El més probable és que la majoria de persones relacionen la paraula «pel·lícula» amb el llargmetratge. Fins i tot, hi haurà un xicotet grup de gent que afegirà a aquesta definició les pel·lícules que duren com a màxim 30 minuts: els curtmetratges. Durant molt de temps, aquestes produccions audiovisuals han sigut les grans protagonistes en els festivals de cinema. No obstant això, fa 12 anys el migmetratge va fer la seua aparició en la gran pantalla quan es va crear La Cabina - Festival Internacional de Migmetratges de València. Ara, la capital del Túria es prepara per a celebrar del 21 al 29 de novembre la dotzena edició d'aquest certamen cinematogràfic.
La Cabina ha rebut més de 500 migmetratges enguany. Brasil, l'Argentina, Mèxic, els Estats Units, el Canadà, Suècia, França, Rússia, Iran, Algèria o la Xina. Directors de tot el món han enviat les seues obres amb la finalitat de participar i obtenir el reconeixement que no poden adquirir amb altres certàmens cinematogràfics. I és que el Festival s'ha consolidat internacionalment en el món del cinema. Per això, aquesta edició comptarà amb díhuit estrenes espanyoles, una estrena europea i set estrenes en la Comunitat.
De totes les produccions rebudes, el Comité de Selecció ha triat un total de vint-i-set pel·lícules per a competir en les dues seccions principals de La Cabina. En la Secció Oficial, la cineasta Edwina Liard, la gestora cultural Alexia Guillot i el publicista Manuel López s'han encarregat de triar setze films que disputaran el títol de millor migmetratge. La tècnica del departament de programació de la Filmoteca de València, Àurea Ortiz, ha sigut la responsable de definir les onze pel·lícules que competiran en la secció Amalgama. Inèdits, la secció que proposa una revisió de migmetratges dirigits per autores i autors del panorama del cinema internacional, estarà representada per la historiadora de l'art Irene Cubells.
Com de costum, el Centre Cultural La Nau repetirà com a seu principal de La Cabina. En ella es desenvoluparan les seccions Inèdits, Amalgama, Visuals i AulaCabina, així com els actes d'inauguració i clausura. La Secció Oficial, en canvi, tindrà lloc en La Filmoteca de València. Com a novetat, enguany se suma l'espai municipal La Mutant, gestionat per la Regidoria d'Acció Cultural de l'Ajuntament de València, com a seu de les activitats paral·leles del Festival com el Carne Cruda on Tour del 25 de novembre.
La Mutant
La música i la imatge continuaran sent un suport fonamental en la celebració del certamen. La secció Visuals tindrà lloc en el Centre Cultural la Nau on els assistents podran gaudir d'una experiència audiovisual amb música en directe amb els grups Amatria i Wisemen Project el dia 28 de novembre. A més, es realitzarà la secció Fashion Films que col·labora amb el màster en comunicació de moda de Barrerira A+D. El 25 de novembre, amb Maite Sebastiá, Víctor Claramunt, Eduardo Jaircovich i Carmen Errando al càrrec, es realitzarà una jornada que combinarà moda i cinema. Juntament amb La Cabina, Barreira estrenarà el 24 de novembre a les 21h el migmetratge The Staggering Girl dirigit per Lucca Guadagnino per a la marca Valentino.
La Cabina no oblida la part educativa i és que per al Festival l'educació audiovisual és molt important. Per això, en la seua secció AulaCabina es duran a terme sessions per a estudiants de secundària i batxillerat que podran assistir a la Nau per a gaudir d'una selecció de migmetratges i ampliar els seus coneixements sobre la indústria de l'anomenat seté art. El Centre Cultural també acollirà el 23 de novembre a les 19h l'activitat de Videopoesia en la qual poetes transmetran els seus escrits a través del format visual i, a més, es realitzarà una col·loqui sobre la situació del videopoema a Espanya.
La Cabina, dirigida per Sara Mansanet, s'ha convertit en un festival de referència per a aquells que només necessiten entre 30 i 60 minuts per a expressar-se. Per a la directora, és important que en les edicions es mantinga la presència a la ciutat que ha sigut l'origen del Festival. Però aquest fet no és difícil que es complisca, ja que La Cabina aconsegueix atrapar cada vegada a més espectadors; de la mateixa manera que José Luis López Vázquez va quedar atrapats en aquella cabina l'any 1972. I és que una vegada quedes atrapat, ja no pots escapar, en aquest cas, de l'essència del migmetratge.