Flop és un ésser de color verd que no té gènere. Porta antenes i en aparença és un marcià que s'identifica amb els sentiments de molts xiquets i xiquetes que pensen diferent. Tant ells com elles poden ser Flop, inclosos aquells que no se senten ni una cosa ni l'altra. El seu relat dóna vida a una sèrie de personatges animats, des d'una elefanta a un cocodril, unes rates penades o una rata, a través dels quals es parla de noves masculinitats, diversitat familiar, el pensament únic i el rebuig a la diferència. I com tot relat per a “xiquets, xiquetes i xiquetxs” té lliçó moral: “Ser diferent no és dolent; és emocionant i et fa créixer”.
La responsable de l'àrea d'Igualtat, Joventut i Esports de la Diputació de València, Isabel García; juntament amb la coordinadora general de Lambda, Fani Boronat; ha presentat el conte ‘El viatge de Flop’, un relat que tracta la diversitat en la infància per a abordar els casos d'assetjament escolar en edats primerenques; una eina didàctica que es distribuirà en ajuntaments, col·legis i biblioteques i que cerca prevenir el bullying des d'edats primerenques, en l'àmbit d'Infantil i Primària.
El primer llibre editat per Lambda, finançat per la Diputació en aquesta edició inicial, és bilingüe i naix d'una representació de figures de goma EVA sobre cartolina. A partir d'ací es va iniciar un viatge “en el qual no han deixat de pujar-se nous voluntaris que han anat aportant les seues idees per a donar vida a Flop i el seu univers”, explica la coordinadora general de Lambda. Per la seua banda, Isabel García posa a la disposició de Lambda la impremta provincial per a pròximes edicions del conte i reafirma la implicació de l'àrea d'Igualtat amb aquest tipus de projectes.
El projecte de Flop és molt més que un conte. Inclou una unitat didàctica per als professors d'aquells centres educatius que decidisquen utilitzar aquesta eina divulgativa en les aules; una versió digital descargable, amb una zona de dibuixos que poden pintar els més xicotets; i jocs lúdics per a xiquets i xiquetes d'edats més avançades.
Dins de l'acord de col·laboració entre Lambda i la Diputació s'inclou, a més d'aquesta eina didàctica, la realització de xarrades i tallers, l'organització d'exposicions fotogràfiques o la contribució al projecte ‘Biblioteques de colors’. “El conte de Flop és un pas més en l'estreta relació que tenim amb Lambda i en el full de ruta a través de la qual caminem junts en matèria de diversitat”, ha assenyalat la diputada d'Igualtat.
El viatge de Flop
El conte narra el viatge interestel·lar de Flop, una boleta verda que viu en un planeta totalment verd cridat Menta. Flop, en la seua ‘Missió Tripulada de Reconeixement Avançat d'Altres Planetes Diferents, Distints i Estranyament No Verds’, viatja per altres mons coneixent éssers molt diferents i amb costums molt dispars, aprenent de les diferències respecte al seu planeta.Aquest relat infantil, editat tant en castellà com en valencià, “explica que la diversitat existeix i que el respecte ha d'estar per sobre de tot i, a més, és capaç d'inculcar a xiquets i xiquetes quant es pot aprendre de les diferències d'altres persones”, ha afirmat la coordinadora general de Lambda.
‘El viatge de Flop’ és una aposta de Lambda per a cobrir el “buit” en diversitat de gènere, sexual i familiar que existeix en les primeres etapes educatives: Infantil i Primària. Des d'aquest col·lectiu, que ja treballa de manera directa amb l'alumnat de Secundària, certificaven la quantitat de prejudicis amb els quals aquests xics i xiques arriben a l'institut, acumulats durant les etapes anteriors, en edats més primerenques.
És per açò que, segons assenyala l'equip tècnic d'educació de Lambda, “és necessari començar a treballar aquest tema des de la infància per a evitar que l'alumnat arribe a les aules de Secundària amb tants prejudicis sobre l'orientació sexual i identitat i expressió de gènere” i així prevenir comportaments d'assetjament entre companys i companyes.