Cultura

L'Escalante presenta el seu Cicle Teatre de la Memòria amb quatre exercicis escènics sobre la nostra història recent

Per a la diputada de Teatres Glòria Tello, el nou cicle conjumina “quatre muntatges que, amb enfocaments molt diferents, ressalten, reflexionen i indaguen a través del fet teatral sobre la importància de mantindre viva la memòria i la necessitat de recordar els episodis decisius que han marcat la nostra història”.

1 minut

ojos_azules-1280x853

El Teatre Escalante, dependent de la Diputació de València, presenta el seu Cicle Teatre de la Memòria amb quatre espectacles per a públic adult que s'endinsen en la nostra història recent des de diferents mirades escèniques. El cicle se celebrarà del 23 al 27 de novembre a la Sala Matilde Salvador.

Com assenyala la diputada de Teatres Glòria Tello, el nou cicle que presentem conjumina "quatre muntatges que, amb enfocaments molt diferents, ressalten, reflexionen i indaguen a través del fet teatral sobre la importància de mantindre viva la memòria i la necessitat de recordar els episodis decisius que han marcat la nostra història".

Versos ballats i ossos que parlen

La Cía Cocinando Danza ballarà els versos d'Antonio Machado en Estos días azules…Un espectacle pel qual Miguel Tornero va estar nominat com a Millor Ballarí en els Premis de les Arts Escèniques Valencianes que se submergeix en la vida i obra del poeta a través de la dansa, la paraula i l'audiovisual. Un viatge que traslladarà al públic el pròxim 23 de novembre des del present actual a l'època en la qual va viure el més jove representant de la Generació del 98. Un recorregut ballat per la lírica i els paisatges habitats pel poeta, des de la seua infància a Sevilla, la seua arribada a Madrid, el seu viatge a París o la seua estada valenciana a Rocafort, fins als seus últims dies en Collioure, lloc en el qual va morir després de travessar la frontera francesa instigat pel colp d'estat i l'inici de la Guerra Civil. En la butxaca del seu abric, els seus familiars van trobar un paper on estava escrit: "Estos días azules y este sol de la infancia".

Un altre exercici de memòria històrica serà Y los huesos hablaron, espectacle de la Cia. Societat Doctor Alonso que part del procés d'excavar antigues fosses per a trobar els ossos dels desapareguts, dels assassinats. Un muntatge que arribarà el 24 de novembre a la Matilde Salvador per a desenterrar i fer visibles conflictes que han quedat amagats pel discurs oficial al llarg de la història. Una obra que parla de violència i de desaparicions, però especialment d'aquelles que, com a paràsits invisibles, de generació en generació, s'estenen per tota la societat.

La memòria històrica articula també Vidas enterradas, coproducció de L´Om Imprebís, Micomicón Teatro, Teatro Corsario i Teatro del Temple, programada el 27 de novembre. L'espectacle pren el nom del títol d'una sèrie de reportatges de la Cadena Ser dirigida per Javier del Pino, Conchi Cejudo i Gervasio Sánchez. En ells es rescata, a través del documental, la vida i la mort de persones assassinades durant la Guerra Civil i el Franquisme.

Finalment, el Cicle de Teatre de la memòria acollirà també Homenaje a una desconocida amb el qual Teatre de la Catrina reconstrueix a través del teatre documental autobiogràfic la vida d'una dona a partir d'unes cartes dels anys 50 comprades en un rastre. Un muntatge que podrà veure's el 26 de novembre, nominat l'any passat com a Millor Espectacle en els Premis de les Arts Escèniques Valencianes i candidat als Premis Max d'enguany en les categories de Millor Espectacle i Millor Autoria Revelació.

Etiquetes: