El folklore valencià torna als carrers amb el festival "D'Arrel"

Les trobades de música, pólvora i balls valencians recorreran les comarques de la província de València entre el 29 de maig i el 10 de setembre

Guardar

Imatge d'un Correfoc
Imatge d'un Correfoc

La tradició valenciana torna als carrers de les nostres comarques amb les trobades "D'Arrel", una iniciativa impulsada per la Diputació de València que s'inicia aquest diumenge i ha previst un ampli programa d'activitats durant tot l'estiu.

Concretament, les trobades de música, cançons, pólvora i balls valencians que organitza l'àrea de Cultura, i que enguany celebra la setena edició, començaran aquest diumenge, a les 19 hores, en el Teatre Principal de València amb l'espectacle "D'ahir a hui". Posteriorment, i fins al 10 de setembre, les trobades recorreran les comarques de la província de València omplint de música i cultura els carrers i places dels pobles que enguany, després de les nombroses restriccions derivades de la pandèmia, tornaran a la normalitat.

Els pobles que acolliran l'edició de 2022 "D'Arrel" seran Petrés, Xera, l'Olleria, Ontinyent i Algemesí. En aquest sentit, el diputat de Cultura, Xavier Rius, destaca que "l'esperit que impregna aquestes trobades és el de potenciar les accions culturals sobre els pobles i comarques on actua la Diputació".

Amb la celebració d'aquesta setena edició, el programa ha anat construint-se com un referent i un punt de trobada de les veus i disciplines més representatives de la música popular valenciana. "Un any més, D'Arrel aspira a convertir-se en un referent viu de la música popular i de les nostres manifestacions culturals i festives de carrer, un patrimoni d'una indubtable riquesa que ens ha d'enorgullir com a poble", afirma el diputat.

Àlex Borrell, Jorge Rodríguez, Rosa Pérez Garijo, Xavier Rius i Àngels Muñoz a la presentació D'Arrel 2022 a Ontinyent
Àlex Borrell, Jorge Rodríguez, Rosa Pérez Garijo, Xavier Rius i Àngels Muñoz a la presentació D'Arrel 2022 a Ontinyent

Ontinyent acollirà la gran festa

L'espectacle d'obertura tindrà lloc aquest diumenge en el Teatre Principal de València i estarà conduït per la monologuista Carol Tomàs i pel grup Cashalada. En ell es farà un recorregut per la història de la música d'arrel i el trànsit als nous estils. En aquest sentit, l'espectacle acollirà expressions que van del cant d'estil i les albades, amb APA i els germans Cavaller, passant per les músiques de la festa de moros i cristians amb Mal Passet fins al format folk-rock d'Arse Folk.

Per part seua, Ontinyent serà la ciutat encarregada d'acollir enguany la gran festa "D'Arrel". Serà el 30 de juliol i es podrà gaudir d'una cercavila que comptarà amb la presència de més de 500 músics, dansadors, dolçaines, gegants i cabuts, filaes de moros i cristians, i tota una sèrie de manifestacions de la cultura popular valenciana, convertint els carrers de la capital de la Vall d'Albaida en un aparador viu de les manifestacions musicals i festives de les nostres comarques.

A més, es comptarà amb les actuacions musicals de l'artista local Trocamba Matanusca i del grup Blaumut. Amb aquesta jornada, la Diputació se suma a la celebració del 40 aniversari de l'Estatut d'Autonomia que està impulsant la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica.

Bailes típicos valencianos
Balls típics valencians

Recorrent tota la província

La primera parada de les trobades "D'Arrel" serà a Petrés l'11 de juny, amb actuacions de diverses entitats del Camp de Morvedre, l'actuació de Pep Gimeno "Botifarra" i un correfoc a càrrec de la Diabòlica de Morvedre. Posteriorment a Xera, a la Plana d'Utiel-Requena, el 18 de juny, actuaran, entre altres, Cantares Viejos, l'orquestra del pols i pua de Xiva, i se celebrarà un correfoc a càrrec de Dimonis de l'Avern.

D'altra banda, i en col·laboració amb la festa de la Magdalena, el 16 de juliol se celebraran diverses activitats a l'Olleria amb actuacions de les entitats culturals locals, un concert del grup Tardor, i es tancarà la jornada amb un correfoc a càrrec de Dimonis Correcagarneres. Les trobades conclouran el 10 de setembre a Algemesí, amb l'estrena d'un espectacle que portarà a escena el treball que estan preparant els grups La Brama, Amores i Bambalina titelles.

Destacats