Cultura

L'IVAM obri les portes a la biblioteca, arxiu i obra fotogràfica de Gabriel Cualladó

L'exposició revisa alguns dels seus grans projectes fotogràfics i inclou fotografies de Diane Arbus, Richard Avedon, Man Ray, Henri Cartier-Bresson o Dorothea Lange que formen part de la seua col·lecció

1 minut

Exposición 'Cualladó: archivo/obra' en el IVAM ©Miguel Lorenzo

El Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) mostra la petjada que Gabriel Cualladó va deixar en la història de la fotografia a través de ‘Cualladó: arxiu/obra’. Una exposició que ha sigut presentada este dimecres on no sols es poden conéixer alguns dels grans projectes del fotògraf de Massanassa, sinó també una selecció d'arxius i obres que componen la seua biblioteca particular.

Així ho han revelat la directora general de Patrimoni Cultural, Marta Alonso; la directora adjunta de l'IVAM, Sonia Martínez; la comissària d'esta exposició, Sandra Moros; i Gabriel Cualladó, fill de l'artista, els qui han coincidit en la gran aportació que va fer Cualladó per a elevar la fotografia al mateix nivell que qualsevol altra disciplina artística.

“L'IVAM va ser pioner a introduir la fotografia en exposicions i Cualladó va ser, sens dubte, clau en esta introducció i en la renovació de la fotografia, així com un dels primers col·leccionistes de fotografia, per la qual cosa té un vincle crucial amb l'IVAM”, ha destacat Martínez.

Per part seua, Alonso ha apuntat que “de les 13.000 obres que formen part del fons artístic de l'IVAM, 5.000 són fotografies, i amb esta exposició el centre posa en valor a este artista que, a més, va ser promotor d'altres artistes i clau en la reivindicació de la fotografia a escala nacional i internacional”.

Unes paraules que ha agraït el seu fill Gabriel, que ha recordat que el seu pare intercanviava fotografies de fotògrafs consagrats amb emergents, perquè “ell sentia un profund respecte per qualsevol creador, i sempre els tractava d'igual a igual”. A més, ha destacat com el seu pare va ser tot un defensor de la llibertat creativa tant per a crear com perquè no li canviaren el resultat de la mateixa en el moment de la seua utilització. Una característica molt genuïna de la seua obra és que portava la simplicitat a màxims i moltes de les seues fotografies icòniques són un reflex d'això, eliminant allò que sobrava, segons la seua concepció de la imatge”.

180 peces

Exposición 'Cualladó: archivo/obra' en el IVAM ©Miguel Lorenzo

Durant la investigació dels fons de l'IVAM, va sorgir esta idea de llançar una exposició centrada en Gabriel Cualladó (1925-2003) i de fer-ho explicant també amb la seua col·lecció i arxiu personal, tal com ha detallat la comissària, Sandra Moros.

L'última adquisició d'obres de Cualladó per part de l'IVAM va ser l'any 2022 quan el museu va comprar la seua biblioteca fotogràfica, composta per 1.506 volums. Eixe mateix any la família va donar al museu l'arxiu documental de l'artista integrat per material divers, com a targetes d'exposicions, tríptics, llistats d'obra o cartes. En este sentit, l'exposició mostra, per primera vegada, el seu arxiu i la seua “fantàstica biblioteca, única a Espanya”, ha emfatitzat Sonia Martínez.

Després d'un procés difícil de selecció, Moros ha confeccionat ‘Cualladó: arxiu / obra’ a través de més de 180 imatges i desenes de documents que mostren les diferents facetes de la seua trajectòria com a fotògraf, com a col·leccionista, escriptor i editor i permet traçar un recorregut per la història de la fotografia.

“Esta mostra completa la figura polièdrica de Cualladó. Hem diferenciat entre l'arxiu i l'obra amb una selecció en la qual s'ha tingut en compte que ell sempre, d'alguna forma, era present en eixa peça”, ha destacat Moros.

Així, la planta baixa de la mostra està organitzada entorn d'una gran vitrina que arreplega de manera cronològica materials del seu arxiu com a fotomuntatges, correspondència, polaroids, fullets o invitacions.

Exposición 'Cualladó: archivo/obra' en el IVAM ©Miguel Lorenzo

També es presenta una part de la seua gran col·lecció de fotografia, depositada en l'IVAM, que inclou artistes com Diane Arbus, August Sander, Richard Avedon, Man Ray, Henri Cartier-Bresson o Dorothea Lange, de la qual es mostra una de les obres més representatives de la fotografia documental americana dels anys trenta i que, a més, va ser la primera artista de la qual va adquirir obra, en els anys setanta.

La segona planta arreplega quatre projectes de Cualladó. Entre les seues sèries més destacades es mostra un dels treballs més desconeguts: el reportatge de noces que va realitzar per a Ramón Masats i Montse Santamaría. “Este reportatge inèdit ens l'ha prestat la família. Una de les il·lusions de Cualladó era que s'exposaren eixes fotografies”, ha relatat Sandra Moros, comissària de la mostra.

“L'exposició es podria titular ‘El llegat de Cualladó’ perquè mostra la petjada que ha deixat en la història i el desenvolupament de la fotografia a Espanya i perquè visibilitza i completa la figura polifacètica i polièdrica de Cualladó”, ha afegit la comissària.

Sobre l'excel·lent col·lecció de fotografia que va atresorar Gabriel Cualladó, la comissària ha assenyalat que va ser creada “de manera intuïtiva a través d'adquisicions i intercanvis amb uns altres i altres fotògrafes”.

Sandra Moros ha resumit que mostrar la col·lecció de Cualladó en esta mostra “possibilita un diàleg entre el seu treball i obres de diferents fotògrafs i fotògrafes, alhora que genera un relat d'artistes, elements, imatges i recursos visuals comuns i polièdrics que travessen la seua pràctica com a artista i col·leccionista”.