L'IVAM i La Nau organitzen un seminari internacional sobre Manuela Ballester i la seua contribució a la modernitat artística espanyola

Guardar

Una peça de l'exposició de Manuela Ballester
Una peça de l'exposició de Manuela Ballester

L'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) i el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València organitzen un seminari internacional sobre l'obra de l'artista valenciana Manuela Ballester (València, 1908 – Berlín, 1994) i la seua contribució a la modernitat artística espanyola.

El seminari, que se celebra el 20 de juny en totes dues institucions, s'emmarca dins de les activitats relacionades amb l'exposició 'Manuela Ballester. Pintar enfront de tot', que acull el Centre Cultural La Nau fins a l'1 de setembre.

Coordinat per Carmen Gaitán Salines, comissària de la mostra, el seminari pretén oferir una mirada polièdrica de la figura de Manuela Ballester, facilitant una comprensió més profunda de la seua complexitat, la seua rellevància per a l'art espanyol i internacional i la seua capacitat per a sobreeixir en el desafiador entorn creatiu que enfrontaven les dones.

El programa de la jornada comença a les 9.30 hores en La Nau amb una visita guiada a la mostra per a traslladar-se, posteriorment, a l'auditori Carmen Alborch de l'IVAM, on Carmen Gaitán oferirà una conferència inaugural en la qual aprofundirà en la influència del luminisme en el treball retratístic i de paisatge de Ballester i en el compromís social en la seua obra.

Així mateix, al llarg de tres taules redones s'analitzarà el context valencià en el qual es va formar com a artista, moderades per Mª del Carmen Agulló i Clara Solbes.

En elles s'examinaran les múltiples oportunitats que la pàgina impresa va oferir a Manuela Ballester i el seu treball en mitjans gràfics, especialment en les revistes que va dirigir, amb la participació de Manuel Aznar, Michel Otayek, Alejandra Vela i Ester Alba.

També es debatrà sobre els interessos culturals i compromisos polítics que va mantindre al llarg de la seua vida, al costat de les reflexions de Liliane Cuesta Davignon, Ute Seydel i Miguel Cabañas Bravo i Carmen Gaitán.

Tant l'exposició, composta per 380 obres, com el catàleg i el seminari s'han concebut com un homenatge a la vida i obra de Ballester, coincidint amb el trenta aniversari de la seua mort.

A través d'esta programació es revela la profunditat i diversitat de la seua producció al llarg d'un meticulós recorregut per col·leccions de diversos països, especialment aquells en els quals va residir: Espanya, Mèxic i Alemanya.

Destacats