Foios impulsa el teatre emergent en una nova edició d'Escènia

La Mostra de Teatre Emergent ja ha començat i fins al 13 de juliol proposarà diverses obres en la Casa dels Artillers

Guardar

Escènia 2024 a Foios

La Casa dels Artillers ja ha alçat el teló per a acollir una nova edició d'Escènia, la Mostra de Teatre Emergent de Foios. Este dimecres, la cita ineludible de l'estiu en el municipi de l'Horta Nord ha fet el tret d'eixida amb el repte d'impulsar companyies que inicien la seua carrera i acostar arts escèniques de qualitat a tots els públics.

En concret, del 3 al 13 de juliol, se celebra la mostra amb tres parts de la programació diferenciades. Com en edicions anteriors, l'alumnat de Foios Escola de Teatre (FET) inicia les dos setmanes del certamen amb les seues representacions finals, 'Revolta de bruixes', que anit va començar el programa; i 'Trobades en un ascensor'.

A això se sumen tres peces breus de Via Escènica, el programa intermunicipal de residències de Russafa Escènica, Festival de Tardor, com són 'Holocausto', 'El fracaso no es una opción' i 'Plat de pasta'. El plat fort i protagonista d'Escènia seran les funcions de les quatre companyies seleccionades en esta convocatòria, en la qual han volgut participar 82 equips emergents: La figuera infinita, La valenciana, Áriba Teatre i La Penúltima Teatre.

Així, Foios té al davant dos setmanes per a descobrir històries des del pati de butaques a través d'esta cita que és tot un clàssic en el municipi. I és que enguany celebra 22 anys "com un referent d'oci cultural únic a la comarca i que triomfa cada estiu", conta Sergi Ruiz, alcalde i regidor de Cultura.

'La mujer más fea del mundo', de La Penúltima Teatre, en Escènia
'La mujer más fea del mundo', de La Penúltima Teatre, en Escènia

Programa

Després de la benvinguda de la dramaturga, directora i actriu Begoña Tena, amfitriona d'esta edició, este dimecres va començar el programa amb 'Revolta de bruixes', una proposta amb la qual l'alumnat de FET va fer reflexionar al públic sobre els drets de les dones treballadores, entre altres qüestions.

Hui, la companyia emergent La figuera infinita de Polinyà de Xúquer inicia la fase de concurs a les 22.30 hores amb 'Infinita', una obra sobre l'educació, la cura, la criança o el concepte de tribu, creada per la mateixa Tena i dirigida per Manuel Maestro.

El divendres 5 la companyia La Valenciana proposarà als espectadors i espectadores 'La vídua valenciana', la història d'una jove viuda que, amb humor i estima, contarà la seua història i la de la seua terra, València. Ha sigut candidata als XXVII Premis Max a Millor Adaptació i ha rebut el Premi a Millor espectacle per a joves i adults de la Mostra de Teatre d'Alcoi de 2023.

La segona setmana de la mostra comptarà amb dos propostes per jornada. El dimecres 10 a les 20.30 hores Restaurant Hassan de Foios posa en escena la peça curta 'Holocausto', que va ser estrenada en Russafa Escènica Festival de Tardor 2023 i forma part del programa intermunicipal de residències Via Escènica. A les 22.30 hores, FET pren de nou l'escenari amb 'Trobades en un ascensor', amb 15 històries i 31 personatges que sorprendran el públic.

El dijous 11 a les 20.30 hores es podrà gaudir d''El fracàs no és una opció', peça curta de Via Escènica creada per València Escena Sinèrgica Contemporània (VESC). I a les 22.30 hores, la companyia emergent de Riba-roja Áriba Teatro actua amb 'Torito bravo', una obra creada per Patxo Telleria i Aitor Mazo dirigida per Fabrizio Meschini sobre l'amistat de dos bous, la seua vida i el seu passat.

'La vídua valenciana', de La Valenciana
'La vídua valenciana', de La Valenciana

'Plat de Pasta', de la companyia Esdevé, continua el programa el divendres 12 a les 20.30 hores, per a finalitzar amb la proposta de residències de Russafa Escènica Festival de Tardor. L'equip de La Penúltima Teatre acomiada la fase final d'Escènia amb 'La dona més lletja del món', on es podrà conéixer l'atroç vida que va patir Julia Pastrana de mans de Theodore Lent, un explorador d'éssers humans del segle XIX. Manu Valls és el creador d'esta obra de teatre dirigida també per ell i per Isabel Martí.

El dissabte 13 Teatre de l'Abast se'n pujarà a l'escenari d'Escènia a partir de les 20.30 hores en la gala de lliurament de premis. Com en les edicions anteriors, el jurat, format per Alberto Baño, actor i productor de Contrahecho; Santiago Ribelles, coordinador de Via Escènica i creador; i Toni Misó, actor, concedirà un primer premi de 4.000 euros; mentres que el públic atorgarà el segon, amb 3.500 euros; el tercer, amb 3.000; i el quart, valorat en 2.500 euros.

Després de tancar-se el termini per a la compra d'abonaments, els dies de les representacions poden comprar-se les entrades per 3,50 euros (2,90 per a joves i persones jubilades) en la taquilla de la Casa dels Artillers a partir de les 20.30 hores.

Destacats