Cultura

L'Orquestra de València ofereix un concert amb peces d'Amy Beach i López Artiga en el marc del Dia Internacional de la Dona

1 minut

Luisa Domingo. Foto Eva Ripoll

L'Orquestra de València se suma a la celebració del Dia Internacional de la Dona, amb un concert en clau femenina que tindrà lloc aquest divendres, a les 19.30 hores, a l'auditori municipal de La Rambleta. La formació simfònica valenciana, que serà dirigida per Virginia Martínez en aquesta ocasió, oferirà un concert amb obres de la compositora nord-americana Amy Beach i de la valenciana Ángeles López Artiga, i comptarà amb la participació de la solista d'arpa de la mateixa Orquestra de València, Luisa Domingo.

La presidenta del Palau de la Música, Gloria Tello, ha subratllat la importància de celebrar amb música aquest dia "de lluita per la igualtat i per l'apoderament de la dona, així com de reivindicació del treball de totes les dones del Palau de la Música que fan possible aquest concert". Tello ha destacat que el programa combina la Simfonia "Gaèlica" d'Amy Beach, la primera simfonia composta i publicada per una dona als EUA, a finals del segle XIX, així com un dels preludis de l'obra "Els Immortals" de la valenciana Ángeles López Artiga, que en aquest concert "representen a totes les dones compositores, que al llarg de la història han sigut relegades injustament a l'ostracisme", en paraules de la delegada.

El director del Palau, Vicent Ros, ha destacat la tornada de Virginia Martínez amb l'Orquestra de València, "en la qual va ser assistent a l'inici de la seua carrera, i amb la qual manté un fort vincle", així com la presència de Luisa Domingo, "una de les millors arpistes espanyoles, que s'enfrontarà com a solista a una de les joies del barroc per a aquest instrument, com és el Concert núm. 6 de Handel".

El públic valencià podrà descobrir l'obra d'Amy Beach, notable compositora nord-americana del segle XIX, pianista amb l'Orquestra de Boston i pionera absoluta al seu país. La seua música reuneix les influències angleses, escoceses i irlandeses dels seus ancestres, i es basa en la poesia i la naturalesa britàniques. "Gaèlica" va ser escrita el 1984, i part d'una melodia que Beach va compondre sobre el poema de William Ernest Henley "Dark is the night".

Per part seua, Virginia Martínez és llicenciada en piano i harmonia, i becada per Fundació Sèneca per a estudiar direcció d'orquestra en el Conservatori de Viena, amb G. Mark i R. Schwarz, on es va graduar amb Matrícula d'Honor i Menció Especial, dirigint l'Orquestra Simfònica de la Ràdio de Viena. Ha dirigit a orquestres com ara l'ONE, la Ciutat de Barcelona i la Nacional de Catalunya, la Simfònica del Principat d'Astúries, la Filarmonía d'Oviedo, la Ciutat de Granada, la Simfònica de Bilbao, la Filharmònica de Màlaga, la de Còrdova, la Wiener Kammerorchester del Conservatori Nacional de Brasília, l'Orquestra del Festival de Singapur, la Nacional de Santo Domingo (on col·labora amb P. Entremont) o l'Orquestra Simfònica de la Ràdio de Viena, a més de l'Orquestra de València. En l'actualitat, és directora titular de l'Orquestra de Joves de la Regió de Múrcia (OJRM) i directora titular i artística de l'Orquestra Simfònica de la Regió de Múrcia (OSRM).

Finalment, Luisa Domingo, que va començar la seua carrera professional molt jove, com a solista en l'Orquestra de la RTVE, va ocupar, des de 1995, la plaça d'arpa solista de l'Orquestra de València, fins que en 2006 va ser seleccionada per Lorin Maazel com a solista fundadora de la nova Orquestra de la Comunitat Valenciana; i en 2011 es va reincorporar a la seua plaça de solista de l'Orquestra de València. És membre des de la seua fundació del Grup Instrumental de València, i ha rebut nombrosos guardons internacionals, com el premi del Concurs Internacional de Córdoba (Argentina), el Primer Premi de Joventuts Musicals d'Espanya el 1994 i el Premio Ojo Crítico de RNE en 2006. Ha oferit concerts i recitals amb cantants com Plácido Domingo i María José Montiel, i ha treballat sota la direcció de Riccardo Chailly, Valery Gergiev, Lorin Maazel, Kurt Masur, Zubin Metha, Gianandrea Noseda, Geroge Prêtre o Yuri Temirkànov.