Josep Policarpo: "la nova temporada del Teatre Escalante és la més emocionant i ambiciosa per a mi"

La temporada 2018-2019 aposta per produccions pròpies innovadores i per la col·laboració amb altres centres locals i companyies internacionals

Guardar

popup
popup

"La temporada 2018-2019 és la més emocionant i ambiciosa artísticament per a mi". Així descriu Josep Policarpo, director del Teatre Escalante de València, la programació del nou exercici on s'ha apostat especialment per les produccions pròpies i la seua internacionalització. Amb una mitjana de 30.000 espectadors i 150 exhibicions des de 2016, el teatre continua en procés d'establir-se en una seu fixa i ofereix al públic produccions noves amb companyies que pretenen innovar i sorprendre el públic, segons Policarpo i la diputada delegada de Teatres, Rosa Pérez, en la presentació d'aquest matí.

escalante_programacionYolo, Anna i la màquina del temps i L'increïble assassinat d'Ausiàs March seran les novetats que marcaran la temporada, "produccions necessàries que no defraudaran i que destaquen per la renovació dins de cada temàtica", defensa Policarpo. D'una banda, Yolo, de la companyia Lucas Locus, omplirà l'escenari d'acrobàcies, malabars, tècniques aèries i humor en una mescla de teatre i circ, amb l'objectiu de recuperar un deute històric amb aquest espectacle, que compta amb grans professionals valencians, en paraules de Policarpo.

Anna i la màquina del temps, d'altra banda, és una obra de Dacsa Produccions que destaca per tindre un fort component audiovisual i. En concret, aquesta obra de ciència-ficció es dirigeix als més menuts de la casa per a despertar la seua imaginació i endinsar-los en una història d'aventures on l'ús de projeccions farà quasi real el viatge al futur de la protagonista.

Finalment, de la mà de Crit Companyia, el Teatre Escalante oferirà L'increïble assassinat d'Ausiàs March, un thriller medieval. El repte principal, segons el director del teatre, està en "apropar i abordar els clàssics de la literatura medieval ara", per això, renova la idea i planteja un thriller musical i fa més atractiva la història, afegeix.

Equilibri local, nacional i internacional

Tant Rosa Pérez com Josep Policarpo han destacat que el més interessant de la temporada 2018-2019 és l'equilibri quant a la presència local, nacional i internacional en les obres i les companyies. Per al director, la temporada passada aquesta línia havia quedat més fluixa, per això ara s'ha impulsat més per a buscar un major enriquiment i intercanvi d'idees. Així, en els pròxims mesos hi haurà propostes procedents d'Itàlia, Bèlgica, Països Baixos i Portugal de temàtica infantil.

"El Teatre Escalante se suma a les manifestacions teatrals infantils i col·laborarà amb el festival Russafa Escènica, que treballa aquesta temàtica". Amb Lluna, de l'equip holandés, una gran tela es transformarà en una escena per a crear una interessant experiència visual a la qual li seguirà una coreografia infantil. Teatre delle Briciole, pel seu costat, reinventarà el llibre Pop-Up sobre un xiquet de paper i la seua bola que sofreixen diverses metamorfosi. En tercer lloc, els belgues de Tof Théâtre interpretaran Piccoli Sentimenti sense veu per a transmetre emocions a través de mirades i sorolls. Finalment, la companyia portuguesa We Tum Tum representarà la comèdia musical per a bebés Crassh Babies per a estimular els seus sentits a través de la música.

Aquestes propostes se sumen a la resta de programació que continua d'altres temporades, com és el cas de Nadal a l'Escalante, Menut Teatre o el cicle de memòria històrica, perquè cada tipus de públic puga gaudir de temes variats per a diferents edats. A més, tal com ha indicat la diputada delegada de Teatres, Rosa Pérez Garijo, l'Escalante tornarà a rodar pels pobles valencians amb l'objectiu d'impulsar la cultura i proposar noves idees. Pérez, a més, s'ha mostrat orgullosa i optimisma en anunciar que aquesta temporada té un fort compromís amb la paritat: "el 50% dels equips amb què treballarem està format per dones, complim amb el nostre objectiu".

Nova temporada però sense seu fixa

La nova etapa del Teatre Escalante, que gestiona la Diputació de València, té com a fi principal impulsar més la difusió, l'exhibició i donar més suport a les companyies valencianes amb produccions pròpies, han coincidit Policarpo i Pérez en la presentació. No obstant això, l'establiment del teatre en una seu fixa continua sent una reivindicació i Pérez assegura: "no hem renunciat a aconseguir-la perquè volem blindar el nostre projecte".

A pesar de la lluita del departament de Teatre de la Diputació, els dos representants han incidit en què és el departament de Patrimoni qui ha de prendre decisions. "M'he trobat amb una realitat difícil perquè no tindre seu fixa ha multiplicat molt la feina, però el repte professional i artístic per a afrontar-ho ha sigut un gran estímul", confessa Policarpo. Així, Rosa Pérez ha explicat que creu que no és possible aconseguir-ho en aquesta legislatura però que els agradaria establir-se en un tinglat de La Marina, encara que és una idea incipient i esperen resposta de Patrimoni. Com a conseqüència, propte s'obrirà el termini perquè altres espais conformen l'escola dramàtica d'aquest teatre. De moment, les propostes es representaran en el Teatre Martín i Soler del Palau de les Arts, la Sala Russafa, Carme Teatre, la Sala Matilde Salvador i el Teatre Rialto.

Destacats