Cultura

La Generalitat homenatja Blasco Ibáñez amb una exposició que acosta als valencians la seua obra i el seu compromís històric

S'exhibeix a la Biblioteca Valenciana des del 4 de febrer fins el 7 de maig. La mostra aborda el paper de Blasco Ibáñez en la seua faceta de polític, periodista, editor o autor, i també tracta l'impacte de l'escriptor entre els seus coetanis i en el futur

1 minut

exposición Blasco Ibáñez

El President de la Generalitat, Ximo Puig, acompanyat pel conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha inaugurat l'exposició 'Blasco Ibáñez, un valencià universal', una mostra que té l'objectiu d'acostar als valencians i valencianes l'obra i el compromís de l'escriptor amb el seu moment històric.

Puig ha destacat que gràcies a aquesta exposició els joves i els xiquets podran conèixer millor un personatge "sense el qual és difícil entendre" la història i els valors del territori valencià. Aquesta retrospectiva constitueix una mostra de les activitats que el Consell, que ha declarat 2017 com a Any Blasco Ibáñez, ha organitzat per a commemorar el 150 aniversari del naixement de l'escriptor valencià.

"La coincidència de dates, però sobretot l'excepcionalitat del personatge, són motius més que suficients per a dedicar-li, no només una exposició, sinó tot un any, i que 2017 siga el reinici d'una nova etapa de relació entre la Comunitat Valenciana i Blasco Ibáñez", ha subratllat el cap del Consell.

Així mateix, Puig ha remarcat el caràcter "intensament mediterrani" de l'escriptor i la seua "voluntat de conèixer" i de tenir "la mirada sempre oberta al món amb la més estricta estima a la llibertat", valors, segons el President, propis dels valencians i valencianes. En aquest sentit, ha incidit també en la capacitat de Blasco Ibáñez per a plasmar en la seua etapa valenciana "les inquietuds de la gent de la nostra terra mitjançant una acurada anàlisi naturalista".

"Blasco plural, tan ampli com inabastable, com inclassificable", així ha definit el cap del Consell l'obra de l'autor valencià, al mateix temps que ha incidit en la seua capacitat per a "deixar entreveure la crítica i la seua didàctica política en denunciar les injustícies i problemes socials del poble humil" tot açò, com ha recalcat, "sense idealitzar-ho i fugint sempre de la demagògia".

L'exposició inaugurada en la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu 'Blasco Ibáñez, un valencià universal' presenta l'escriptor com una persona polifacètica, compromesa amb el moment històric que li va tocar viure, i que va destacar en múltiples activitats socials, culturals i polítiques, a més de ser un reconegut escriptor costumista.

Amb motiu del 150 aniversari del naixement de l'escriptor, i dins de les activitats de l'Any Blasco Ibáñez, la Generalitat junt amb Fundació Centre d'Estudis Vicente Blasco Ibáñez ha presentat aquesta exposició comissariada per Emilio Sales, expert en la figura de Blasco Ibáñez, i per Ángel López, secretari de l'esmentada Fundació.

Les múltiples facetes de Blasco Ibáñez

L'exposició consta de 154 peces, majoritàriament documents d'enorme valor bibliogràfic i informatiu, que s'estructura en 13 panells que divideix l'exposició en dues parts. En la primera s'aborda el paper de Blasco Ibáñez en les seues múltiples facetes: polític, periodista, editor o autor. En la segona, es tracta l'impacte de Blasco Ibáñez tant entre els seus coetanis com en el futur. Separen ambdós un ampli panell "Blasco Ibáñez, ciutadà del món", que mostra la quantitat de llocs visitats en els viatges que va realitzar.

La mostra destaca la producció literària de Blasco Ibáñez, el seu paper en l'articulació a València d'una alternativa política al sistema de partits de la Restauració borbònica, ser el fundador de la primera universitat popular a Espanya, la seua labor com a periodista, en especial a través de 'El Pueblo', la labor com a editor a través de Prometeu, no sols com a editor de la seua obra, sinó també com qui va acostar el pensament modern de la seua època a València, els seus projectes socials a Argentina, amb les fundacions de Cervantes i Nova València, la seua faceta com a cronista de la I Guerra Mundial i l'impacte de l'obra blasquista en les arts, la literatura, el cine i la política.

D'entre els documents que es mostren destaquen les obres editades per l'editorial Prometeu que ell va fundar, correspondència inèdita amb Fransisco Sempere, o les múltiples edicions d'obres de Blasco en altres idiomes i alfabets (xinés, alemany, etc.), l'esbós del seu primer projecte de revista literària 'Literatura' (procedents del MUVIM), un exemplar 'La bandera federal', el primer diari republicà dirigit per Blasco, junt amb exemplars de les seues novel·les.

L'exposició s'acompanya de documentals sobre la vida de l'autor i pel·lícules realitzades a partir de les seues novel·les i compta amb un fons musical basat en obres que han tingut un especial significació en la vida i obra de Blasco: Salvador Giner ('Una nit d'albaes'); La Marsellesa, Wagner ('Obertura de Tanhauser'); i Beethoven ('Oda a l'alegria').El color blau i per les ones del mar serveixen de fil conductor entre tots els panells per la relació de Blasco Ibáñez amb el Mediterrani ('Mare nostrum') i pel caràcter de la pròpia vida de Blasco, portat d'una banda a una altra pel mateix esdevindre vital.

La majoria dels fons documentals que componen l'exposició procedeixen de la Biblioteca Valenciana, però també han col·laborat l'hemeroteca municipal de València, el MUVIM, Fundació Centre d'Estudis Vicente Blasco Ibáñez i l'IVAC.L'exposició romandrà oberta fins al 7 de maig amb el següent horari: de dimarts a divendres de 10.00 a 14.00 h i de 17.00 a 20.00 hores, i els dissabtes, diumenges i festius està oberta d'11.00 a 14.00 hores. Disposa de llibret de mà explicatiu. A més es poden concertar visites guiades concertades gratuïtes per a grups de qualsevol edat que es poden reservar a través de la web de la Biblioteca Valenciana.

Els tallers didàctics dels centres escolars per als pròxims mesos estan relacionats amb la figura de l'escriptor valencià: al febrer (biografia), març (història) i abril (literatura).