Cultura

"Involució": un viatge expressionista a les entranyes més profundes de l'ésser humà

L'escultora María Gómez ha presentat en el cub exterior del MuVIM la seua obra expressionista "Involució", un treball que intenta mostrar el significat més profund d'"ésser humà"

1 minut

involucion1

María Gómez Rodrigo, Doctora en Belles arts per la Universitat de València (UV) i professora d'Història de l'Art en la mateixa universitat, ha presentat el seu últim treball escultòric, titulat "Involució". Aquesta obra estarà exposada en el nou espai expositiu a l'aire lliure -i obert les vint-i-quatre hores- del MuVIM, anomenat Cub-vim, que serà una de les peces clau durant la següent legislatura del museu.

Sobre el títol del treball de Gómez, "Involució", Amador Griñón, cap d'exposicions del MuVIM, ha afirmat que "malgrat contenir cert caire negatiu, l'artista juga dins del sentit semàntic de la paraula per a fer que aquesta prenga el significat" que per a evolucionar cal "involucionar", és a dir, que "per a avançar, hem de tornar al que és el sentiment "base" de la humanitat", ha explicat la mateixa Gómez.

María Gómez és especialista en conservació i restauració del patrimoni històric-artístic i, segons les paraules de Griñón, "una de les més notables especialistes en cremats de tota la península". L'escultora, que també ha realitzat algunes incursions en el món de la pintura, és, al seu torn, Tècnic en Conservació i Restauració del Patrimoni Moble de la Catedral de València.

EL CUB-VIM: UN REPTE PER A l'ARTISTA

Gómez ha explicat que "exposar en el Cub-vim -el cub de metacrilat que es troba en l'exterior del museu, al costat de l'entrada- és un repte per a l'artista, ja que la llum és canviant i això afecta molt a l'escultura". L'artista ha explicat que cada escultura necessita una il·luminació en concret, i en el Cub-vim, això no és possible, ja que tot depén de la llum solar.

Sobre això, l'escultora ha afirmat que les obres funcionen en solitari, però "el Cub-vim les dota d'una relació harmònica capaç de jugar amb les dimensions de prop i lluny". "Les escultures es giren l'esquena, es tapen amb l'ombra, fins i tot arriben a creuar mirades entre si", declara l'artista.

EL SENTIT D'"INVOLUCIÓ"

Pel que respecta al tema de l'exposició, Gómez ha explicat que, amb aquesta obra, "volia representar a l'ésser humà en les seues fases d'humanitat; éssers humans que senten alguna cosa que no es pot concretar, que per a cada persona que veja l'exposició signifique una cosa diferent". La Doctora posa com a exemple una de les escultures d'"Involució": "Una d'elles està amb la posició corporal d'un badall però amb l'expressió facial d'estar cridant; per tant, hi ha gent que veu un ens cansat i hi ha gent que percep un ser enfadat", ens explica Gómez.

L'artista també declara que, amb aquesta exquisida exposició, "volia arribar a allò més profund de la humanitat, una humanitat que, hui dia, intenta ocultar el que realment és: feblesa en estat pur". María Gómez nua a l'ésser humà i el representa com una massa uniforme que s'expressa sense saber molt bé el que vol transmetre. A més, l'artista no esculpeix ni cossos masculins ni cossos femenins, sinó "éssers andrògins que pateixen al marge del seu gènere, donant-los solament importància a allò que senten", indica María Gómez.

LA TÈCNICA DE MARÍA GÓMEZ

En aquesta exposició, María Gómez no usa ni motles ni mitjans tecnològics actuals, sinó que se serveix d'un profund coneixement anatòmic i de la seua imaginació per a modelar les escultures "en l'aire", segons ha indicat la mateixa artista. Per a la realització de les escultures, s'ha usat una mescla personal de diferents materials i tècniques artístiques per a, en paraules de Gómez, "treballar l'expressionisme de la manera més dura", així com cartó, pedra reciclada, silicona calenta, argila d'assecat ràpid, cola, làtex, entre altres. Aquesta tècnica, a més, aconsegueix dotar d'una gran expressivitat a les seues escultures.

La professora de la UV també ha declarat que va decidir realitzar aquesta mescla de diferents materials i tècniques per a "Involució" perquè des del MuVIM li van demanar que "les obres havien de ser grans, que impactaren a tot aquell que passara per davant d'elles", i per a això va haver de reinventar-se.

GÓMEZ ESTRENA I EL MuVIM TANCA

María Gómez també ha recalcat que "en el MuVIM és on més còmoda" s'ha sentit "a l'hora d'exposar". La seua obra és la primera que s'ha exposat en el Cub-vim, i hi havia molta expectació sobre aquest tema, ja que, a més, també era l'última exposició de la legislatura 2015-2019, que va acabar ahir.

El MuVIM també ha comunicat que el 9 de setembre tancarà parcialment per obres en el sistema de climatització de l'edifici, i que tornarà a obrir el gener de 2020. No obstant això, el Cub-vim continuarà albergant a obres d'artistes de la mateixa trajectòria de María Gómez.

Etiquetes: