L’ETNO explora el potencial dels museus per a millorar la salut

Guardar

Jornades culturals L'Etno
Jornades culturals L'Etno

La Diputació de València ha celebrat hui la primera sessió de les seues jornades 'Iniciatives museístiques i atenció sanitària, reptes i oportunitats d'una relació en construcció', en les quals es tracta el nou paper dels museus com a institucions capaços d'aportar i transformar la societat des de diverses perspectives, entre les quals destaquen el camp de la salut i el benestar.

Així, L'ETNO, Museu Valencià d'Etnologia, ha acollit este matí l'obertura d'estes jornades, organitzades des de les àrees de Cultura i Benestar Social en col·laboració amb la Universitat del País Basc i la Universitat de València. El diputat de Cultura, Paco Teruel; la diputada de Benestar i Inclusió social, Imma González; el director del museu de la Diputació, Joan Seguí; i Iñaki Arrieta, de la Universitat del País Basc, han assistit a l'obertura, que s'ha celebrat este matí a la Sala Alfons el Magnànim del Centre Cultural la Beneficència.

Dirigides a estudiants, professionals de cultura, museus, patrimoni i salut, esta iniciativa, que pretén activar un debat per a reflexionar sobre els reptes i les oportunitats de la col·laboració entre dos camps tan diversos com la salut i la cultura, es desenvolupa hui dimecres i continuarà este dijous, 3 d'abril, a l'Hospital de Salut Mental Provincial de Bétera. Així, amb els objectius de proporcionar una visió panoràmica i actualitzada de les formes de col·laboració entre el camp de la salut i el dels museus en diferents països i regions, la trobada acull les ponències de representants de museus espanyols, associacions de museus d'àmbit internacional, del sector sanitari i representants de projectes de cultura i salut.

El responsable de Cultura de la Diputació de València, Paco Teruel, ha assenyalat que el tema a tractar "resulta de gran rellevància, ja que es tracta de dos camps fonamentals per a la societat, la salut i la cultura, per això l'organització d'este tipus de jornades forma part del nostre propòsit".

"És un camp summament interessant -continua Teruel- perquè representa un ús més racional dels nostres recursos com a societat i perquè representa sumar al sector del patrimoni en general i al dels museus en particular en la gestió pública de malalties cada vegada més majoritàries en la nostra societat, com el cas de l'Alzheimer, i este és un camí de futur que és necessari debatre i contrastar".

Per part seua, la diputada responsable de Benestar Social, Imma González, ha destacat la "gran importància" de continuar duent a terme iniciatives d'este tipus relacionades amb l'atenció sanitària, "per a continuar aprofundint en el camp de la salut i el benestar, i que permeten l'obtenció de resultats sobre la funció de la cultura i els seus beneficis que segur reportarà", ha apuntat.

Cultura i salut

Les institucions europees estan generant informes que demostren que hi ha una conscienciació cada vegada més àmplia sobre la funció de la cultura i les arts en la millora de la salut i el benestar, tant a escala individual com col·lectiva, marc en el qual entrarien els museus. Així mateix, estes recomanacions indiquen que des de les institucions s'han de procurar programes que promoguen, impulsen i consoliden els vincles entre els sectors culturals i sanitaris.

En este sentit, L'ETNO està desenvolupant alguns projectes que van en esta direcció, com per exemple programes relacionats amb l'Alzheimer en col·laboració amb l'àrea de Benestar Social de la Diputació, activitats amb centres de salut o iniciatives enfocades a la salut mental amb l'Hospital de Salut Mental Provincial de Bétera dependent de l'àrea de Benestar Social.

Destacats