Com cada temporada, el teatre és la pedra angular de la programació del TEM. Així s'ha posat de manifest aquest matí durant la roda de premsa de la qual serà l'última proposta de programació del seu actual director Juanma Artigot. Entre els espectacles presentats destaquen grans noms de la dramatúrgia espanyola, com María Velasco, recentment reconeguda amb el Premi Nacional de Literatura Dramàtica, María Goiricelaya, Denise Despeyroux y el tándem formado por Sergio Peris-Mencheta i Juan Diego Botto.
“Aquesta nova programació que presentem i que s'estén fins a principis de febrer, tanca la meua etapa al capdavant de la direcció artística del TEM. L'objectiu principal és mantindre la línia de contemporaneïtat, qualitat i diversitat que ha caracteritzat la programació d'aquest espai cultural el projecte del qual ha aconseguit consolidar-se i posicionar-se com un dels referents de la nostra ciutat i també a nivell nacional al llarg d'aquests quatre anys. Personalment, estic orgullós tant del treball realitzat i els resultats aconseguits, com de l'equip que m'ha acompanyat en aquesta difícil però gratificant travessia”, ha declarat el director artístic del Teatre El Musical, Juanma Artigot.
Per part seua, el regidor d'Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals, José Luis Moreno, ha volgut agrair a Juanma Artigot “tot el treball realitzat aquests últims anys al capdavant del Teatre El Musical. Un treball caracteritzat per la pluralitat, per l'altíssim nivell i per la connexió amb el públic de totes i cadascuna de les seues propostes, així com àmpliament avalat pel sector. Prova d'això és la programació dissenyada per a aquesta nova temporada, amb temàtiques de la major actualitat i amb figures i obres consagrades en el camp de les arts escèniques, i que ve a confirmar la projecció guanyada a nivell nacional pel TEM sota la direcció artística d’Artigot”.
Obres i autors llorejats
El teló s'obrirà els pròxims 11 i 12 d'octubre amb ‘Erma’, de la bilbaïna María Goiricelaya i La Dramática Errante. La seua versió del clàssic de Lorca és una anàlisi profunda de la maternitat, l'amor i la pressió personal i social que pateixen les dones que no volen o no poden ser mares. La proposta va ser guardonada amb el Premi Max a la Millor Adaptació en 2023.
Els dies 8 i 9 de novembre, Juan Diego Botto, Premi Nacional de Teatre 2021, i Sergio Peris-Mencheta presenten la seua tercera col·laboració, ’14.4’, on retraten de manera crua i realista el drama de la immigració a través d'un protagonista que anhela arribar a Europa i no sap que, allí, li espera l'estigma del qual és diferent i una vida molt distinta a la imaginada.
El 15 i 16 de novembre serà el torn de Kulunka i la seua obra ‘Forever’. La multipremiada companyia basca, referent internacional del teatre de màscares, aborda en clau d'humor, però també des de la tendresa i la cruesa, temes com la maternitat, l'educació, la discapacitat i la incomunicació. El muntatge va ser guardonat en l'última edició dels Premis Max en les categories de millor direcció d'escena, en la figura d'Iñaki Rikarte, i autoria teatral.
Aquest passat 26 de setembre, es concedia el Premi Nacional de Literatura Dramàtica a María Velasco per ‘Primera sangre’, l'obra amb la qual el cap de setmana del 29 i el 30 de novembre, visita València. Tal com va destacar el jurat del guardó, l'obra acosta “amb una delicadesa exquisida, el terror que provoquen els abusos i les morts de dones i xiquetes”.
A més de la seua denúncia de la duríssima realitat de la violència sexual contra menors, l'autora burgalesa repetirà el 26 de gener amb un musical dramàtic on col·labora amb Miren Iza, líder del grup Tulsa. Aquesta proposta transgressora consta de cançons, monòlegs i diàlegs per a visibilitzar la labor de les dones més abnegades i resilients: les mares.
Posada en valor de les figures femenines
“La posada en valor de les grans figures femenines és una senya d'identitat i aposta irrenunciable del TEM”, recalca Artigot, qui ha inclòs aquesta temporada ‘La innombrable’, en la qual Alba *Sarraute & & Les Ofèlies / Valencirc ens comptaran els dies 5 i 6 d'octubre la història d'una dona que pateix de bogeria i depressió i destapa un malson surrealista on la seua ment i la seua realitat s'entrellacen en una lluita per la supervivència.
Eixe mateix mes, els dies 25 i 26 d'octubre, la hispanouruguaia Denise Despeyroux presentarà ‘Misericordia’, una obra amb tints autobiogràfics sobre el mateix sentit del teatre, on l'autora desgrana la seua pròpia experiència com a escriptora i fins i tot es puja a les taules.
En aquesta línia, l'1 i el 2 de novembre, Bramant Teatre pretén recuperar la veu de dones oblidades per la història amb ‘Boges, cau la nit’. La peça, escrita i dirigida per Amparo Vayá, és un projecte immersiu de memòria i reivindicació on es visibilitza un tema tabú del nostre passat: aquelles dones patolotgizades com mentalment malaltes per a mantindre-les sotmeses i aconseguir així frenar la seua transgressió.
Segell ‘made in TEM’
La programació d'aquesta temporada inclou algunes de les propostes que s'han convertit ja en marca registrada i distintiu del TEM, com Rimbomba, Així Sonen i Visitas Sonoras, a les quals aquests mesos se sumisquen produccions i iniciatives pròpies com el Festival Muteo i els espectacles ‘La seqüència’, ‘Hacia pródigo’ i ‘Despierta Polifemo’.
Així, el 21 de novembre.torna ‘‘Així sona València’, una trobada periòdica amb artistes i figures rellevants de la cultura local per a conversar sobre les senyes d'identitat que els uneixen i les diferències que els acosten. En aquesta ocasió, el diàleg s'establirà entre el dibuixant Paco Roca, l'arquitecta Sonia Rayos i el músic Sergio Sanz el 21 de novembre.
El TEM acomiadarà el cicle ‘Rimbomba’ el pròxim 24 de novembre. L'últim vers de l'esdeveniment de poesia viva de València comptarà amb Lola Nieto, Sebastián Vitola i Cantataticó. Punt i final a una trobada marcada per la paraula, el vídeo, la dansa, la ‘performance’, el soroll i el silenci desenvolupat en 13 sessions.
El teatre municipal no s'oblida de la programació dirigida a xiquetes i xiquets, i en ple pont de desembre, del 6 al 8 de l'últim mes de l'any, arriba el Festival Muteo, cicle d'espectacles de teatre visual i d'objectes enfocat a públic familiar que durant eixos dies reunirà una selecció de companyies valencianes que destaquen en aquest camp.
El 12 de gener se celebrarà una altra edició de ‘Diáleg Obert – Visitas Sonoras’, el programa de músiques dissidents, experimentació sonora i creació contemporània que obri en el TEM una finestra a l'avantguarda musical i les propostes més alternatives.
Triangle Teatre, sota la batuta de Borja López Collado, presentarà ‘La seqüència’ els pròxims 23, 24 i 25 de gener. La companyia catalana adapta, en col·laboració amb el TEM, la pel·lícula ‘Jusqu'ici, tout va’, de Francesc Cuéllar, per a analitzar la relació entre actrius i directors, amb el feminisme i el moviment #MeToo com a telons de fons.
Després de l'aturada nadalenca, el retorn a les taules del teatre del Cabanyal-Canyamelar estarà protagonitzat per Eva Mir i el seu ‘Hacia pródigo’.. El 17 i el 19 de gener, el teatre municipal acollirà una funció itinerant pel propi edifici que resulta d'una adaptació de la paràbola del fill pròdig, però en clau contemporània i abordant les a vegades difícils relacions familiars.
Finalment, els dies 7 i 8 de febrer, Tomàs Aragay i Héctor Arnau reflexionaran en ‘Despierta Polifemo’ sobre la figura paterna, la relació amb els fills i l'absència.
La música i la dansa, imprescindibles en el TEM
La música i la dansa han sigut dues dels emblemes del TEM sota la direcció de Juanma Artigot, i així es plasma en la programació 2024-2025. Pel que fa a la música, el pròxim 18 d'octubre torna el Festival Volumens amb les actuacions de Shapednoise & Sevi Iko, Louis Carnell i Mecànica Clàssica & Vic Pereiró. El Festival Internacional d'art digital, ciència, tecnologia i música aconsegueix la seua huitena edició amb el teatre del Cabanyal com a espai referent.
A més, Martin Kohlstedt ha penjat ja el cartell de ‘sold out’ per al seu espectacle a València el 27 d'octubre. El compositor, pianista i productor alemany, una de les figures musicals més rellevants i incloents del panorama internacional actual, va esgotar les entrades en poques hores.
La dansa, per part seua, es consolida com una de les peces fonamentals de l'esquema del Teatre el Musical. Així, el 10 de novembre es presentarà ‘Cuarteta’,, una coreografia que balla al voltant del carnestoltes de Cadis. L'espectacle, dirigit per Idoia Zabaleta, és obra de Rosario Toledo, qui planteja un repte original i impactant: ballar flamenc al revés, a mode de reivindicació de la figura femenina. La mateixa Toledo es pujarà a l'escenari al costat d'Inma ‘La Carbonera’ i Eva ‘La Lebri’.
Com cada any, València Dancing Forward torna al TEM per a celebrar la seua gala especial. El 13 de desembre, l'edifici s'omplirà de música, ball contemporani i joves, on la projecció internacional i el talent local són els protagonistes.
A més, l'audiència infantil podrà gaudir de l'art del moviment amb l'original proposta de Taiat Dansa. ‘Juegos de Bauhaus’, on se'ls submergirà en el joc i en les avantguardes amb un recorregut per l'art, l'artesania, el disseny i l'arquitectura immersiva. La companyia valenciana visitarà el teatre en vespres de Nadal, el 21 i el 22 de desembre.
Quasi a final de temporada, els dies 31 de gener i 1 de febrer, s'ha programat l'espectacle del ballarí, coreògraf i director Sharon Fridman. L'artista israelià establit a Madrid presenta ‘Go Figure’, una proposta immersiva a través de la realitat virtual que parla del cos, de la diversitat funcional i de la connexió real entre persones diferents.
Arrancada de temporada en gran
La programació va arrancar el passat 13 de setembre, amb el tancament de la trilogia de Colectivo Nerval ‘Ese otro lugar, Antes todo esto era campo’, amb una posada en escena simbòlica a partir d'una construcció feta amb aparells elèctrics vells, que convidava a reflexionar sobre l'impacte de l'ésser humà sobre el medi ambient i la seua relació amb les noves tecnologies.
A més, les portes del TEM es van obrir de bat a bat per a acollir la gran festa commemorativa del 20 aniversari de la rehabilitació de l'edifici, que va reunir a centenars de visitants al voltant d'una variada proposta artística.
Aquest passat cap de setmana, el sol i la foscor van tenyir la sala valenciana. Taller Placer i el seu ‘Corrimiento al rojo’ van recrear un eclipsi en una proposta ‘site specific’, a cavall entre la ciència i la poesia visual, fruit de la seua investigació al voltant de la llum i la seua incidència en l'ull humà.
Finalment, el TEM ha tornat a ser seu del festival Russafa Escènica, amb la posada de llarg de ‘Mar, o de cómo sobrevivir a un tsunami’, de Rebe al Rebés, Ana Donoso i JP de Andalucía. Teatre físic, circ i música en directe van portar als assistents a reflexionar sobre el dol i la partida.