El festival Serenates aterra a València este dilluns amb una desena de concerts

La 37a edició d'este cicle musical d'estiu tornarà a il·luminar el claustre de La Nau i este 2024 comptarà amb l'actuació destacada del cantautor Marwán

Guardar

OV Serenates. Foto Fundació General. Eduardo Alapont
OV Serenates. Foto Fundació General. Eduardo Alapont

Este estiu la ciutat de València té la seua cita habitual amb el festival Serenates, que torna a la capital del Túria amb 37a edició. Esta proposta, coproduïda per la Universitat de València i l'Institut Valencià de Cultura, plena de música durant una setmana el claustre del Centre Cultural La Nau. El festival es durà a terme del dilluns 24 de juny al dimarts 2 de juliol i inclourà una emocionant i apassionant selecció de concerts que tindran lloc tots els dies a les 22h, i una proposta el dissabte 29 a les 12 hores.

Al llarg dels seus trenta-set anys d'història, Serenates ha il·luminat les nits d'estiu des del majestuós claustre de l'edifici històric de la Universitat de València. Este espai s'ha convertit en l'escenari perfecte per a oferir un festival que destaca pel seu compromís amb la recuperació i valoració del patrimoni musical valencià. A més, la programació del festival abasta una àmplia varietat d'estils musicals, fomentant la formació, la creació i la innovació en l'àmbit musical.

Un dels moments més destacats d'esta edició serà l'actuació del cantautor d'origen palestí Marwán, que inclou Serenates en la seua gira internacional 20 aniversari ‘Cançons per a una urgència’. Sens dubte, una oportunitat única per a gaudir del seu art, estil íntim i màgic, així com el seu talent, en directe.

Les entrades per a tots els concerts, amb un preu de 4 €, es poden adquirir de manera en línia a través de www.latenda.es/entrades. També es podran obtindre entrades físiques en La TendaUV en el Centre Cultural La Nau, excepte per a l'actuació de l'Orquestra de València, a la venda en https://palauvalencia.com/programacion-y-ventas/, i les del concert 'Veus per Benín', que tindrà entrada lliure.

Programació de Serenates 2024

L'Orquestra Filharmònica de la Universitat de València serà l'encarregada d'obrir el festival el dilluns 24 de juny amb una producció pròpia sota la direcció d'Hilari García Gázquez. L'orquestra universitària estrena l'espectacle ‘Sorolla’, una innovadora fusió d'imatges inspirades en l'obra del pintor valencià i la música per al ballet del compositor valencià Juan J. Colomer. L'actuació comptarà amb videoescenes creades i sincronitzades en directe per l'alumnat de l'Escola d’Art i Superior de Disseny de València com a resultat del taller impartit per l'artista visual Midiclorian.

El dimarts 25 serà el torn del grup Capella de Ministrers interpretant ‘Cants de la terra’, amb la direcció Carles Magraner. Es tracta d'una mostra del patrimoni musical valencià des de la perspectiva cultural de la música antiga i tradicional a través dels cants del poble, romanços, històries cantades i danses populars. Per part seua, el dimecres 26, Serenates acollirà un dels seixanta concerts de la Gira 20 aniversari ‘Cançons per a una urgència’ de Marwán. Un disc recopilatori que reinterpreta amb un so més modern i evolucionat les seues millors cançons.

El cantautor Marwan en concert
El cantautor Marwán en concert

Marwán Abu-Tahoun Recio, d'origen palestí, és poeta, compositor, músic i, sens dubte, una de les principals veus de la cançó d'autor a Espanya i a Amèrica Llatina. Aterrarà en La Nau per a oferir un concert íntim, on combinarà melodia i literatura en un espectacle que convertix el personal en universal. Marwán s'ha convertit en un fenomen de l'escena musical actual, encara que a més de la seua carrera com a cantautor suma un enorme èxit amb els seus poemaris amb més de 200.000 exemplars venuts.

El dijous 27 Serenates serà l'escenari ideal per a la participació d'Ensemble Gregal amb el teatre musical ‘El dietari de Matilde Salvador’. L'espectacle, que va ser guardonat amb el premi de Teatre en Valencià Evarist Garcia 2024 de la Diputació d'Alacant, comptarà amb una actriu, soprano, piano, trio de corda i un grup de dolçaines per a retre homenatge a la creadora valenciana. El divendres 28 serà el torn de l'Orquestra de València, al costat del solista Jacobo Christensen al violí, amb un programa del romanticisme francés i txec, ple de melodisme i colorit amb diverses peces de Bizet, Dvorák i Gounod.

Música ètnica, valenciana, percussió i tango completen el programa

El dissabte 29 arribarà a Serenates 2024 l'únic concert matutí (12 hores) en el claustre de La Nau amb una actuació de música ètnica sota el títol ‘Veus per Benín’. Una fusió de temes actuals amb ritmes africans, interpretats per 25 alumnes de l'escola de música i dansa que la Fundació Junts per la Vida dins de la seua última gira sostenible i solidària. De tornada al seu horari habitual a les 22 hores, l'escenari acollirà l'Orfeó Universitari de València amb l'espectacle ‘If I am’. En este cas, interpretarà quatre obres corals que crearan “ambients i connexions molt diferents i pròpies del temps”.

OV Serenates. Foto Eva Ripoll
OV Serenates. Foto Eva Ripoll


Els sons i el ritme de la percussió inundaran el claustre universitari el diumenge 30 de la mà del grup Alxarq Percussió. Al costat de la secció de percussió de la Filharmònica universitària, presentarà l'obra ‘Drumming’, de Steve Reich, en el marc del seu desé aniversari. Una peça capital del minimalisme modern dels anys 70 que es desenvolupa en quatre parts i que estarà ambientada amb una il·luminació interactiva creada i sincronitzada en directe pel Labluz de la Universitat Politècnica de València.

El dilluns 1 de juliol aterra en Serenates el Quintet Casulana, una iniciativa de dones procedents de diferents entorns professionals de la música valenciana que han volgut reconéixer a la figura de Maddalena Casulana. El grup en honor a una de les primeres dones compositores que va publicar en la història de la música occidental interpretarà juntament amb el clarinetista Daniel Labrada ‘American Rythms’, un concert de música estatunidenca amb obres d'Arlene Sierra, Florence Price i John Musto.

L'espectacle ‘Tango: amor desconsolat’ culminarà el festival el dimarts 2 de juliol sota la direcció i piano de Juan Esteban Cuacci. A més, se li uniran la veu de Mariel Martínez, la viola de Silvina Álvarez, el contrabaix de Laura Asensio, així com la dansa de Rebeca Núñez i Mariana Otero per a mostrar al públic una travessia poètica i un viatge romàntic “a través de les revoltes sengles de l'amor”.

Arxivat a:

Destacats