Fundación Bancaja apropa Eduardo Arroyo a més de 2.000 persones amb discapacitat i en risc d'exclusió

Guardar

Tallers per a persones amb discapacitat de Fundación Bancaja
Tallers per a persones amb discapacitat de Fundación Bancaja

La Fundación Bancaja, amb la col·laboració de CaixaBank, ha acostat l'art d'Eduardo Arroyo a més de 2.000 persones amb discapacitat i persones en risc d'exclusió que han participat en els seus tallers socials per a la inclusió social a través de l'art.

L'activitat forma part del programa de mediació cultural i artística de la Fundación Bancaja i està vinculada a la mostra Eduardo Arroyo, una de les retrospectives de referència en l'exhibició de l'artista internacional i que es pot visitar actualment en la seu de la Fundación Bancaja a València. Després d'una visita guiada a l'exposició, la proposta s'ha centrat en l'obra d'Eduardo Arroyo Cristòfor Colom (1992), protagonitzada per la reconeguda figura de Micky Mouse.

Les persones amb discapacitat han versionat esta obra amb pintures de tela aplicades lliurement sobre l'esbós del llenç d'Arroyo. Per part seua, els col·lectius en risc d'exclusió han treballat amb el vocabulari visual extret del particular univers iconogràfic d'Eduardo Arroyo i amb la mateixa tècnica que l'artista utilitzava: el calc d'imatges en paper ceba. Tots els participants han desplegat la seua creativitat sobre una samarreta que s'han emportat a casa amb el seu disseny únic i personalitzat.

A més, el taller s'ha convertit en l'espai per a una obra col·lectiva en la qual els participants de cada grup han treballat en una de les icones de l'obra d'Arroyo: les mosques. Cada grup ha realitzat alguns exemplars en volum d'este insecte, que han col·locat de forma ordenada sobre un panell emulant una de les imatges que Rierol inclou en la seua cèlebre obra El Cordero místico (2008-2009).

Taller sense barreres

Al costat d'estos tallers, la Fundación Bancaja i CaixaBank han desenvolupat també el Taller sense barreres, una iniciativa que posa en contacte en el mateix espai de treball a escolars de centres educatius de la ciutat de València i a col·lectius en risc d'exclusió de la xarxa de centres assistencials de la província.

En les diferents sessions han participat alumnes de quint i sext de Primària dels centres escolars Col·legi Sagrat Cor - Carmelites i CEIP Luis Vives, de València, que han treballat en comú amb les entitats socials Escoles San José, CO Praga, CO El Nou Renàixer, Koynos, Ymca, CO Tomás d'Osma, Asprona, Bonagent, Creu Roja, Residència Abastos, AICO, Residència Jardins del Parterre i Hogares Compartidos.

De manera prèvia al taller, monitors del Centre Ocupacional Llum Verda han realitzat una sessió inicial en els centres escolars per a preparar el treball pràctic i, ja en el taller, han compartit eixa experiència amb els col·lectius i grups de centres socials, creant una experiència col·lectiva que busca obrir vies de transformació social mitjançant l'acció cultural i generar espais d'inclusió real.

Totes dos activitats, de caràcter gratuït, estimulen aspectes com la imaginació, l'autoestima, el coneixement, el treball en equip, la creativitat, la sensibilització i la psicomotricitat, a més d'oferir espais d'oci cultural a persones que habitualment no tenen contacte amb estos entorns.

Tota la informació sobre els tallers socials i com participar en estos tallers es pot consultar en a través de l'email [email protected] o trucant al telèfon 963 813 993.

Destacats