'Farra' aterra en el Principal per a celebrar la cultura com a punt de trobada

La Companyia Nacional de Teatre Clàssic i la Companyia de Lucas Escobedo s'unixen en este espectacle multidisciplinar amb funcions del 29 de novembre al 8 de desembre

Guardar

Assaig de 'Farra'
Assaig de 'Farra'

El Teatre Principal de València celebrarà el valor de la cultura com a punt de trobada i espai compartit a través de ‘Farra’, una proposta multidisciplinar que fa un viatge des del Segle d'Or fins a l'actualitat. Del 29 de novembre al 8 de desembre es podrà gaudir d'este espectacle en l'emblemàtic teatre amb diferents passes per a públic general i centres educatius.

Així ho han presentat la directora i coordinadora artística d'Escalante, Marylène Albentosa; i la directora adjunta d'Arts Escèniques de l'Institut Valencià de Cultura (IVC), María José Mora, entitats que posen en escena l'obra. Al costat d'elles, el seu coautor i director, Lucas Escobedo; i la compositora de les seues peces musicals, Raquel Molano -tots dos intèrprets també-, han destacat la necessitat de viure encara més la cultura en directe, com pretén reivindicar l'obra, en un moment tan difícil com l'actual a València, després d'un mes des que es va produir la DANA.

Mora ha destacat que suposa "un luxe presentar en el Principal l'estrena absoluta d'un espectacle amb el segell de la Companyia Nacional de Teatre Clàssic i de la companyia alacantina Lucas Escobedo, exemple de producció de circ contemporani de gran qualitat tècnica i encert estètic en la qual, a més, es transmet el valor i la necessitat de la trobada i la celebració, un símil en si del que significa anar al teatre”.

Albentosa ha assenyalat, per part seua, que és “fantàstic comptar, de nou, amb la companyia de Lucas Escobedo en la nostra 39a temporada amb funcions escolars del 29 de novembre al 5 de desembre que gaudiran prop de 1.500 xiquets. Tot un luxe comptar amb un equip artístic fantàstic amb el qual ja hem treballat en produccions pròpies com 'YOLO', guanyadora de dos premis FETEN en 2019".

Presentació de 'Farra'
Presentació de 'Farra'

Més enllà d'una celebració

‘Farra’ és una obra de teatre, circ i música en directe per a tots els públics (a partir dels sis anys) que pretén “llançar un missatge positiu i alçar l'ànim dels espectadors”, especialment en una situació com la que viuen ara milers de persones afectades per les riuades. Sobre l'escenari es desplega un carnestoltes atemporal que viatja, sense objecció, entre els segles. El món clàssic i els codis contemporanis convergixen en l'humor, la dansa, la música i la poesia.

“‘Farra’ és tota una celebració, però la protagonista no és tant la festa, sinó la reivindicació de posar en valor que el teatre, la cultura o el circ són llocs de trobada que compartim i on podem trobar suport”, en paraules d'Escobedo, que ha insistit que “a més, en l'obra hi ha un moment clau on posem sobre les taules, precisament, que hi ha moments en els quals no ens abellix celebrar, i no passa res”.

Així, ha assenyalat que “parlem d'història, de la humanitat, portem les notícies dels mals que afligixen el nostre món amb humor i removent consciències; i celebrem cada trobada com una gran festa i algaravia. La nostra obra vol reivindicar la celebració, el dret a la cultura i la comunitat”.

L'espectacle representa la festa, celebració, cultura i comunitat durant el temps de carnestoltes al Madrid de 1568, de 1668 o de 2024. Durant les carnestoltades tot és possible, les normes canvien i el món es regix per paradoxes. La farra barroca, la festa, obri la porta a la música, la bogeria, la màgia o l'acrobàcia entre moixigangues, danses i gaubances.

Lluita escènica, circ, comèdia i música en directe, dirigida i composta per Raquel Molano, porten a la companyia a realitzar un viatge pel Segle d'Or i a establir ponts amb l'actualitat. Alfonso Rodríguez, Irene Coloma, Jesús Irimia (Xuspi), Lucas Escobedo, Paula Lloret i Raquel Molano interpreten esta 'Farra' barroca que pretén ser un alé d'energia positiva.

“Hem aconseguit un compendi en el qual trobem música del Barroc i del Renaixement, folklore de la Península Ibèrica, i de sobte una guitarra elèctrica o sons més actuals. Abastem des del Segle d'Or fins a l'actualitat i rescatem lletres originals del passat i present o intercanviem eixes lletres amb altres composicions”, apunta Molano.

Així, l'IVC i l'Escalante han programat funcions vespertines el 29 i 30 de novembre i l'1, 7 i 8 de desembre; i funcions escolars matinals els dies 29 de novembre i 2, 3, 4 i 5 de desembre. El 30 de novembre, en finalitzar la funció, la companyia realitzarà un col·loqui amb el públic. Les entrades es poden adquirir en les taquilles del teatre, així com en la taquilla en línia de l'IVC.

Destacats