Cultura

Al gener Sala Russafa estrena a València 'Búho', de Titzina Teatre, la recerca d'un arqueòleg de la seua memòria perduda

1 minut

Búho

El 2025 arribarà a Sala Russafa carregat de propostes culturals. En la programació escènica i dins del XIV ‘Cicle de Companyies Nacionals’, destaca la visita de la formació catalana Titzina Teatre, un referent en les arts escèniques espanyoles contemporànies. Del 16 al 26 de gener tornen a l'escenari de Russafa per a estrenar a València 'Búho', una peça que gira al voltant de la memòria.

Diego Lorca i Pako Merino són els creadors, directors i intèrprets d'esta peça en la qual un arqueòleg, després de patir un ictus que li provoca una forta amnèsia, es veurà abocat a utilitzar les ferramentes de la seua professió per a anar desenterrant vestigis de vivències, interpretant les imatges dels seus records, tractant de reconstruir a poc a poc la seua pròpia història. Una emocionant obra que seguix el model d'investigació amb col·lectius i temàtiques concretes que fan dels espectacles de Titzina un document social, un estímul intel·lectual i una interessant experiència escènica.

Seguint amb la programació per a adults, del 29 de gener a l'1 de febrer l'alumnat de l'Acadèmia Escènica de València puja a l'escenari per a protagonitzar el cicle de lectures dramatitzades Arden, tres dècades de teatre que recupera una part de la producció artística de la companyia fundadora i gestora de Sala Russafa, que a la primavera complix 30 anys. Per a arrancar la celebració d'este aniversari, ha coordinat amb els estudiants i professorat de la línia formativa del centre un repàs a les obres que han marcat diferents etapes en la seua trajectòria.

El 29 de gener, Iria Márquez dirigix a l'alumnat del ‘Taller de teatre avançat’ en la comèdia d'embolic Las rameras de Shakespeare. El 30 de gener els dos grups del ‘Taller d'iniciació al teatre’ donaran vida a escenes de peces com Contratiempo, El banquito, La reina asesina, La idiota en Versalles o Matar al Rey, entre altres, dirigits per José Zamit i Raquel Ortells. Completen el cicle els dos grups del ‘Taller d'interpretació grau mitjà’ amb El ombligo del mundo (dirigida per Zamit) el 31 de gener i Troya – La conquista de la felicidad (sota la direcció d'Ortells) l'1 de febrer.

UNA HISTÒRIA INSPIRADA EN PINOTXO EN LA PROGRAMACIÓ FAMILIAR, SEGONA FASE DE LA CAMPANYA NADALENCA I UNA EXPOSICIÓ FOTOGRÀFICA

Al gener tindrà lloc la segona fase de la programació nadalenca de Sala Russafa, que arranca el 14 de desembre amb la presentació al públic de la seua nova coproducció amb Arden, El día de San Judas. Una comèdia bàrbara escrita i dirigida per Chema Cardeña en la qual el gènere dramàtic de la farsa servix per a deixar al descobert els fils que mouen les elits i estaments de poder quan manegen com un titella al poble pla. En cartell fins al 12 de gener, esta hilarant i deslligada proposta amb estètica de l'expressionisme alemany recrea les estratègies, els desitjos més foscos i els actes més despietats de ‘la gent de bé’.

Els seus protagonistes són una comtessa, un capellà, un alcalde, una mestra i un agutzil que habiten un xicotet municipi de l'Europa de principis del segle XX, on germinen les ideologies autoritàries que desembocarien en la Primera Guerra Mundial i el feixisme. Caricatures de si mateixos, hipèrboles de la ignorància, l'avarícia, la violència i la falsedat, estos desllenguatgs personatges maquinen com impedir el retorn de dos veïnes expulsades del poble de Sant Judes de Vallemuerto, justament el dia en què celebren al seu patró, l'apòstol Iscariote, delator de Crist. Des de sobredosi d'anís a confiscacions de béns al vol, ocupacions a dit, fantasies assassines, falses amistats i classisme sense objeccions en un retrat social que beu de l'humor absurd de Jardiel Poncela, del visceral de Tarantino, de la comèdia negra costumista de Berlanga i de l'esperpent de Valle-Inclán.

En la programació familiar, la formació valenciana Teatre de La Caixeta presenta l'1 i 2 de febrer Pinotxo, comptarem mentides, una peça en la qual conviuen intèrprets i titelles. José Blasco firma i dirigix este espectacle inspirat pel clàssic de Collodi i dirigit a espectadors a partir de quatre anys. Conta la història d'un marionetista que lloga una habitació a la casa que compartixen una mare i la seua filla. Ell serà l'encarregat de donar-li a conéixer a la xicoteta les aventures de l'entranyable xiquet de fusta a qui li creixia el nas per comptar mentides. Una manera de fer-li comprendre els perills de no dir la veritat i de fer-li veure que la realitat pot ser molt divertida.

Completa les propostes culturals del pròxim mes l'exposició fotogràfica Amants del teatre, de Joan Josep Martínez. Durant prop de huit anys ha seguit el desenrotllament dels projectes de final de curs de l'alumnat de la línia docent de Sala Russafa. El resultat és un registre de la passió de les arts escèniques dels qui compaginen els seus treballs i estudis amb les classes d'interpretació. Del 22 de gener al 16 de febrer podran veure's en el hall del teatre les seues imatges, amb especial èmfasi en les realitzades en els assajos generals de l'últim Festival de Tallers de Teatre Clàssic del centre, encara que també seran presents altres realitzades des de 2016 i que han format part d'exposicions dutes a terme en locals com el Café Lisboa o Lletres i Vins.