El Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MuVIM) ja té a punt la seua exposició permanent de referència, L'aventura del pensament. Resolts els problemes tècnics inicials per part de l'empresa adjudicatària, i després d'una intensa reforma —que ha inclòs la digitalització i modernització de les instal·lacions i l'ampliació de continguts—, la mostra tornarà a obrir les seues portes al final de la propera setmana.
Multitud de centres escolars i instituts de la Comunitat Valenciana es troben pendents de fer efectives les seues reserves i, durant els darrers mesos, s'havien interessat pacientment per la marxa de les obres de l'exposició. El museu vol agrair aquesta actitud prioritzant, en un primer lloc, a aquests grups a l'hora de reservar les dates i hores de visita.
El MuVIM també vol correspondre, de la mateixa manera, a la fidelitat demostrada pels centenars de particulars que han expressat el seu suport personant-se en les instal·lacions, telefonant, etc. Igualment, el museu vol destacar la professionalitat i dedicació dels treballadors de manteniment i de diversos departaments de la Diputació de València, que han supervisat minuciosament el procés de reforma de l'exposició.
El públic que desitge visitar L'aventura del pensament ha de tenir en compte que els torns han canviat respecte l'etapa anterior: ara el recorregut dura una hora i deu minuts (front els 55 minuts d'abans) i, per tant, l'entrada de grups es realitzarà cada 40 minuts. Romanen inalterables els horaris generals de visita de l'exposició: de dimarts a dissabte pel matí (de 10 a 14 hores) i per la vesprada (de 16 a 20 hores), i els diumenges pels matins (de 10 a 14 hores).
De l'Edat Mitjana a la ciència actual
L'exposició mostra per mitjà de 15 sales el recorregut històric de les idees que van des del teocentrisme de l'Edat Mitjana, passant per l'ideal de la raó propi de la Il·lustració, fins a concloure en el desenvolupament de la ciència actual.
Tot això amb el suport d'innovadors sistemes de descripció (efectes especials, projeccions, elements arquitectònics i representacions), que produeixen en el visitant una sensació de presència física i mental en cadascun dels ambients i períodes que es descriuen; des de l'aventura intel·lectual i cultural dels monestirs medievals, com a seus de la saviesa d'aquell període històric, passant per una de les fites més notables com la invenció de la impremta, fins a les troballes més importants assolides per la ciència.
L'últim dels àmbits, el de la ciència, és on s'ha concentrat la major part de les novetats visuals, ja que el museu ha afegit conceptes molt actuals i assumits, com les noves tecnologies i la globalització.