El Teatre Principal de València ha acollit, aquest matí, la presentació de l'obra de teatre 'La vida es sueño [vv. 105-106]' que, enguany, inaugurarà la temporada. Aquesta magistral obra, produïda per MOMA Teatre, i coproduïda per Diputació de València, ha adaptat de forma molt clara i senzilla els versos del gran Calderón de la Barca, a través d'una volta de rosca a les reflexions que l'autor planteja, amb l'objectiu d'actualitzar-les.
En aquest sentit, Carles Alfaro, director de 'La vida es sueño', i que per primera vegada, en tota la seua àmplia trajectòria, dirigirà en el Teatre Principal, ha explicat que 'era una obra que portava molt de temps donant-li voltes i que, finalment, he reunit el coratge per a portar-la cap a davant. El 98% dels versos són de Calderón, nosaltres, amb l'ajuda d'Eva Alarte, hem fet una xicoteta cirurgia amb l'ànim d'essencialitzar l'estructura, però sempre tenint el màxim respecte als textos de l'autor. 'La vida es sueño' és un viatge en el qual constantment s'interrelacionen els personatges. En total, quatre personatges, dos pares i dos fills, amb conflictes interdependents entre ells. D'una banda, la cerca dels seus fills i, per un altre, la cerca d'identitats'.
A la presentació, també han assistit tres dels actors: Alejandro Saá (Segismundo), Enric Benavent (Clotaldo) i Vicente Fuentes (Basilio). Per la seua banda, l'actor gallec Alejandro Saá ha volgut recalcar que 'de la nostra proposta, crec que el major esforç que fem i el que li dóna vida a l'obra és el component de tot l'equip a viure aquest text complex el més intensament possible, i a trobar un equilibri perfecte entre el fons i la forma. És un espectacle honest i clar, i encara que els versos siguen tan coneguts, vull dir a qui venja que veja l'espectacle com si fóra la primera vegada perquè el que fem és especial i únic'.
Així mateix, l'actor Enric Benavent també ha assenyalat que 'no pensava que els personatges foren tan contradictoris. En el meu cas, el personatge de Clotaldo ha d'actuar com un home de deure, com un home d'estat, però alhora té una necessitat d'afecte i de trobar a la seua filla. La forma d'expressar-me en aquesta obra és arcaica, però els sentiments del personatge m'exigeixen centrar-me en temes actuals'.
'La vida es sueño' explica la història d'un rei, trastornat per la mort de la seua esposa el mateix dia en què dóna a llum al seu primogènit', que decideix ocultar l'existència del seu fill, aïllant-ho en un tancament, en donar crèdit a les interpretacions astrals que determinen la feresa del nounat i el desastre que suposaria per al seu regne. No obstant això, trenta anys després arriba l'hora de nomenar al seu hereu, i comença a qüestionar-se si va cometre un error. Mentre, accidentalment, algú irromp en la cel·la alterant l'hermetisme establit.
Una aposta forta que tant Rosa Pérez, Diputada de Teatres, Inclusió Social i Memòria Històrica, i Robert García, Director Adjunt d'Arts Escèniques de l'IVC, han volgut recalcar la seua riquesa estètica, la seua potència i la capacitat de seguir plantejant preguntes que, hui dia, ens segueixen fent reflexionar.
En definitiva, i en paraules de l'actor Vicente Fuentes, 'La poesia és com entrar en la veu secreta de l'autor. Així, quan vagen a veure 'La vida es sueño', els vostres cossos no es poden quedar indiferents'.