Dins del seu Cicle de Companyies Nacionals, el 28 i 29 de novembre Sala Russafa oferix l'estrena en la Comunitat de La violació de Lucrecia, un acostament al poema homònim de Shakespeare, basat en un fet històric ocorregut a la Roma de l'any 500 a. de C. Un succés que ha tingut nombroses representacions en l'àmbit artístic: des de la literatura a la pintura o l'escultura i fins i tot l'òpera, de la mà de mestres com Ovidio, Lope de Vega, Rubens o Àrtemis Gentileschi, entre altres.
Alfonso Zurro firma la dramatúrgia i direcció d'este “espectacle per a ànimes incandescents”, segons les seues paraules. Un muntatge de la companyia Teatre Clàssic de Sevilla que ha obtingut diversos reconeixements, com el Premi LORCA 2024 Millor Autoria o els tres guardons en els ‘Premis Escenaris de Sevilla 2023’: Millor Autor, Actriu i Espectacle.
La proposta escènica opta per l'economia expressiva, centrant-se en l'impacte dels fets i l'estètica en un monòleg sostingut per l'aplaudida interpretació de Lorena Ávila d'un personatge complex. Ella és Lucrecia, una dama romana de la bellesa de la qual van arribar notícies al príncep Tarquino mentres estava en el camp de batalla. Picat per la curiositat, decidix acostar-se a la ciutat i demanar recer a la seua casa per a aprofitar la nit i assaltar-la a la seua habitació. Una violació on la coacció, l'ús de la força, la humiliació i l'amenaça social a la víctima marquen un patró que continua pervivint, més de 2.000 anys després.
Basant-se en els versos de l'autor anglés, el text de Zurro construïx diverses línies dramatúrgiques que permeten a la protagonista creuar el pont del temps per a connectar amb l'actualitat i demostrar la necessitat continuar denunciant la violència sobre la dona.
UN VEÏNAT ANIMAL PLE DE VALORS I LA PRESENTACIÓ DEL NOU TREBALL D'ALBERTO MONTERO, MÚSIC DE CULTE QUE EXPLORA EL SUBCONSCIENT
La programació familiar oferix el 30 de novembre i 1 de desembre l'estrena en la capital valenciana de La Gallina Xurra, dels veterans La Gotera de Lazotea (Andalusia), peça premiada en FETEN (Fira Europea de les Arts Escèniques per a Xiquets i Xiquetes) fa 20 anys que torna a la cartellera amb motiu d'eixe aniversari.
Basant-se en el conte homònim de Xan López (Edicions SM), recrea sobre l'escenari un animat veïnat animal, on conviuen diferents espècies en un clima bastant semblant al de qualsevol barriada humana. Eva Serna va narrant i manipulant els titelles, protagonistes d'esta peça per a espectadors a partir de 3 anys que advoca per valors com la solidaritat, l'amistat per damunt de les diferències o la creativitat, i que completa la seua posada en escena amb la música en viu de Juan Manuel Benito.
Plenament musical és la proposta per a la vetlada del dissabte 30. El cantautor valencià Alberto Montero torna a Sala Russafa per a presentar el seu sèptim treball discogràfic, 'La ciudad dormida' (BCore). Una col·lecció de 15 cançons en les quals, com en un passeig de carrer, recorre els passadissos del subconscient per a acostar-se a temes com la creativitat, la busca de la inspiració, la bellesa de la naturalesa o de les relacions humanes.
Després d'una aturada compositiva, el músic i cantant va anar recuperant l'espontaneïtat a l'hora de crear noves cançons, vencent la por a través de l'exposició i l'exploració, convertint la seua pròpia indagació en un tema a tractar en les lletres i prenent impuls per a passar després a altres aspectes vitals. El resultat és un àlbum intimista, que recorre gran part de les seues influències musicals, des del folk al pop psicodèlic o la música clàssica del Barroc, plasmades en discos com a Arc Mediterrani, La Catedral Submergida o El Desencantament.
Considerat un músic de culte, Montero es planteja este retorn a Sala Russafa com una oportunitat per a oferir al públic un entorn amb la sonoritat i el clima de calma que requerixen les seues noves cançons. Però també hi ha un altre vessant positiu: “la primera vegada que vaig actuar a la Sala Russafa encara estàvem en plena pandèmia, començant a recuperar la normalitat. Ara estem vivint les conseqüències de la DANA i crec que la música, sobretot en viu, pot ser una cosa que ajude, que siga un xicotet refugi per als moments difícils”, explica el cantautor de Port de Sagunt que pujarà a l'escenari acompanyat per Román Gil (guitarra), Xavi Muñoz (baix), Marcos Junquera (bateria) i Gilberto Aubán (teclats).
EL DIUMENGE 1 DE DESEMBRE, SALA RUSSAFA I BOB LAZY COORGANITZEN UN CONCERT BENÈFIC A favor DE LA PLATAFORMA VALENCIANA DEL VOLUNTARIAT
L'oferta cultural de Sala Russafa es completa el diumenge amb una altra proposta musical la recaptació de la qual es donarà íntegrament a la Plataforma del Voluntariat de la Comunitat Valenciana. Esta entitat reunix 166 entitats sense ànim de lucre que treballen l'àmbit social i assistencial des de fa dècades en la CV. Ara estan al capdavant de la coordinació, equipament i trasllat de voluntaris que, des de la Ciutat de les Arts i les Ciències, viatgen als prop de 80 municipis afectats per la riuada per a col·laborar en labors de neteja. A més, organitzen el subministrament d'aliments, roba i calçat als afectats per la DANA, entre moltes altres iniciatives. Una ajuda que no sols respon a la urgència, sinó que està planificant-se a mitjà i llarg termini per a continuar atenent les múltiples necessitats que aniran sorgint amb l'avanç de les setmanes i mesos després del temporal.
“Les primeres 72 hores després de la DANA les vaig passar en municipis afectats, tractant d'ajudar. I per a quan vaig tornar a València vaig caure en el compte que ja estava reservada la data per a presentar el meu nou disc a la sala. Estava un poc confús pel clima de cancel·lacions. Així que vaig parlar amb el programador, David Campillos, i els dos vam estar d'acord a mantindre l'actuació i convertir-la en un acte benèfic”, explica Bob Lazy, alter ego de l'artista valencià Borja González-Ayón, qui pujarà a l'escenari amb Lluisen Capafons (bateria), Pablo Barrios (teclats), Daniel Benedyto (guitarres) i Xavi Gómez (baix), un format de banda on l'encarregat del so serà el tècnic Guillermo Sanz.
Reconeix que el pati de butaques i el silenci del públic durant l'actuació en un teatre poden imposar un poc als músics més acostumats a l'ambient d'una sala de concerts, on hi ha interferències sonores, visuals, converses o fins i tot balls i cants acompanyant a les cançons. “Però eixa escolta activa crec que afavorix molt la comunicació entre els artistes i el públic. El gaudi és distint i l'energia circula que des de l'escenari al pati de butaques és molt potent”, comenta Bob Lazy. Esta serà la primera vegada que actue en esta mena d'espais i pensa que és una oportunitat per a connectar amb la part performativa que li caracteritza com a cantant. “Tinc formació actoral, sempre m'ha agradat el món de la interpretació i crec que, entre altres coses, vaig arribar a la música per poder pujar a un escenari i oferir un espectacle”, apunta el cantant i compositor.
En Sala Russafa presentarà el seu tercer treball, Bob Lazy 3, on reunix les influències del pop clàssic dels anys 60 i 70 que van establir les bases dels seus inicis, amb influències de la new wave, el folk britànic i sonoritats de les dècades dels 80 i 90 que s'han anat incorporant fins a formar un estil propi i recognoscible, que li revela com a melòman empedreït.
Per a participar en la recaptació de fons, n'hi ha prou amb seguir el procés de compra d'entrades en la pàgina web de Sala Russafa, que habilitarà també una Fila 0 per a aquells que no puguen acudir a l'actuació, però vulguen col·laborar.