un màxim de 10.000, igual que les de realització de festivals i mostres passen de 50.000 a 100.000 euros.

La futura ordre reguladora afectarà també la música, on es creen més partides per a afavorir la programació en sales d'exhibició, assistència a fires, organització i manteniment d'estructures administratives, ajudes a la composició d'obres de nova creació vinculades a l'estrena i a la producció de vídeos musicals, tot això amb la finalitat de fer "un salt de qualitat per a professionalitzar" encara més aquest sector.

SITUACIÓ LABORAL IVC

D'altra banda, la secretària autonòmica s'ha referit a l'Institut Valencià de Cultura (IVC) el Comité d'Empresa de la qual ha alertat que l'organisme cultural es troba "a la vora del col·lapse" per la falta de personal suficient, ja que la plantilla de la qual disposa és "minsa".

Sobre aquest tema, Tamarit ha reconegut que aquest és "un problema que s'arrossega des de fa molts anys" i ha recordat que existien situacions de "frau de llei" en l'antic CulturArts. Així mateix, ha agregat que hi ha places que s'han de traure a concurs perquè obliga la llei.

Davant aquesta situació, ha confiat que es puga anar recuperant places, traure llocs de manera escalonada i estudiar si són factibles altres mesures per a "pal·liar la situació mínimament" com unificar les bosses de tècnics perquè puguen treballar per a diverses entitats.