Cultura

Els grans mestres de la pintura es donen cita a València

Sorolla, Goya, Benlliure, Pinazo o Picasso conviuen hui en la capital del Túria a través de diverses exposicions

1 minut

Una de les obres de ‘XIX. El Segle del Retrat. Col·leccions del Museu del Prado. De la Il·lustració a la modernitat’ en Caixaforum València

El món de la cultura es retroba amb el públic especialment al setembre, quan comença la temporada. I en esta, sembla que les valencianes i els valencians podran descobrir als grans mestres de la pintura a Espanya de la mà dels museus de València, tant per les noves propostes com per algunes que encara continuen obertes. Obres de Goya, Picasso, Pinazo, Benlliure o Sorolla conviuen hui en la capital del Túria des de diferents perspectives.

Sorolla, Goya, Benlliure... en CaixaForum

En CaixaForum València hi ha, sens dubte, una cita única per als més curiosos i curioses de l'art del retrat. Amb 'XIX. El segle del retrat. Col·leccions del Museu del Prado. De la il·lustració a la modernitat', el públic pot fer un ampli recorregut pels retrats del segle XIX. Contemplar i ser contemplat a través de 159 obres de pintura, escultura, fotografia, i fins i tot litografia.

Esta exposició està comissariada pel cap de Conservació de Pintura del Segle XIX del Museu Nacional del Prado, Javier Barón, i per a moltes de les peces suposa la seua primera eixida del Prado. A qui es pot descobrir? a Goya, Madrazo, Rosales, Pinazo, Sorolla, Fortuny i Benlliure, entre molts altres... i des de peces emblemàtiques fins a monedes i xicotetes representacions del retrat més desconegudes.

La mostra es dividix en huit àmbits temàtics: «La imatge del poder», «El descobriment de la infància», «Identitats femenines», «Identitats masculines», «La imatge de la mort», «Retrats i autoretrats d'artistes», «Effigies amicorum. Imatges d'escriptors, músics i actors» i «L'artista en l'estudi». Una segmentació no sols per a conéixer més de prop esta tècnica, sinó també per a conéixer els canvis socials de l'època, on l'art va actuar com a testimoni.

Visitant en l'exposició 'XIX. El Siglo del Retrato. Colecciones del Museo del Prado. De la Ilustración a la modernidad' en CaixaForum València

Entenent el passat i, per tant, la col·lecció de retrats del Museu Nacional del Prado, com una font des de la qual interrogar-nos sobre el nostre temps, es proposen diferents recorreguts que sorgixen de les obres reunides i dels diàlegs que s'establixen entre elles. Així, els visitants podran seguir tres itineraris distints, amb audioguies descarregables a través de codis QR, que realitzaran tres lectures diferents del recorregut considerant les tècniques artístiques, la societat del segle XIX i la indumentària.

Així, els qui desitgen gaudir-la, han de fer-ho prompte, ja que el 20 d'octubre tancarà les seues portes, després de la seua presentació a València el 12 de juliol en CaixaForum. Després d'això, el centre ha anunciat altres cinc exposicions al llarg de la temporada, amb col·laboracions amb el Pompidou o un gran protagonisme del cinema.

Pinazo, en la renovada sala de la Muralla de l'IVAM

Pinazo també està present a la seua sala més emblemàtica de l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM), després de renovar-se part de la muralla conservada en el centre. 'Pinazo: identitats', ha retornat l'univers creatiu de l'artista de Godella fins al 16 de febrer de 2015.

En este cas, Vicente Pla comissària la proposta expositiva formada per 300 peces, algunes d'elles inèdites, juntament amb textos que permeten conéixer un poc més de prop a Ignacio Pinazo, posant-lo en el context cultural i patrimonial actual, a diferència d'altres projectes anteriors.

'Pinazo: identitats' pren el relleu de 'Pinazo en l'espai públic', també comissariada per Pla. Les obres de l'exposició procedixen en la seua majoria dels fons del museu, tant pintures com dibuixos, a més de fotografies i pel·lícules de l'època i incorpora també peces procedents de la Casa-Museu Pinazo i de l'Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles, així com de col·leccions particulars de les quals es mostren tres pintures i un dibuix mai exposats, tal com han destacat.

Visita a l'exposició de Pinazo a l'IVAM. Foto de Miguel Lorenzo

Picasso, en Fundación Bancaja

El mestre del cubisme, Pablo Picasso (Màlaga, 1991) també ha tornat a retrobar-se amb el públic valencià esta temporada. Ho fa en la Fundació Bancaja de València amb 'Picasso i la model. El perfil de Jacqueline', una mostra comissionada per Laura Campos Vicent i Fernando Castro Flórez. Es tracta d'una nova exposició que inaugura la programació del segon semestre de l'any en este recinte artístic i cultural situat en el número 23 de la plaça Tetuan i que es podrà visitar fins al pròxim 2 de març de 2025.

Es tracta d'un recorregut per les composicions que l'artista va crear durant els seus últims 20 anys de vida, i que es van materialitzar a cavall entre les residències i tallers de La Californie a Cannes i Mougins, en la població francesa de Notre-Dona'm-de-Vie). Dos dècades en les quals l'artista va conviure amb Jacqueline Roque, la seua última dona, qui a més es va convertir en l'última musa que va pintar Picasso des que la coneguera en 1952 fins a la seua mort en 1973.

En total, són més de 250 les obres que conformen la mostra. Tal com assenyalen des de Fundació Bancaixa, procedixen tant de la col·lecció de la fundació com d'altres pinacoteques com el Museu Picasso de Barcelona, el Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia, la Galeria Guillermo d'Osma, el Museu Picasso de Màlaga o ABANCA. A través d'olis, gravats, llibres il·lustrats i fotografies, és possible conéixer la relació que van tindre Picasso i la seua esposa i com esta va influir en la producció més tardana, però també més prolífica de l'artista.

Exposició “Picasso y la modelo. El perfil de Jacqueline” a la Fundación Bancaja de València. Imatge: Fundación Bancaja