Cultura

La nova tempordada de L’Escalante amb un projecte teatral més transversal i inclusiu

1 minut

Presentación programación Escalante foto_Abulaila (3)

Consolidat com el projecte escènic per a xiquets i joves més important de l' Estat i com a agent clau en el creixement dels professionals valencians de les arts escèniques, l’Escalante Centre Cultural, dependent de la Diputació de València, ha presentat este dijous en roda de premsa la programació de la seua 32a temporada i ha desvetllat les novetats de la seua nova etapa amb Josep Policarpo com a director. En ella ha intervingut Rosa PérezGarijo diputada delegada d' Inclusió social, Teatres i Memòria històrica; María Oliver, regidora d´Acció Cultural de l’Ajuntament de València; Xavo Giménez, director de la companyia La Teta Calva i el director de l’Escalante.

La seua oferta teatral acull aquesta temporada continguts no solament per a alumnes de Primària, sinó també per als de Secundària; s'obri al públic adult amb propostes com el cicle Memòria Històrica; triplica les coproduccions enfront de la temporada anterior; acull espectacles que aprofundeixen en la nostra actualitat; presta major atenció a disciplines escèniques com la dansa, la música o el circ; i presenta una nova pàgina web més accessible i intuïtiva.En la roda de premsa s'ha escenificat la unió entre l’Escalante i el Teatre Musical (TEM).

Respecte a la signatura del conveni que ha fet possible el trasllat de la programació de l’Escalante al TEM, María Oliver ha explicat que “estem molt contents d'haver actuat amb la responsabilitat que les administracions públiques han de tenir. El conveni té vigència fins a març i estarà supeditat al que diguen els tècnics” Per la seua banda, la diputada provincial Rosa Pérez ha agraït a la regidora “la col·laboració que ens ha brindat la Diputació des del primer dia” i ha remarcat que, afortunadament, “l’Escalante va més enllà de l'edifici i que tota la programació es portarà a terme en el Musical”.Un projecte teatral per a connectar amb la societat actualDavant la necessitat d'oferir respostes al públic i no perdre la connexió amb la societat, el nou rumb de l’Escalante Centre Teatral, capitanejat per Josep Policarpo, arriba carregat de novetats i canvis. I ho fa amb un projecte teatral “sensible i adaptat al nou perfil de l'espectador del segle XXI, als canvis sociològics que afecten la família, el tema del gènere, la multiculturalitat, l’ús de la tecnologia digital, etc.”, ha explicat Policarpo. Aspectes de “reflexió i inclusió” amb els quals es nodreix enguany el disseny programàtic de l’Escalante.

A partir de l'actual estructura del Centre, el nou director implementarà el seu projecte sobre 3 directrius: les produccions pròpies, l'espai expositiu i l'escola de teatre. A partir del nou marc social, el Centre Escalante “propiciarà el naixement d'una nova literatura dramàtica, impregnada d'actualitat, i amb una força renovadora, tant pel que fa a arguments com al llenguatge escènic, i atendrà, d'altra banda, les disciplines amb menor presencia com el circ, la dansa, el teatre físic i visual, etc.”L’Espai expositiu de l’Escalante es transformarà en “un espai polivalent de recerca que oferirà al visitant noves experiències vinculades amb el món de l'escena, la literatura, les arts plàstiques, la música, etc.”. El desenvolupament de continguts en aquest espai estarà subjecte a les obres de rehabilitació del Teatre. Finalment, Policarpo ha assenyalat que l'actual Escola de Teatre tindrà una doble orientació: “Una oferta de cursos per a gent vinculada a les arts escèniques però que no es dedica d'una manera professional i una sèrie de cursos d'especialització orientats a actors i actrius professionals”.Quasi 200 representacions i 21 companyies

L’Escalante desplegarà la seua oferta teatral el pròxim 2 de novembre al MUVIM amb la Biblioteca de cuerdas y nudos, de José Antonio Portillo. Tota la programació es traslladarà llavors al Teatre el Musical, que acollirà el pròxim 8 de novembre l'estrena absoluta de Les aventures de T. Sawyer, una adaptació dels textos de Mark Twain produïda per la Teta Calva i l’Escalante, que oferirà funcions concertades als matins de dilluns a dijous fins al 14 de desembre i tres funcions obertes, el 16 de novembre a les 20:00h i el 6 i 8 de desembre a les 18:00h. “En el nostre Sawyer volem convidar els xiquets i xiquetes a jugar sense tablets, ordinadors ni mòbils. Creiem que és fonamental que es cuide el costat emocional del cervell, i no solament el costat intel·lectual”, ha explicat el seu director Xavo Giménez. Els xiquets d'avui dia, ha matisat, “necessiten jugar més, però jugar tirats en la catifa o a l'aire lliure imaginant ser pirates. Estos tipus de jocs afavoreix altres aprenentatges que no s'aconsegueixen amb les noves tecnologies, com per exemple aprendre a “ser amics”.”.

Sota la premissa que el teatre és un lloc idoni per a examinar el món amb una mirada crítica (paraules de Juan Mayorga) i amb la intenció d'obrir la sala a nous públics, l’Escalante presentarà aquest Nadal el seu cicle Memòria Històrica. Dissenyat pel nou director, en ella podrem veure –del 20 al 22 de desembre- La Piedra oscura de Centre Dramàtic Nacional i Lazona Teatre, reconeguda amb 5 Premis Max; Kilòmetres de Meriyanes Produccions, que arriba per primera vegada a la Comunitat Valenciana; i A mí nunca me cortó la cabeza de Lupa Teatre iYo maté a Carmencita Polo de Mafalda Bellido.

Amb el segell de Policarpo també com a programador, el cicle Nadal al Escalante oferirà una variada programació per als xiquets i joves espectadors: Días de nocilla y magiade Nacho Diago; Kindur de Compagnia TPO; Do not distorb de Vaivén Circo; ¿Cuál es mi nombre? de Da.te Dansa; Liliput de L'Horta Teatre;Adiós Bienvenida de Mimaia Teatre; i Cambiar de carade Lîla.

Al febrer, l’Escalante estrenarà les seues altres dues produccions. Coincidint amb el 5é aniversari de la denominada "Primavera valenciana" presentarà Vives. Proposta teatral en la qual Gabi Ochoa i la companyia El Punt G rescaten el protagonisme dels alumnes de l'Institut Lluis Vives en l'anomenada Primavera Educativa. L'altra estrena absoluta serà Els viatgers del temps produït per Pot de Plom, sota la direcció de Xavi Castillo.

També al gener el públic podrà vore la reposició d'una altra de les produccions de l’Escalante: L´Aneguet lleig, Premi Max 2016 al millor espectacle musical, en la qual Albena Teatre ofereix una metàfora sobre l'autoestima i confiança a partir de la rondalla de Hans Christian Andersen.

L'oferta teatral de l’Escalante prosseguirà durant tot l'any amb muntatges articulats en diversos blocs. Escena diversa acollirà al març i abril la dansa contemporània d'Eva i Adán, de Asun Noales i Otradanza; el ritme musical i energètic de Marabunta, de Guillem Albà i The All in Orchestato; i el nou circ de L'engranatge, d'Alberto Vidal, Rogelio Pérez i Rubén Aparisi. Els dos últims arribaran per primera vegada a València.

I al maig, Menut Teatre oferirà una programació específica destinada als més xicotets com el concert interactiu Bitels (0 a 3 anys), d'Albert Vilà i Eva Vilamitjana; Little Night de Jordi Colominas i Carles Porta; i Screen Man de Tian Gombau i El Teatre de l´home dibuixat (2 a 5 anys).

Etiquetes: