Cultura

Un hivern de contrastos en Fundación Bancaja de València

El públic pot conéixer des de la llum de Sorolla fins a la presència de la dona en l'obra de Pablo Picasso o l'univers cromàtic de Nanda Botella

1 minut

Una instalación de 'Sueños cromáticos' de Nanda Botella

La Fundación Bancaja de València oferix un hivern de contrastos. I és que el públic que la visite podrà trobar, des del cubisme i la presència de la dona en l'obra de Pablo Picasso, fins a la llum i colors pastel característics de Sorolla o el vibrant univers cromàtic de Nanda Botella. Una experiència que forma part de la proposta expositiva d'este trimestre del centre cultural.

‘En la mar de Sorolla amb Manuel Vicent’

La pintura de Joaquín Sorolla i les paraules del periodista Manuel Vicent s'unixen en esta proposta expositiva que commemora el centenari de la mort de l'artista valencià. 109 llenços datats entre 1886 i 1920 i fotografies del pintor componen este recorregut expositiu, en el qual figuren obres mestres que de manera excepcional han eixit de la seua seu en el Museu Sorolla de Madrid.

Entre elles, ‘Eixint del bany’ (1915), ‘L'hora del bany’, ‘València’ (1909), ‘Pescadors valencians’ (1903) o ‘Després del bany’, ‘València’ (1909). Concretament, el conjunt d'obres reunides procedix de les col·leccions del Museu Sorolla, la Fundació Museu Sorolla, la Fundación Bancaja, la Diputació de València, la col·lecció Hortensia Herrero, així com de col·leccions particulars, segons ha detallat Bancaixa.

A diferència d'altres exposicions, en este cas és el periodista Manuel Vicent qui busca una altra visió de l'obra de Sorolla, com a comissari. El públic es troba així amb les experiències que han marcat la vida de Vicent des del seu naixement fins a la seua maduresa, i que l'autor ha emprat per a reinterpretar l'obra de l'artista valencià. El periodista reconstruïx en este relat la seua pròpia memòria entorn de la mar, atorga veu a la vida que subjau en la iconografia universal de Sorolla i, al mateix temps, reflexiona sobre l'estètica luminista del pintor i el seu posicionament com a artista. Un audiovisual presenta directament a Manuel Vicent davant els i les visitants per a trobar esta connexió.

Exposició "En el mar de Sorolla con Manuel Vicent” a la Fundació Bancaixa

‘Picasso i la model. El perfil de Jacqueline’

I de Sorolla i la seua llum fins als colors vibrants i cubisme de Pablo Picasso. L'exposició ‘Picasso i la model. El perfil de Jacqueline’ sorprén per una versió més desconeguda del mestre malagueny del cubisme a través de més de 250 obres que revelen la representació recurrent que Picasso va realitzar de la temàtica del pintor i la model en olis, obra gràfica, dibuixos i llibres il·lustrats, mostrant l'obsessió picassiana per la meta-pintura i la fascinació sensual de la trobada amb la model.

Una proposta comissariada per Fernando Castro Flórez i Laura Campos Vicent on l'última dona i musa de Picasso, Jacqueline Roque, permet conéixer també una part més personal de l'artista, ja que inclou fotografies d'Edward Quinn i David Douglas Duncan, que mostren a Picasso en el seu entorn creatiu i familiar durant els 20 anys de relació del pintor amb Jacqueline, amb especial protagonisme de les residències i tallers que van compartir a Cannes (La Californie) i Mougins (Notre-Dona'm-de-Vie).

Les obres que componen la mostra procedixen de la col·lecció d'obra gràfica de Picasso pertanyent a la Fundació Bancaixa, juntament amb olis i dibuixos del Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia, el Museu Picasso de Barcelona, el Museu Picasso de Màlaga, la Fundació Picasso Museo Casa Natal, ABANCA, la Fundació ICO i Galeria Guillermo d'Osma per a mostrar que les seues representacions de la dona no es limiten a una mera reproducció de la realitat, sinó que se submergixen en una profunda reflexió sobre la identitat, la sexualitat i la condició de la dona en la societat.

Exposició “Picasso y la modelo. El perfil de Jacqueline” a la Fundación Bancaja de València. Imatge: Fundación Bancaja

‘Somnis cromàtics’

L'artista valenciana Nanda Botella accentua el contrast de la visita a la Fundación Bancaja amb l'exposició ‘Somnis cromàtics’, que mostra l'evolució de la seua obra durant els últims deu anys a través de les seues grans sèries temàtiques, marcades sempre per l'ús de les formes i el color.

Tal com ha assenyalat la fundació, esta mostra està comissariada pel crític d'art i professor d'Estètica i Teoria de les Arts de la Universitat Autònoma de Madrid, Fernando Castro Flórez, i està integrada per 40 obres entre pintures, escultures i instal·lacions, en les quals Nanda Botella s'expressa a través de la potència dels seus colors caldera, rojos i blaus, i l'exploració de matèries com el pigment, el tèxtil, la ceràmica, la fusta o el metacrilat.

L'exposició està presidida per la impactant instal·lació d'una estructura esfèrica de ferro que recorda a un rusc, que conté centenars de peces de paper i entenimentada, elements que establixen un diàleg entre diferents materials i interactuen amb l'espai per a evocar l'emoció de la creació artística usant les formes i els colors per a construir profunditat i evocar transparència. Una peça que atrau totes les mirades i convida al públic a continuar aprofundint en l'univers creatiu de la valenciana.

Una peça de de 'Sueños cromáticos' de Nanda Botella