Cultura

Jaime Maestro: «"Animal Crackers" culmina el treball que ha fet l'animació a València durant anys»

El codirector de la pel·lícula «Animal Crackers» parla sobre la seua estrena en Netflix el pròxim 24 de juliol

1 minut

Animal Crackers

Animal Crackers és una pel·lícula d'animació de Hollywood realitzada a Paterna (València) que es va donar a conéixer en 2017 en el Festival Internacional de Cinema d'Animació d'Annecy. Compta la història d'una família que hereta un circ i una caixa màgica de galetes amb formes d'animals que converteixen en animal a qui les ingereix. Tres anys després, la producció fa el salt a Netflix, on s'estrena el pròxim 24 de juliol. Jaime Maestro, codirector de la cinta —juntament amb Tony Bancroft (Mulán) i Scott Christian Sava (Casper)— i guanyador d'un Premi Goya i d'un Cristal Annecy, explica què significa el projecte per a ell i què implica l'estrena en la plataforma de streaming, on podrà arribar al públic de quasi 200 països.

Què ha suposat i suposa per a tu aquest projecte?

Per a mi és com un camí molt llarg, perquè va començar al voltant de 2013. I, clar, que culmine en Netflix és una passada, per a mi i per a tota la gent que ha treballat en el projecte. És la primera pel·lícula que he codirigit, i em vaig adonar quasi des del principi que no tenia res a veure fer un llargmetratge amb fer sèries, curts o anuncis. Té una magnitud gegantesca, pel que fa a infraestructura, equip, exigència i visibilitat. La repercussió que pot arribar a tindre genera molt de respecte.

Quin valor té per a tu fer cinema a València?

Jo crec que portar una pel·lícula d'aquesta grandària a València era una cosa necessària, que culmina l'esforç que ha fet tot el sector durant molts anys perquè a València es faça un treball d'aquesta magnitud. València sempre ha sigut un referent en talent i animació, però faltava posar-li la guinda amb un projecte internacional. Igual jo he sigut una mica el qui ha aconseguit recollir l'esforç de molts que porten des de fa dècades treballant en aquest sector.

Quina ha sigut l'acollida que ha rebut Animal Crackers fins ara?

L'acollida ha sigut molt bona. En els pocs llocs on s'ha pogut veure, com a la Xina, va ser una de les pel·lícules d'animació més taquilleres de l'any, per damunt d'altres amb pressupostos molt més alts. A més, en el Festival d'Annecy, que és el festival d'animació més important del món, la van seleccionar en Categoria Oficial fa tres anys. Va ser l'única pel·lícula espanyola seleccionada en aquesta categoria aquell any.

'En Netflix són molt conscients que el vertader valor d'una pel·lícula és l'equip, i cuiden i respecten molt l'artista'

Què suposa l'estrena en Netflix?

Per a mi, suposa la visibilitat més gran que se li pot donar hui dia a una pel·lícula. Des de fa uns anys, la irrupció de Netflix ha suposat un canvi de paradigma en el sector, perquè es qüestiona fins a quin punt la distribució clàssica és la millor. La COVID-19 ha millorat més encara el posicionament de la plataforma. Per a mi, el gran avantatge de Netflix és que aposta pels creadors. Fins ara, havíem de dependre sempre d'un agent de vendes o d'un productor, un intermediari que suposava un obstacle per a les nostres pel·lícules. En canvi, almenys des de la meua experiència, en Netflix són molt conscients que el vertader valor d'una pel·lícula és l'equip, i cuiden i respecten molt l'artista.

'Considere que arribàrem més lluny del que podíem haver arribat amb els recursos que teníem'

Quines són les teues perspectives per a aquesta pel·lícula a partir de la seua estrena en Netflix?

Jo crec que agradarà. És una pel·lícula independent, amb recursos i pressupost limitats. Considere que arribàrem més lluny del que podíem haver arribat amb els recursos que teníem. Agradarà molt; sobretot, als més xicotets. A més, deixa un marc imaginatiu molt interessant per a jugar amb els xiquets després de veure-la.

Quins són els teus projectes de present i de futur?

L'estudi d'animació La Tribu naix quan acaba la pel·lícula. Des de llavors, hem participat en dues pel·lícules: Red Shoes & The Seven Dwarfs, que s'anava a estrenar quan va esclatar la pandèmia, i Wish Dragon, de Sony Pictures, que constitueix un projecte internacional que s'estrenarà pròximament. En paral·lel, hem estat arrancant altres projectes, com la nostra primera pel·lícula pròpia.

'Hem demostrat que, passe el que passe, l'animació segueix'

Com ha afectat la pandèmia al treball en l'estudi?

En el treball diari no ens ha afectat, perquè tal com tenim dissenyat l'estudi hi ha molta conciliació, i està molt adaptat al fet que la gent puga treballar des de casa quan siga necessari.Així i tot, ens va afectar sobretot en la logística amb el client, en el tancament de contractes... Un projecte que anàvem a començar al maig es va alentir i el començarem al juliol. Però, malgrat això, hem demostrat que, passe el que passe, l'animació segueix. Estem barallant dur per a tindre un lloc.