L’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) ofereix per primera vegada un programa d’estudis internacional sobre teories i pràctiques artístiques en col·laboració amb la Universitat Politècnica de València (UPV) i la Universitat de València (UV) per a 2022-2023. El curs, que porta per títol ‘Articulacions’, es dirigeix a persones amb procedència i orientació professional diverses: estudiants, artistes, investigadors, historiadors, sociòlegs, activistes, curadors, etc., que tinguen interés en les pràctiques artístiques contemporànies, el pensament crític, l’estètica i les històries de l’art. No es necessita titulació prèvia.
El calendari del programa, que s’estén des del 6 d’octubre de 2022 fins al 30 de juny de 2023, s’organitza entorn de tres mòduls: ‘Pràctiques metabòliques contemporànies’, ‘Trencaments i remediacions del discurs’ i ‘Caminant amb el cap, pensant amb els peus’. Un projecte d’escriptura expandida (individual) i un projecte de programació, mediació, creació o performatiu (col·lectiu) donaran forma als projectes finals del primer i el segon quadrimestre, respectivament. El juny de 2023 es realitzaran jornades de presentacions obertes al públic com a part de la programació de l’IVAM i les seues organitzacions associades.
Els feminismes postidentitaris, les pràctiques populars i decolonials, els processos de mundialització i virtualitat, les narratives especulatives i col·lectives o les cures del planeta són els marcs que defineixen l’organització de la primera edició d’aquest projecte.
“L’IVAM ha de ser un espai de coneixement que desborde les estructures disciplinares. Iniciatives com el programa d’estudis ‘Articulacions’, en col·laboració amb la UV i amb la UPV, projecten el museu com un lloc de trobada i de mediació amb altres sabers i altres processos”, ha explicat Nuria Enguita, directora de l’IVAM.
La vicerectora d’Art, Ciència, Tecnologia i Societat de la UPV, Salomé Cuesta, ha destacat que “participar en ‘Articulacions’ suposa, en primer lloc, establir una articulació estratègica entre institucions, per a treballar, d’aquesta manera, en xarxa i coordinar esforços i recursos. El museu i les universitats públiques de València hem ideat conjuntament un ambiciós programa en què s’articulen coneixements i experiències des de les dinàmiques del present. Estem davant d’una nova etapa que ofereix a tota la comunitat artística i visual la possibilitat de fer, aprendre i compartir noves formes de coneixement”.
Per la seua banda, la vicerectora de Cultura i Esport de la Universitat de València, Ester Alba, ha subratllat que el programa posa la base en la pràctica a través de l’experiència i una formació dinàmica. “L’IVAM recupera, junt amb les universitats, el seu caràcter d’institut per a així servir d’impuls al sistema de l’art, des d’una dimensió holística, dirigint-se a un sector integrat per persones formades en àrees de coneixement diverses en l’àmbit de l’art i la cultura. La possibilitat de generar una formació que permeta actualitzar els diversos perfils professionals obri una nova perspectiva a la vinculació de les universitats amb la societat i les seues institucions”, matisa.
Les universitats participants expediran el Certificat de Formació Contínua UV (30 ECTS) i el Diploma d’Extensió Universitària UPV (30 ECTS) a les persones participants. El programa està dissenyat perquè es curse de manera conjunta i consecutiva a l’IVAM, presencialment. Cada universitat en certificarà un quadrimestre. A més de les classes lectives, la metodologia s’articula a través de tallers, seminaris, xarrades, conferències i sessions pràctiques, que obriran nous camins per a entendre les històries de l’art i els seus contextos.
‘Articulacions’ requereix un compromís d’assistència i l’elaboració d’un projecte final d’acord amb el professorat. Aquests projectes finals es materialitzaran a l’IVAM i en organitzacions associades, i oferiran la possibilitat als assistents de dur a terme una pràctica programàtica real.
Les persones que hi vulguen participar han de presentar una sol·licitud adjuntant una carta d’interés (màxim un foli) i/o vídeo de presentació (màxim dos minuts) al correu electrònic coord_ext_articulacions@ivam.es. En el procés d’admissió es valorarà favorablement als que comuniquen la seua voluntat de matricular-se en les dues certificacions. El cost de matrícula de cada una de les certificacions és de 950 euros, i el preu total del programa ascendeix a 1.900 euros. Hi ha dues beques disponibles per a garantir l’accés a estudiants amb dificultats econòmiques. Més informació en el web de l’IVAM.