Cultura

La gran festa del folklore valencià es dona cita a Ontinyent

El Festival D'Arrel reunirà una gran exhibició de músiques, balls, folklore i festes de la Comunitat Valenciana

1 minut

Grup de Balls Populars Les Folies de Carcaixent. Imatge de R. S. G.

Una fusió de músiques, balls, folklore i festes valencianes es podrà veure aquest dissabte 30 de juliol als carrers d'Ontinyent gràcies al Festival D'Arrel, un esdeveniment que organitza el Servei de Cultura de la Diputació de València i que comptarà amb el seu acte central en la capital de la Vall d'Albaida.

La principal finalitat d'aquesta iniciativa és donar a conéixer a la societat la riquesa cultural musical i patrimonial valenciana, a més de fer poble i fer comarca omplint els carrers i places de les principals tradicions festives.

L'acte d'Ontinyent combinarà i fusionarà diferents aspectes de música, dansa i rituals de la zona. Així, d'una banda, i a manera de desfilada es realitzarà un itinerari, mentre que en diferents llocs se celebraran actuacions estàtiques que consistiran en una mostra dels nostres costums, música, rituals i tradicions. En finalitzar les actuacions aniran incorporant-se les entitats a la desfilada, segons l'itinerari programat, per a concloure tots en la plaça de la Coronació.

Fira artesana de Moros i cristians

La trobada arrancarà amb tres cercaviles, des de les places de la Concepció, Sant Doménec i Major, per a acabar en la plaça de la Coronació amb una selecció d'actuacions de totes les entitats participants en aquesta jornada.

Allí actuaran des de grups de trompetes naturals, grups de dansa, danses rituals, grups de música antiga i menestrils, colles de tabal i dolçaina, gegants, cabuts, moros, cristians i societats musicals.

Entre el ventall d'entitats participants tenim manifestacions de música antiga com el Trio Duna, Vent Mediterrani, Sacsons i els Menestrils d'Ontinyent. També les actuacions de La Regalada, Septet la Xafigà, Els grups de danses d'Ontinyent, els Tornejants d'Algemesí, la Muixeranga de Xàtiva, Cantares Viejos i Gegants i cabuts d'Ontinyent.

Tampoc no faltaran diverses colles de dolçainers, entre d'altres, Tabalaina, El Raval, El Regall o el grup de la mateixa Federació Valenciana de Dolçainers i tabaleters i una selecció de músics de les diferents bandes de música d'Ontinyent.

A més, el dissabte 30 al matí se celebrarà en la plaça de la Concepció una fira artesana de Moros i cristians, i en la cercavila de la vesprada participaran dues esquadres, una mora i una cristiana, amb els estendards. Finalment, se celebrarà un concert de Blaumut en l'aparcament de la Sala Gomis, una formació musical que combina amb èxit el folk-pop, la música clàssica i la cançó d'autor.