Cultura

L'Orquestra de València visita La Rambleta per a interpretar un concert extraordinari

1 minut

Josep Furió i Luis Osca. Foto Eva Ripoll

L'Orquestra de València visita demà dijous La Rambleta, per a interpretar, a les 19.30 hores, un concert extraordinari que serà dirigit pel mestre José Trigueros. Es tracta d'un programa que combina l'espectacular festa de ritmes i percussió de l'obra Prism Rhapsody II, per a Orquestra completa i dues marimbes de la compositora japonesa Keiko Abe, protagonitzat pels percussionistes Josep Furió i Luis Osca, amb la transcendència de la Simfonia núm. 10 de Dmitri Xostakóvitx, i l'evocació de la Serenata Española del compositor Miguel Asins Arbó.

La presidenta del Palau de la Música, Gloria Tello, ha valorat molt positivament aquesta nova visita de la formació simfònica a la Rambleta, incidint en el fet que els solistes de demà, els percussionistes Josep Furió i Luis Osca, siguen músics de la mateixa Orquestra. En aquest sentit, Tello, ha afirmat que "considerem molt valuós per al desenvolupament artístic dels nostres solistes, que compartisquen protagonisme i programació amb els artistes internacionals que ens visiten durant tota la temporada". "Podem presumir en l'Orquestra de València", ha afegit Tello, "de tenir excel·lents professores i professors que destaquen per la seua versatilitat i pel seu l'alt nivell interpretatiu, i és per això que estem potenciant significativament la seua inclusió en els concerts".

D'aquesta manera, el públic assistent podrà escoltar la composició Prism Rhapsody II, per a Orquestra completa i dues marimbes de Keiko Abe, que interpretarà l'Orquestra per primera vegada. Es tracta d'una compositora renovadora de la marimba com a instrument solista, presentant en aquesta composició una textura rítmicament complexa i espectacular, que conté múltiples intervencions de les marimbes, bé a l'uníson o amb partitura diferent per a les dos. Ja en la segona meitat s'interpretarà la Simfonia núm. 10 de Dmitri Xostakóvitx, una partitura que simbolitza la llibertat aconseguida després de la mort de Stalin, que està representat de manera grotesca en la composició. La Serenata Española de Miguel Asins Arbó, una obra de gran ritme amb aires de bolero i amb un llenguatge inconfusiblement personal, completa el programa del concert.

Per part seua, el director del Palau, Vicent Ros, ha destacat que "tornem a acostar l'Orquestra de València a altres barris de la ciutat, amb la ferma voluntat de crear nous públics, programant concerts molt atractius i amb la mateixa qualitat que els de la nostra temporada d'abonament, tant pel repertori com pels solistes i la direcció musical".

José Trigueros és director associat de l'Orquestra Simfònica de Galícia. Ha dirigit formacions com la Simfònica RTVE, Orquestra Ciutat de Granada, Orquestra de València, Orquestra Simfònica de Navarra, Orquestra Simfònica de les Illes Balears o l'Orquestra d'Extremadura, entre altres. El 2016 va ser seleccionat per David Zinman per participar en unes classes magistrals juntament amb la prestigiosa Tonhalle Orchester de Zuric.

Josep Furió va ser membre de l'EUYO (European Union Youth Orchestra) amb la qual va fer diverses gires europees amb el director Vladimir Ashkenazy. De 2003 a 2005 va ser membre de l'Orquestra Simfònica de Galícia. Ha col·laborat amb les orquestres d'RTVE, Nacional d'Espanya, Simfònica de Tenerife, Madrid i Bilbao, Orquestra Ciutat de Granada. Des del 2006 és professor de l'OV i des del 2014 de la València Percussion Academy.

Luis Osca ha col·laborat amb diverses formacions com la JONDE, Orquestra Nacional d'Espanya, orquestres RTVE, Simfònica de Madrid, de la Comunitat de Madrid, Granada, Illes Balears, Sevilla, Tenerife, Extremadura, de la Comunitat Valenciana, Amores Grup de Percussió, La Dispersione, amb la qual ha gravat diferents CD, entre altres. Ha treballat sota la direcció de Lorin Maazel, Zubin Mehta, Valery Gergiev o George Prêtre. És solista de percussió i ajuda de timbal de l'OV.