L'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) exposa la primera mostra de Carolina Caycedo a Europa, 'Terra dels amics'. Es tracta d'una aproximació a l'obra de l'artista multidisciplinària colombiana dels últims catorze anys, on, a través de diferents tècniques, ha plasmat la seua investigació sobre com es generen comunitats i moviments socials i la seua oposició a l'explotació dels recursos naturals, concretament a la construcció de les infraestructures energètiques.
La mostra ha sigut presentada este matí per la directora adjunta de l'IVAM, Sonia Martínez, la directora general de Patrimoni Cultural, Pilar Tébar; la mateixa Carolina Caycedo; i una de les comissàries de la mostra, Catalina Lozano, que ha treballat juntament amb Irena Aristizábal en esta exposició.
"L'exposició presenta una aproximació a la seua obra dels últims 14 anys a través d'instal·lacions, vídeos, escultures penjants, performances... per a plantejar reflexions sobre la justícia social, la cura de la naturalesa i concretament els rius, que són per a Caycedo un bé comú que heretem, del qual som una part", en paraules de Martínez.
Per part seua, Caycedo ha assenyalat: "Acompanye moviments socials, m'interessa fer obres que tinguen molts punts d'entrada. En esta mostra hi ha temes que estan desglossats en diferents tècniques, com l'espai públic en el context urbà i rural, entre ells els rius, i espere que a la comunitat local li permeta reflexionar sobre com ens relacionem amb l'aigua i el riu".
L'exposició, coproduïda al costat de l'Artium Museoa (Vitòria-Gasteiz), està formada per una vintena d'obres, entre elles instal·lacions, vídeos, llibres d'artista, fotografies, collage i escultures penjants, amb les quals l'artista cerca plantejar reflexions sobre la justícia ambiental, l'explotació dels béns comuns i les seues conseqüències en les comunitats locals.
El títol de la mostra, 'Terra dels amics' és el nom muisca del riu Yuma, un dels cossos d'aigua més importants de Colòmbia. Encara que el treball de Caycedo s'ha desenvolupat en diferents contextos, este riu ha sigut central per a la praxi de l'artista com es pot observar en el recorregut expositiu. I a més, este títol és el que compartixen dos obres de l'exposició, un gran mural realitzat amb imatges obtingudes per satèl·lit que mostra l'impacte provocat per la construcció d'una gran presa en este riu, i un vídeo en el qual Caycedo seguix a persones de la comunitat afectades per esta infraestructura, especialment llauradors.
En una altra part de la sala sobreïxen unes escultures penjants de gran format realitzades amb xarxes de pesca de les comunitats locals. D'esta manera, a través del seu estudi i del seu treball de camp amb comunitats afectades per grans infraestructures i altres projectes extractius, "contribuïx a la construcció d'una memòria ambiental com a espai imprescindible per al clima i la justícia social", va declarar la comissària.
La representació dels rius apareix en la mostra en una multiplicitat de formats. En la sèrie d'instal·lacions penjants 'Retrats de l'aigua', que al·ludixen als rius Santa Ana i Sant Gabriel, als Estats Units, Caycedo crea retrats de rius com a entitats vives que, segons Caycedo, "apunten a la descolonització de la mirada, una crítica a la representació de la naturalesa a través del paisatge com una cosa externa a nosaltres i no com a subjecte polític".
Sonia Martínez ha recordat que hi ha una obra de l'exposició que es durà a terme el dia de la inauguració, 'Més enllà del control', al costat d'Alba Teresa Higuera Buitrago, Claudia García Giraldo, Erika Paez Manjarrés, Leonora Castanyer Car, Luisa Roldán Giraldo i María Esperanza Ramírez de la Col·lectiva de Dones Refugiades, Exiliades i Migrades. Serà este 13 de juny a les 20.15 i a les 20.40, amb accés lliure fins a completar aforament.
'Terra dels amics' pot veure's en el Centre Julio González del 13 de juny al 13 d'octubre i s'emmarca en la celebració del 35é aniversari de l'IVAM, tal com ha recordat la directora adjunta.