Molts han especulat sobre l'origen de la nit de Sant Joan i la seua festivitat. La majoria d'històries es recuperen en el rumor de la necessitat dels nostres ancestres a honrar el foc i el sol. Per a açò, utilitzaven els draps vells i fustes per a purificar-ho mitjançant les flames del foc. Per als cristians, és un ritu en honor a sant Juan Bautista, i els àrabs hispans aqueixa nit corrien la pólvora i encenien fogates.
Alacant és la ciutat espanyola per excel·lència protagonista en les festes de Sant Joan. Era tradició prendre fogueres als afores de la ciutat, en l'horta o en la riba del mar, on els alacantins podien gaudir de revetles improvisades en reunions familiars o d'amics, sopant i ballant sota els estels de la nit més curta de l'estiu.
Durant llargs anys, han sigut moltes les prohibicions de les fogueres tant als afores com en els carrers de la capital alacantina, fins a remuntar-nos a 1928. Es coneix que José María Py i Ramírez de Cartagena, un gadità resident a València que es va traslladar a Alacant, va proposar la idea de convertir la festivitat de les fogueres de Sant Joan a la manera de les Falles de València. Per sort, una idea que va agradar a molts alacantins i la qual es va engegar. D'aquesta forma, van començar a formar-se comissions en els barris de la ciutat cercat artistes que els feren aquells monuments que es podien veure en els carrers de València. Aquest fet va ser tot un èxit i hui dia segueixen celebrant-se les tradicionals Fogueres de Sant Joan on els monuments, la pólvora, les despertàs, dolçaines i tabalets són alguns dels protagonistes de la setmana gran d'Alacant celebrada del 21 al 24 de juny cada any.
Des de dissabte passat 3 de juny, les mascletàs anuncien l'arribada de la festivitat de Sant Joan a Alacant, la festa més important de la ciutat llevantina. Més de 200 comissions alcen els seus monuments de cartó pedra sota les seues crítiques per tots els carrers de la ciutat esperant la nit màgica. Les festes Fogueres de Sant Joan celebren diferents actes matinals com a nocturns; desfilades, cercaviles, ofrenes florals, cites gastronòmiques i focs artificials, prenen la ciutat.
Celebració de Sant Joan a València
La Nit de Sant Joan se celebra amb magnificència en diferents ciutats de la península i València no anava a ser menys. Milers de persones es reuneixen en les platges de la capital per a rebre a l'estiu en la nit més curta de l'any amb magnificència. La costa mediterrània es converteix en un escenari de foc on la gent se senta al voltant de les fogueres per a celebrar aquest dia mitjançant sopars i rituals. El foc i l'aigua són dos dels protagonistes en aquesta nit per a tots els assistents. Per als més supersticiosos i perquè la sort t'acompanye en una nit com aquesta hauries de seguir diversos consells. En primer lloc, disposat a saltar set vegades la foguera a partir de les dotze de la nit i demana un desig. A més, no oblides banyar-te a mitjanit en el mar i salta set ones d'esquena, durant aquest ritual, també has de demanar un altre desig.