Cultura

La 132 edició del Certamen Internacional de Bandes Ciutat de València, de cara a nous temps però sense oblidar la tradició

2.000 músics i 28 bandes participaran del 16 al 22 de juliol

1 minut

Certamen de Bandas de Música Ciudad de Valencia

Milers de músics calfen ja els seus instruments amb l'il·lusió per a participar en la 132 edició del Certamen Internacional de Bandes (CIBM) Ciutat de València, que enguany té lloc del 16 al 22 de juliol al Palau de la Música de València, com marca la tradició. L'esdeveniment musical més esperat de la ciutat pretén, de nou, reafirmar el seu caràcter prestigiós de referència amb noves interpretacions que "s'acosten al nou temps però sense deixa a un costat la tradició", ha afirmat Glòria Tello, presidenta del Palau de la Música i del Comité Organitzador, en l'acte de presentació de hui.

Per a Tello, és un certamen amb diversos elements diferenciadors que el converteixen en "molt especial", com per exemple, els sis concerts del pre-certamen, que enguay es distribuiran en diversos llocs. Així, a les 20 hores del dilluns 16, el Centre Instructiu i Musical de Massanassa actuarà al tram 13 del llit del Túria, seguit de la SMUP Latind Band, que farà un concert a les 22:30 a l'avinguda Alfahuir de Benimaclet. Per al dimarts, l'Ermita de Vera de la Malva-Rosa acollirà l'Ensemble de Metalls de la Societat Musical "La Primitiva" de Rafelbunyol a les 20 hores i, després, serà el torn de la Unió Temporal de Músics (UTM), a les 22:30 en la Plaça de la Mare de Déu. Finalment, la Valencia Youth Wind Ensemble interpretarà diverses obres també a les 20 hores al Mercat de Colón y la Lírica Big Band tancarà a les 22:30, al carrer Guàrdia Civil de Benimaclet, aquesta fase. L'objectiu, segons la presidenta del Palau, és "acostar la música als veïns per a que l'estimen".

Amb la màgia d'aquestes bandes valencianes, començarà el CIBM Ciutat de València, amb les tradicionals quatre seccions. En aquest sentit, tant Tello com el membre del Comité Organitzador Daniel Belloví, han destacat que l'objectiu ha sigut donar visibilitat a compositors valencians consagrats i joves, així com a internacionals a l'hora d'escollir les obres obligades. A més, com és habitual en aquesta cita, s'ha treballat per a oferir el major nombre d'estrenes possibles i Bart Picquer podrà presentar per primera vegada Sinfonietta #1, un resum de l'obra original adaptada als vint minuts que exigeix el concurs.

El primer dia, el 19, serà per a la Secció Tercera, on les Societats musicals podran guanyar 3.000, 1.500 i 1.000 euros, en ordre de posició. Les participants seran Amigos de la Música de Dúrcal (Granada), Unió Musical "La Primitiva" de Castell de Castells (Alacant), la Banda Municipal Soacha-Cundinamarca (Colòmbia), la Sociedad Musical Santa Cecilia de Chera (València), A Lira de Ribadavia (Ourense) i la Societat Recreativa Musical d'Altea La Vella (Alacant), respectivament. Entre quaranta i cinquanta músics de cada formació interpretaran l'obra obligada Sagittarius, del jove compositor d'Albacete Guillermo Ruano.

El divendres 20 tindran lloc els concerts de la Secció Segona, amb bandes locals, nacionals i internacionals que optaran a premis econòmics de 4.000, 2.000 i 1.500 euros. L'Agrupació Musical Montesinos (Alacant), la Societat Musical "La Armónica" de Cox (Alacant), la Unión Musical Pozuelo de Alarcón (Madrid), la Unió Musical de Torre Pacheco (Murcia), la Societat Artística Musical de Benifaió (València) i la Symphonisches Blasorchester (Suïssa) ompliran el palau de música. En aquesta categoria, hi haurà entre 51 i 80 persones a l'escenari que tocaran Un deber de amor de Vicente Ortiz Gimeno, que estaca per les seues obres per a cinema i televisió.

La següent secció en prendre el relleu serà la Primera, el dissabte 21. En aquest cas, la Banda de Música Municipal de Silleda (Pontevedra), la Banda Municipal de Música de Punta Umbría (Huelva) i  l'Associaçao Recreativa e Musical Amigos da Branca (Portugal) pujaran el nivell amb la seua interpretació de Joglaresca, una composició del catarrogí Francisco Bort. Aquestes tres bandes posaran tota l'energia amb els instruments per tal d'aconseguir el premi honorífic així com la quantitat de 6.000, 3.000 i 2.000 euros, cadascuna amb una plantilla d'entre 81 i 110 músics.

Finalment, la Secció d'Honor posarà el colofó a aquesta 132 edició amb l'equip de músics més nombrós: entre 110 i 140. Així, les bandes escollides per a competir són la Societat Instructiva Santa Cecília de Cullera (València) i la Unió Musical de Torrent (València), que s'endinsaran en l'estrena mundial de Sinfonietta #1, de Bart Piquer. Podran guanyar 9.000 i 6.000 euros segons la seua posició i, així, es posaria fi al certamen.

La presidenta del Comité Organitzador ha explicat, a més, que s'ha tingut en compte la paritat a l'hora de designar els membres del jurat. Enguany, hi haurà dos dones, la compositora madrilenya Mercedes Zavala i la compositora i directora argentina Eva Lopszyc, que juntament amb Carlos Pellicer, l'austriac Thomas Doss (ambdós compositors) i Françoise Boulanger (director francés) decidiran els guanyadors segons la seua afinació, sonoritat, interpretació i tècnica.

En 2018 participaran 2000 músics en 28 bandes, de les quals sols 17 concursen i 11 participen en la fase pre-certamen o com a convidades en cada jornada. En concret, l'Ensemble de Dolçaina i Percussió de la Ciutat de València actuara amb les bandes de la Secció Tercera; l'espanyola Nineties Trombone Ensemble, en la Segona; la Bezirksjugendorchester Kirchdorf, d'Àustria, farà un concert en la tercera jornada i, finalment, la Jove Banda Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana i la Banda Municipal de València mostraran el seu potencial i essència l'últim dia del certamen.

Glòria Tello ha volgut convidar tothom a gaudir d'aquesta cita que reuneix a les bandes amb més músics en competició on es repartiran un total de 43.000 en premis i participacions. A més, ha ressenyat el seu caràcter anual i el cicle de pre-competició, que la diferencien de la resta i ha destacat que en març, per primera vegada, es va poder sentir la veu dels compositors de les obres obligades en una conferència per a que músics i assistents puguen conèixer què hi ha darrere de cada melodia.