Cultura

La Generalitat projecta en la Filmoteca d’Estiu ‘Nosferatu’ (1922) de Murnau en el centenari de la seua estrena

El clàssic alemany de terror vampíric es projecta en versió sonoritzada amb subtítols en castellà

1 minut

Fotograma de la pel·lícula "Nosferatu"

La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat, a través de la Filmoteca de l’Institut Valencià de Cultura, projecta en la Filmoteca d’Estiu, el dimarts 30 d’agost, a les 22.30 hores, ‘Nosferatu, eine Symphonie des Grauens’ (1922), dirigida per Friedrich Wilhelm Murnau. Amb una duració de 95 minuts, la pel·lícula es projecta en versió sonoritzada amb subtítols en castellà i es podrà tornar a veure el dijous 1 de setembre en el mateix horari. 

Lliure adaptació de la novel·la ‘Dràcula’ de Bram Stoker, ‘Nosferatu’ és una obra fonamental de l’expressionisme alemany i és considerada per la crítica especialitzada com a la millor pel·lícula de vampirs de la història del cine. 

Any 1838. A la ciutat de Wisborg viuen feliços el jove Hutter i la seua dona, fins que el fosc agent immobiliari Knock decideix enviar Hutter a Transsilvània per a vendre al comte Orlok la finca que confronta amb la casa del jove matrimoni. Després d’un viatge llarg i estrany, Hutter arriba al castell del sinistre comte.

En el moment de l’estrena, ‘Nosferatu’ no va ser acceptada per la viuda de Bram Stoker, que va interposar i va guanyar una demanda perquè la pel·lícula fora destruïda per no respectar els drets d’autor. No obstant això, ja s’havien distribuït còpies de la cinta per tot el món, que van romandre amagades per particulars fins a la mort de la viuda de l’autor de ‘Dràcula’. 

Cent anys després de la seua estrena a Berlín, l’atmosfera de la pel·lícula continua sent pertorbadora i la interpretació de Max Schreck tan aborronadora i aliena al que és humà. La versió restaurada per la Friedrich Wilhelm Murnau Stiftung en 2006 restitueix els viratges i els tintatges originals aplicats per Murnau i hi incorpora la música original de l’estrena composta per Hans Erdmann.

Patrimoni audiovisual valencià

Com en anteriors edicions, totes les sessions de la Filmoteca d’Estiu s’obrin amb la projecció d’una mostra de la col·lecció de pel·lícules domèstiques de passos estrets (8 mm, súper-8 mm i 9,5 mm), recuperades per la Filmoteca i realitzades i conservades en el seu arxiu fílmic. Es tracta de clips realitzats a partir de fragments de pel·lícules familiars de temàtica estiuenca, pàgines d’un àlbum de família que recorre diverses dècades.

Aquestes projeccions serveixen per a recordar la missió essencial de l’Arxiu de la Filmoteca: la salvaguarda del patrimoni audiovisual valencià i la memòria col·lectiva.

Horaris i venda d’entrades

Les projeccions de la Filmoteca d’Estiu tenen lloc de dilluns a diumenge, excepte els dimecres, que no hi ha sessió. La projecció s’inicia a les 22.30 hores i la taquilla s’obri a les 21.00 hores. El preu de l’entrada general és de 3,50 euros, i 25 euros per a l’abonament de deu sessions. La programació per dies i la venda d’entrades anticipades en línia estan disponibles en el web de l’IVC

La Filmoteca de València manté la seua oferta cinematogràfica a la ciutat durant el mes d’agost amb la celebració de la Filmoteca d’Estiu i les projeccions que ofereix a l’aire lliure. Els criteris de programació de la Filmoteca d’Estiu són els mateixos que se segueixen la resta de l’any a la sala Berlanga: versió original, qualitat en les projeccions i un preu assequible.

La celebració de la Filmoteca d’Estiu, que organitza tots els anys l’IVC, és possible també gràcies a l’Ajuntament de València, que cedeix els jardins del Palau de la Música com a espai de les projeccions, i al patrocini de Cerveza Turia.

Etiquetes: