El festival Etnomusic torna del 8 al 29 de maig amb una nova edició centrada en la música tradicional valenciana, reinterpretada a través d'una visió més contemporània. Organitzat pel Museu Valencià d'Etnologia, l'ETNO, esta 22ª edició posa el focus al Mediterrani com a punt de partida d'una programació en la qual la innovació camina de la mà de l'arrel.
Aix
Enguany, el certamen aposta més que mai pel talent local. "Encara que sempre hi ha hagut una forta presència valenciana, en esta edició hem volgut reforçar encara més eixe compromís", ha assenyalat Paco Cabañés, coordinador d'Etnomusic. Per este motiu, la programació està integrada majoritàriament per artistes i grups valencians, entre ells Cabra, Noelia Llorens Titana, Andrés Belmonte, Eixa i Saüc Ensemble. També destaquen propostes innovadores com la col·laboració entre Za! i el cantaor flamenc Perrate, o l'espectacle familiar de percussió d'Odaiko .
Cultura valenciana amb vocació de futur
Paco Teruel, diputat de Cultura, ha destacat que Etnomusic "ha sigut testimoni de l'evolució del folk valencià, mostrant el treball d'artistes consolidats i obrint espai a les noves generacions". "Han passat quasi totes les formacions i artistes que configuren la música folk i 'd'arrel' valenciana, un bon nombre de grups que no esgota la vitalitat de la música folk valenciana, la qual cosa manifesta l'interés de la Diputació per mostrar el treball dels nostres creadors i creadores en este àmbit i que deixa un ampli ventall de propostes per a les noves formacions que estan sorgint en el panorama valencià", ha explicat.
En la seua opinió, l'edició de 2025 atén dos objectius clau: fer costat als grups locals que van veure cancel·lades les seues actuacions per la DANA, i revitalitzar la vida cultural en municipis damnificats. Seguint amb esta línia, Benetússer acollirà el concert d'Eixa, projecte liderat per l'artista Isabel Latorre, que fusiona la música tradicional valenciana amb el jazz i altres expressions contemporànies. Per part seua, Titana portarà la seua veu poderosa i arrelada al cor de Massanassa.

Un cartell molt complet per a gaudi de tots els públics
El coordinador artístic del festival, Paco Valiente, ha posat en valor la dimensió familiar del festival: "El públic infantil i familiar sempre té cabuda en Etnomusic. Enguany, el grup gallec Odaiko proposa un espectacle interactiu que recorre els ritmes del món amb una mirada didàctica i divertida".
El festival s'inicia amb Cabra, formació valenciana formada per músics de diferents orígens d'Espanya ens oferirà un recorregut per la península ibèrica en un periple sonor en el qual es mesclen la tradició i l'aportació personal de cada intèrpret.
Andrés Belmonte ens proposarà una fusió entre la música àrab i la música tradicional valenciana amb un instrument central, el nai, flauta procedent de l'Orient Mitjà d'origen mil·lenari. Per la seua part Noelia Llorens Titana, una de les veus més consolides, impactants i apoderades de la nostra música tradicional, abordarà un viatge pel nostre present musical arrelat al passat.
El trio format pel duo ZA! i el cantaor Perrate oferiran un concert trencador en el qual el flamenc dóna cabuda a les percussions i a la música electrònica en un joc "minuciosament" improvisat.
Etnomusic inclourà també un concert del cicle 'Música en Construcció' de l'àrea de Cultura de la Diputació de València. Enguany, es podrà gaudir de l'actuació del grup valencià Saüc Ensemble, formació d'origen clàssic que interpretarà músiques creades al Mediterrani durant el Renaixement.
Des del seu 20é aniversari, Etnomusic encarrega la imatge del festival a dissenyadors locals. En aquesta ocasió, el cartell porta la signatura de Marisa Gallén i Carmina Ibáñez, que prenen el relleu de creadors com Eugenio Simó (2023) o Ibán Ramón (2024).
Programa complet d'Etnomusic 2025
-
08/05 – 20.15 hores: CABRA – Vol. 1
-
10/05 – 18.30 hores: SAÜC ENSEMBLE – Mármara
-
15/05 – 20.15 hores: ZA! – PERRATE – Jolifanto
-
22/05 – 20.15 hores: ANDRÉS BELMONTE – Gharbí
-
25/05 – 11.30 hores: ODAIKO – Vaja ritme
-
29/05 – 20.15 hores: TITANA