L'Associació Veïnal de Patraix ha posat en marxa diferents iniciatives per a amenitzar el confinament, animar la ciutadania i recollir de formes creatives l'empremta que la COVID-19 està deixant gravada. Hui, amb motiu de la celebració del Dia del Llibre, l'entitat convida la població de València a compartir fotografies relacionades amb la lectura i recomanar llibres a través de les seues xarxes socials.
Des de l'associació, sempre es fomenten les propostes culturals i de participació ciutadana. En quarantena, aquestes es converteixen, més que mai, en les accions per excel·lència. Mitjançant una activitat tan senzilla i accessible com afegir un comentari a la seua publicació de Facebook sobre el Dia del Llibre, l'entitat incentiva la lectura, l'intercanvi de recomanacions i la proximitat entre les persones malgrat el confinament.
Toni Pla, president de l'Associació Veïnal de Patraix, explica que el seu objectiu és «mantenir una porta oberta a la participació, a la cultura, en aquest temps de treball de portes endins, i poder interconnexionar a la gent». Presenta aquesta acció com una oportunitat per a aprofitar el període de reflexió al qual ens aboca la quarantena i compartir llibres de tota mena: nous, antics, desempolsats... Una ocasió idònia per a parar atenció a les joies que de vegades tenim oblidades en la nostra prestatgeria, tal com apunta Toni Pla.
Concurs de relats curts
L'Associació Veïnal de Patraix llança també el concurs de relats curts Històries del confinament. Aquesta és una altra de les iniciatives a través de les quals l'entitat pretén establir connexions entre les persones i traure partit al temps de confinament. Toni Pla planteja aquesta proposta com una manera de plasmar breument sobre el paper les experiències de la població, siga de manera literal o figurada. L'associació obri així un nou espai d'expressió i interacció ciutadana.Els requisits per a participar en el concurs de relats són ser major d'edat, residir a València i escriure sobre experiències o pensaments arran del confinament per la COVID-19. Els textos seran d'entre 1.000 i 1.500 paraules, podran presentar-se fins al 15 de maig i hauran de complir totes les indicacions que s'especifiquen en les bases, disponibles en la pàgina web de l'Associació Veïnal de Patraix. Segons explica el president de l'entitat, els millors relats s'exposaran i, potser, passaran a formar part d'una publicació per a evitar que les experiències actuals s'obliden o s'esfumen amb el temps.
Associació Veïnal de Patraix
Històries del confinament se suma al concurs fotogràfic solidari Patraix resisteix COVID-19, que roman obert a la participació del públic fins el pròxim 30 d'abril. En ell es recullen instantànies preses durant el període de quarantena que reflectisquen, sobretot, valors positius que han despertat arran de la crisi. Els premis d'aquest concurs seran donatius econòmics que aniran destinats a les Organitzacions No Governamentals que seleccions les persones guanyadores.
«El que pretenem és plasmar la rutina que estem vivint ara, que quedarà com un somni —com un malson, potser—, però com una cosa que entre totes i tots haurem superat», assenyala Toni Pla. El president fa una crida a través de l'associació i les seues xarxes socials perquè no sols hi haja notícies dures i crues relacionades amb la pandèmia, sinó que circulen també iniciatives per a la cohesió social, i perquè la participació i la reflexió ocupen el temps que passem a casa i donen com a resultat testimoniatges gràfics del triomf col·lectiu.
Associació Veïnal de Patraix