El sector literari valencià s'ha vist greument perjudicat per la gota freda del passat 29 d'octubre. No sols s'han produït nombroses pèrdues en les llibreries de les localitats afectades, sinó que les editorials també han vist ressentida la seua activitat. Per a tractar de reactivar la venda de llibres, la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL), en col·laboració amb l'Ajuntament de Picassent, han posat en marxa la iniciativa 'Fem Pinya'.
Este projecte va nàixer amb l'objectiu de fer costat a les editorials damnificades i, en addició, acostar al públic a la literatura en valencià. Segons explica Alicia Sellés, presidenta de FULL, el que caracteritza a la Fundació és que no representa a cap col·lectiu del sector del llibre en concret, sinó que treballen tots els agents junts per a fomentar la lectura.
D'ací això de 'Fer Pinya', és a dir, cooperar entre tots. "És com en les muixerangues, on cadascun es va unint a poc a poc i aporta el seu granet d'arena", establix Sellés. Seguint amb esta línia, es va dur a terme una recopilació de llibres a través de la Comissió de Selecció del Col·legi de Bibliotecaris per a vendre lots d'estos exemplars a diferents biblioteques.
De moment, s'han oferit dos carrets amb més de 150 títols cadascun. Si bé hi ha llibres orientats tant per a públic infantil, juvenil, com per a adult, i compten amb diferents temàtiques, el que tenen en comú és que tots els volums pertanyen a editorials que han sigut afectades. Estos es posaran a l'abast del públic mitjançant el servei de préstec de biblioteques municipals de l'Horta Sud.
Picassent ha sigut el primer poble a sumar-se a la iniciativa, però des de la Fundació busquen que el projecte s'expandisca a altres municipis. En este sentit, Sellés assegura que es troben en diàleg amb altres consorcis municipals als quals han animat a participar, i s'espera que la proposta tinga "una bona rebuda".
Així mateix, la presidenta realitza una crida a les institucions perquè posen en marxa, com més prompte millor, un pla digne d'ajudes per a un sector que s'ha vist tan perjudicat. Encara que el Ministeri de Cultura ha començat a repartir les primeres bonificacions, Sellés opina que "no són conseqüents amb els danys, ja que tenen en compte el que s'ha perdut, però no el que encara queda per reposar". A més, recalca l'absència de respostes per part de la Generalitat Valenciana.
L'objectiu principal, a curt termini, és aconseguir la dinamització del sector editorial i donar l'oportunitat als negocis de reobrir i continuar venent llibres. En canvi, a major terme, la meta se centra a donar a conéixer la producció de València i en valencià. Es tracta d'un "taulell per a conéixer la cultura", afirma Sellés.
Importància de la publicació i lectura d'exemplars en valencià
Sellés opina que la literatura en valencià juga un paper fonamental en la preservació de la cultura i la identitat local. Segons establix, els autors i les editorials que s'han vist afectats componen la major part dels productors d'obres en este idioma. "Si perdem això, perdem l'oportunitat de reivindicar la nostra llengua i enriquir la nostra cultura. La literatura és part de la identitat d'un poble", expressa la presidenta de FULL.
Seguint amb esta línia, demanda a les institucions que aproven mesures per a donar suport a la producció literària valenciana. Segons Sellés, han desaparegut les ajudes que s'atorgaven als projectes emblemàtics de normalització de la llengua. Per això, les bases reguladores de la compra de llibres s'han modificat per a evitar que una part es destine al valencià.
Enfront d'això, la presidenta de FULL demana que les polítiques "siguen coherents amb la defensa de la nostra llengua" i apunta que no és suficient solo amb l'ajuda als productes literaris en general, sinó que també és necessari que es donen subvencions específiques a aquelles obres escrites en valencià.
Retorn de la Plaça del Llibre
A més de la campanya 'Fer pinya', una altra de les propostes organitzades per FULL per a fomentar la lectura en valencià és la famosa Plaça del Llibre. Es tracta d'un esdeveniment que celebra, cada any, la literatura local, i que enguany es va haver de posposar a causa dels danys causats per la DANA i a les víctimes d'esta.
Poc més de mes i mig després, l'acte torna amb més força que mai al Centre Cultural La Nau. Des d'ahir 19 de desembre, la instal·lació de la Universitat de València albergarà, fins diumenge que ve 22, diverses jornades literàries on no faltaran els tallers, les xarrades i les presentacions de llibres.
Este cap de setmana, els amants de la lectura podran recórrer les casetes a la recerca dels seus títols favorits. A més, enguany, l'aparador literari dedicarà un espai especial al 40 aniversari de Camacuc i al llibre Renàixer del Fang. Un percentatge del recaptat serà destinat a les llibreries afectades.
Després de l'èxit de l'edició passada, que va comptar amb quasi 18.000 visitants, la participació per a esta nova celebració arriba a les 55 editorials valencianes i una programació de més d'un centenar d'activitats previstes per a tota mena de públics.