L'obra pictòrica de l'artista María Aranguren (Madrid, 1961) aterra en la Fundació Bancaixa de València per a oferir al públic un viatge per les creacions dels últims 20 anys d'aquesta creadora. Així, l'exposició 'Génesis' recorre les produccions de pintura que l'autora ha realitzat en les últimes dues dècades, entre els anys 2002 i este 2024. L'exposició ha sigut presentada este matí i a ella han acudit tant María Aranguren, com el president de la Fundació Bancaixa, Rafael Alcón; i també Gertrud Gómez, comisiaria de l'exhibició.
La mostra està integrada per mitjà centenar d'obres, datades entre 2002 i 2024, que revelen la relació particular de l'artista amb el procés creatiu, amb l'experimentació i amb el joc, portant-li a descobrir solucions noves i innovadores. 'Génesis' fa una crida al públic per a reflexionar sobre la capacitat de crear i sentir el vincle que uneix a l'ésser humà amb l'origen.
L'artista revisa eixe diàleg intern a través de les interrelacions entre l'ordre, l'atzar i el caos, creant peces que al·ludixen al passat i al futur al mateix temps, encara que destaca que les sensacions són les emocions que busca arrancar del públic quan aquest observe la seua obra. "No es tracta de reflexionar quan s'entra a la sala perquè parlem d'obres abstracas en les quals es comunica millor la sensació que la reflexió", ha explicat la pintora.
El conjunt d'obres exposades, entre les quals es troben peces que es presenten per primera vegada en esta exposició, procedix de col·leccions com les del Museu d'Art Contemporani Vicente Aguilera Cerni de Vilafamés (MACVAC), ECA Espai d'Art Contemporani de Riba-roja de Túria, Col·lecció Cyes, Col·lecció L. Domingo Sanz, Col·lecció Saleta Rosón Cedrón, Col·lecció OlorVisual, Fundació Ernesto Ventós i Col·lecció María Oriza Pérez, juntament amb unes altres que provenen de col·leccions particulars.
En eixe sentit, la mostra convida a submergir-se en l'univers creatiu d'Aranguren, que està formalment marcat per la composició, l'abstracció i l'ús del color, les tonalitats del qual són mesclades directament per l'artista. "En cadascuna de les obres, funciona l'ordre, el caos, hi ha trames geomètriques i s'introduïxen materials nous per a descobrir un misteri on la geometria i el color creen una combinació sublim", ha explicat la comissària Gertrud Gómez, qui a més ha reivindicat el treball realitzat des de fa un any per a materialitzar l'exposició.
Un treball d'un any que ha sigut executat per la mateixa artista, la comissària de l'exhibició i l'equip de la Fundació Bancaixa per a concebre 'Génesis' com un viatge a l'interior de María Aranguren com a creadora que ella mateixa ha descrit com un pas necessari "per a iniciar un nou projecte".
Ús de nous materials
Precisament, la innovació és una de les característiques de l'obra d'Aranguren qui experimenta amb diversos tipus de materials per a crear peces úniques. De fet, estes creacions reflectixen la capacitat de María Aranguren per a l'experimentació amb materials. Entre ells, destaquen el cartó o les teles que s'integren en les creacions pictòriques de l'artista potenciant la textura de la seua obra.
Així i tot, el policarbonat cel·lular és un dels materials més empleats en les últimes creacions de l'autora des de 2008. Este material industrial permet a l'artista desplegar un nou sentit a la seua pintura a partir d'un suport lleuger format per la unió de dues capes plàstiques que creguen en el seu interior huecas estructures alveolars que María Aranguren intervé amb diferents materials i tècniques, línies que utilitza a manera d'expressió artística. "El policarbonat és el més estrany perquè mai s'ha usat per a fer quadres i és una tècnica que quasi sol treball jo", ha destacat Aranguren.
Fins al 27 d'octubre
'Génesis' es podrà visitar en la seu de la Fundació Bancaixa en la capital valenciana (situada en la plaça Tetuán, 23) des del dia 27 de juny i estarà oberta al públic fins al pròxim 27 d'octubre de 2024. A més, dins del programa de mediació cultural i artística, la Fundació Bancaixa oferirà visites comentades per a públic general i grups de la mà d'un expert especialista en art i mediació cultural.