El tercer Festival de Piano Iturbi clausura una edició marcada per l'excel·lència i l'acolliment del públic

Guardar

Un moment del III Festival de Piano Iturbi
Un moment del III Festival de Piano Iturbi

El calorós acolliment del públic i l'excel·lència artística han marcat la tercera edició del Festival de Piano Iturbi, organitzat per la Diputació de València, que s'ha desenvolupat del 13 al 22 de juny en el Teatre Principal, el Palau de la Música i les cases de la Cultura d'Alzira i Torrent. Estos espais han acollit huit actuacions a càrrec de figures del pianisme internacional com Claudio Martínez Mehner, Iván ‘Melón’ Lewis, Juan Floristán, Akiko Ebi, Joaquín Achúcarro i Nelson Goerner.

En estos dies, en els quals han actuat sis rellevants intèrprets espanyols i estrangers, han assistit gratuïtament als concerts i recitals més de 5.000 persones, aficionades i melòmanes, que van poder disfrutar de les diverses propostes de la programació d'enguany, que incrementa considerablement l'assistència respecte a l'anterior edició del certamen.

Paco Teruel, diputat de Cultura, destaca la capacitat del festival per a erigir-se en un “element vertebrador i impulsor de la cultura pianística valenciana i de projectar internacionalment el projecte”, així com la rellevància de l’esdeveniment musical, “una proposta que brinda la possibilitat que intèrprets de primer nivell oferisquen concerts a València i en altres municipis, i un Cicle de Recitals en el qual participen els joves pianistes guanyadors de l'última edició del Premi Iturbi”. Teruel també remarca “la importància de la col·laboració institucional perquè esta iniciativa haja sigut un èxit”.

Ana Guijarro, directora artística del Festival de Piano Iturbi, atribuïx “el gran acolliment del públic” en tots els concerts “a una programació d'altíssima qualitat conformada per destacats músics que desenvolupen una reconeguda carrera internacional i actuen en els millors auditoris i sales del món”. Guijarro subratlla que “els melòmans valencians han sabut valorar i apreciar l'excel·lència musical i els repertoris que s'han interpretat en les diferents propostes artístiques”.

Inici amb Bach, Brahms, Albéniz i Debussy

El Festival el va obrir el dijous 13 de juny Claudio Martínez Mehner amb un programa integrat per obres de Johann Sebastian Bach, Johannes Brahms, Isaac Albéniz i Claude Debussy. Mehner, finalista en el Concurs de Piano de Santander Paloma O’Shea en 1990, ha guanyat primers premis en els concursos internacionals Fundació Chimay (Bèlgica), Pilar Bayona (Saragossa) i Dino Ciani (Milà).

El pianista, compositor i productor musical cubà Iván ‘Melón’ Lewis, amb set discos publicats, cinc nominacions i guanyador del Grammy Llatí a Millor Àlbum de Jazz Llatí en 2021, va oferir en el Principal un repertori format per obres pròpies que transiten entre el jazz i la improvisació, que també va poder escoltar-se a Torrent i Alzira.

El sevillà Juan Floristán, guardonat en prestigiosos concursos internacionals com l'Arthur Rubinstein de Tel Aviv, el Concurs de Piano de Santander Paloma O’Shea o el Concurs Steinway de Berlín i un dels artistes amb més projecció internacional, va incloure en el seu recital música de Claude Debussy, Franz Liszt, Maurice Ravel i Modest Mússorgski el dia 15; mentre que Akiko Ebi, guanyadora del primer premi en el Concurs Nacional de Piano del Japó i del segon premi en el Concurs Long-Thibaud de París, va interpretar un repertori format per peces de Bach, Johannes Brahms i Frédéric Chopin el 16.

Reconeixement a Achúcarro

L'Orquestra de València ha participat de nou en el Festival, en esta ocasió acompanyant al llegendari Joaquin Achúcarro que, amb la direcció d'Álvaro Albiach, va abordar un concert en el Palau de la Música, el divendres 21 de juny; un dia carregat d'emoció i reconeixement a la figura del concertista basc, que va afrontar amb 91 anys esta cita que va registrar un ple al Palau.

El pianista, Premi Nacional de Música, Medalla d'Or al Mèrit en les Belles arts o Gran Cruz de l'Orde del Mèrit Civil, va iniciar la seua actuació amb el Concert per a piano i orquestra número 24 en do menor, K 491 de Wolfgang Amadeus Mozart, al qual van seguir les Variacions simfòniques per a piano i orquestra de César Franck, que el públic va celebrar amb llargs aplaudiments que l'intèrpret va obsequiar amb un bis, Nocturn opus 54 número 4 de Edvard Grieg. L'Orquestra de València va concloure el programa amb la Simfonia número 1 en fa menor, opus 10 de Dimitri Shostakóvich.

El concert, en col·laboració amb el Palau de la Música i coincidint amb la celebració del Dia Europeu de la Música, va ser un homenatge en el centenari del seu naixement a José Mª García de Paredes, arquitecte sevillà que va construir l'auditori valencià i altres a Granada, Madrid, Conca o Múrcia.

Achúcarro, director artístic i president del jurat del Premi Iturbi, ha desenvolupat una carrera internacional excepcional i ininterrompuda, havent realitzat gires per 61 països i actuat en recital i com a solista en sales de tot el món al costat d'orquestres com la Filharmònica de Berlín, Nova York, Simfònica de Chicago, Los Angeles, La Scala, Filharmònica i Simfònica de Londres, Sidney, BBC, Nacional de França, la Yomiuri, la Filharmònica i la Metropolitana de Tòquio, la RIAS de Berlín… i totes les orquestres espanyoles. El reconegut pianista, que ha tocat amb més de 400 directors com Claudio Abbado, Riccardo Chailly, Andrew Davis, Zubin Mehta, Seiji Ozawa, Simon Rattle o Jaap van Zweden, va ser nomenat Artista per la Pau per la UNESCO a París en reconeixement als seus “extraordinaris assoliments artístics”.

El colofó de Goerner

El colofó el va posar l'argentí Nelson Goerner en el Palau de la Música, amb un programa que va incloure Chaconne en Sol Major amb 21 variacions HWV 435 de George F. Händel i Davidsbündlertänze (Danses de la confraria de David) opus 6 de Robert Schumann i la Balada número 2 en si menor, S.171 de Liszt en el Palau de la Música, el dia 22.

Considerat un dels pianistes més destacats de la seua generació, Goerner ha actuat amb orquestres de talla internacional com la Filharmònica de Londres, Orquestra de París, Filharmònica de Los Angeles, Deutsche Kammerphilharmonie, Philharmonia i NHK Symphony, així com les d'Hamburg, Malmö i Antwerp o la New Japan Philharmonic, entre moltes altres.

Guanyadors de l'Iturbi en recital

El Cicle de Recitals, que oferix un total de 12 concerts protagonitzats pels guanyadors de l'última edició del Premi Iturbi, l'italià Elia Cecino (primer premi), i els estatunidencs Anthony Ratinov (segon) i Rachel Breen (tercer), ha recalat en Port de Sagunt, Torrent, Alzira, Ontinyent, Chelva, Xàtiva, Utiel, València i Oliva, i conclourà amb els recitals que es duran a terme en Parma (Itàlia) el 4 de juliol, i a Toolouse (França) el dia 5 de setembre.

En paral·lel amb el festival i el cicle, la Diputació de València organitza el prestigiós Concurs Internacional de Piano de València Premi Iturbi, que celebrarà la seua XXXIII edició del 4 al 14 de juny de 2025 i el termini d'inscripció del qual es manté obert fins al 25 de novembre.

Divulgar la música per a piano i reivindicar el llegat artístic i la figura dels pianistes valencians José i Amparo Iturbi són alguns dels objectius d'este Festival que organitza l'Àrea de Cultura de la Diputació de València i que en la seua tercera edició ha comptat amb la col·laboració de l'Ajuntament de València, el Palau de la Música, la Generalitat Valenciana, el Conservatori Professional de Música de València, la Societat Filharmònica de València, IBS Classical, Kawai, Clemente Pianos, Polimúsica, Societat Coral el Micalet, així com la Reial Acadèmia d'Espanya a Roma adscrita al Ministeri d'Afers exteriors, la Fundació Toscanini de Parma i el Festival de Piano aux Jacobins.

Destacats