Escalante estrenarà quatre produccions pròpies en la seua temporada 23-24 de la mà de creadors valencians i valencianes amb diferents temàtiques i llenguatges escènics.
La diputada en funcions de Teatres de la Diputació de València, Glòria Tello, ha explicat que “em sent molt orgullosa d'haver pogut impulsar les noves produccions pròpies per part d'Escalante per a oferir qualitat artística a la ciutadania i suport al sector, així doncs en esta temporada comptarem amb les produccions de la nova temporada seran 'Peter&Pan', creada per la companyia La Mar; 'L'home que cremava pedres', creada per Tian Gombau; 'Boira', de MaQuinant Teatre; i 'Princeses, cavallers i dracs', de Bramant Teatre".
La directora i coordinadora artística d'Escalante, Marylène Albentosa, ha explicat que "és un luxe comptar amb estes companyies valencianes i impulsar la creació d'arts escèniques dirigides a la infància i la joventut en tots els seus llenguatges amb equips artístics de primer nivell".
Inici de temporada amb 'Peter&Pan'
Des del 30 de setembre es podrà gaudir de la primera producció d'Escalante de la nova temporada, 'Peter&Pan', creada per la companyia La Mar, una proposta de teatre amb música i cançons en directe en el Teatre Principal.
'Peter&Pan' és una versió lliure de la cèlebre novel·la de James Matthew Barrie i permetrà viatjar als records de la nostra infància acompanyats per Peter i Campaneta i amb el país de Mai Més com a destí.
A partir d'una adaptació de Xavo Giménez i María Cárdenas, 'Peter&Pan' serà un espectacle de gran format amb Juli Cantó, Neus Alborch, Leo de Bari, Merce Tienda, María Guerra, Guille Zavala i el mateix Xavo Giménez. Fins al 17 d'octubre s'oferiran funcions dirigides a públic escolar entre setmana i familiar en festius i caps de setmana.
'L'home que cremava pedres'
Al desembre serà el torn de 'L'home que cremava pedres'. Produïda també per Escalante, és l'última proposta escènica del creador internacional Tian Gombau en 2024. L'autor, director, actor i manipulador que ha viatjat per més de 45 països conduirà a nous imaginaris amb esta obra de teatre d'objectes per a explicar la relació d'un xiquet amb el seu pare, absort en el seu treball.
La companyia de Tian Gombau representarà 'L'home que cremava pedres' al desembre en Ribes Espai Cultural, amb diversos passes al matí i vesprada. Una gran oportunitat per a gaudir de l'ambient màgic i poesia visual del creador que en 2018 va obtenir el Premi MAX a Millor espectacle per a xiquets i xiquetes i públic familiar per 'Sabates noves'.
'Boira' i 'Princeses, cavallers i dracs'
De la convocatòria de produccions per a 2024 s'han triat dos propostes, 'Boira' i 'Princeses, cavallers i dracs'. La selecció ha comptat amb un comité assessor d'experts i expertes format per Juanma Artigot, Francis López, Benja Doménech, Encarna Dolz, Jesús Mascarós i Marylène Albentosa.
'Boira', creada per la companyia MaQuinant Teatre, tracta la tristesa en la infància a través dels ulls d'una xiqueta, Llum, a qui acompanyarem en un viatge cap al seu interior per a descobrir per què sent un buit cada vegada més gran.
Parlar de la tristesa i la seua funció per a connectar amb el nostre interior i amb els altres, amb una mirada alegre, és la base fonamental d'este projecte que compta amb la col·laboració de la Federació de Salut Mental de la Comunitat Valenciana i es presentarà sota la direcció de Rebeca Valls, amb música en directe i l'ajuda d'una il·lustradora en escena.
El públic familiar i escolar podrà veure esta proposta multidisciplinària dirigida a públic infantil i creada per Aina Gimeno i Ana Ulloa en Ribes Espai Cultural, cedit per l'Ajuntament de València, durant abril i maig de 2024.
L'última setmana de maig serà per a 'Princeses, cavallers i dracs', una obra que combina teatre de text, dansa, música i arts visuals creada per Bramant Teatre, amb text de Jerónimo Cornelles i Guadalupe Sáez.
Qui són les princeses del segle XXI? I els cavallers? Els futbolistes? Els concursants de realities de televisió? 'Princeses, cavallers i dracs' farà al públic juvenil reflexionar sobre preguntes com estes per a donar veu als qui generalment no la tenen i trencarà amb mites de la generació més infravalorada, la de cristall, amb joves que van nàixer entre 1995 i 2010.
El Teatre Principal de València acomiadarà l'última producció pròpia d'Escalante de la temporada 23-24 amb esta proposta que també comptarà amb un elenc juvenil d'esta mateixa generació sota la direcció de Jerónimo Cornelles.
Creix amb Escalante
Escalante continua una temporada més en plena connexió amb la ciutadania, amb el compromís d'acompanyar a les persones en la seua fase de creixement a través de les arts escèniques.
Des de la seua posada en marxa en 1985 per la Diputació de València, el teatre ha aconseguit captivar a més de dos milions d'espectadors amb les seues 57 produccions pròpies i més de 5.000 representacions. A més, ha sigut reconegut amb nombrosos premis, com els MAX, l'AAPV, AVETID i la Crítica Teatral Valenciana, i fins i tot amb la Medalla de Plata del Ministeri de Cultura.