L’Alzheimer, el TEA o el tractament de les malalties mentals són temes que en principi res tenen a veure amb el Museu de Prehistòria, el Museu d’Etnologia i el MuVIM, però sí. Els tres museus de l’àrea de Cultura de la Diputació són promotors del programa Museus inclusius-Friendly Museums, una iniciativa que tracta aspectes de la inclusió i de la diversitat, temes que precisament enguany estan proposats des del Consell Internacional de Museus (ICOM) com a línies d'actuació per al Dia dels Museus.
Comencem pel principi. Friendly Museums és un programa que s’orienta a la inclusivitat als diferents museus de la Diputació per a combatre l’exclusió social, la discriminació i la desigualtat, afavorint la cohesió de la ciutadania a través del dret constitucional d’accés universal a la cultura. "És un programa amb un fort compromís social per part dels museus de l’àrea de Cultura, que aspira a cobrir les demandes de les persones amb diversitat funcional, entre altres col·lectius", reivindica el diputat de cultura, Xavier Rius.
Els museus "són per definició espais diversos i inclusius, i en l’ETNO produïm coneixement sobre la nostra identitat i cultura", explica el director del Museu Valencià d’Etnologia, Francesc Tamarit. Una investigació per temàtiques que es materialitza en exposicions com Faltar o morir, La tradición desvelada. Indumentaria tradicional de Alcublas o No és fàcil ser valencià. Sóncol·leccions que creen un diàleg cultural entre la societat i el museu, i encaixen perfectament en teràpies i experiències amb persones amb Alzheimer o demències, "per als que ja estem preparant uns tallers", anuncia Tamarit.
El Museu de Prehistòria de València ha editat una Guia visual TEA, Fèlix i Musa van al Museu de Prehistòria, "un material d'aprenentatge visual per a persones amb transtorns de l’espectre autista amb un número zero dedicat a donar informació genèrica sobre els museus i preparar i anticipar la visita d’estes persones al museu", exposa la directora del Museu de Prehistòria de València, Maria Jesús de Pedro. Un projecte didàctic iniciat per Neus Lloret i elaborat per l'equip de didàctica del museu, Eva Ripollés i Laura Fortea, i amb il·lustracions de Vanessa Mora. El llibre està a disposició del públic en línia en ajornar la presentació presencial per l'alerta sanitària. Un projecte que tindrà continuïtat amb el següent número dedicat a l'exposició permanent del museu sobre Societats caçadores i recol·lectores.
Amb el tancament temporal dels museus pel confinament, la conversa en línia entre cultura i públic ha ampliat la seua oferta. Els dos museus ubicats al Centre La Beneficència, Museu de Prehistòria de València i Museu Valencià d'Etnologia participen en la MuseumWeek 2020, un esdeveniment internacional per a reforçar el paper dels museus en la societat globalitzada, per convertir-se en un espai cultural per a la participación dels més joves a través de les noves tecnologies, principalment Twitter. Una trobada virtual que al llarg de la setmana de l’11 al 17 de maig ha reflexionat sobre el món post COVID.
Un projecte més local és #MuVIMonTU, la iniciativa en línia del MuVIM per a esdevenir "un punt de trobada per a celebrar la diversitat de perspectives que conformen les comunitats i el personal dels museus, així com promoure eines per a identificar i superar els prejudicis en allò que els museus mostren, i en les històries que conten", explica la diputada del MuVIM, Glòria Tello. Un recorregut per a "posar a l'abast del públic una sèrie de recursos per poder seguir disfrutant dels museus", convida el director del MuVIM, Rafael Company.
La programació commemorativa del MuVIM ha estat iniciada amb una espectacular visita guiada per València, a partir del pla que el Pare Tosca va realitzar en 1704, o el descobriment de l'Hospital d'Innocents, follcs i orats de València. Dilluns 18 podrem conéixer en profunditat l'exposició Un crit en veu alta amb la qual el museu busca reivindicar el paper de les dones valentes des del Vitrall del museu amb l'obra de Julia Galán, inaugurada el 8 de març i que no ha pogut ser visitada en este període.
Cultura de proximitat
Seguint pels teclats i les pantalles, altra oferta digital és Cultura de proximitat, un repertori escollit i variat de materials culturals de la Diputació fàcilment accesibles, amb la intenció de demostrar i reivindicar la utilitat de la cultura. Un passeig virtual per les activitats dels museus i també del Teatre Escalante, els Premis Iturbi i la promoció lingüística del valencià. En definitiva, un conjunt de projectes que han servit d'estímul a la cultura valenciana, i un tast de què pot sorprendre el visitant en tornar tan prompte s'obriguen les portes al públic.
Museus de sempre o nou enfocament?
Sobre la taula queda una important reflexió a fer, i que també forma part de la programació del Dia Internacional dels Museus, amb una anàlisi que ha comptat amb la participació dels directors i directora dels museus. Un breu debat que podrà seguir-se des del web de Cultura de proximitat, i que avança camins a explorar en la necessària reformulació dels museus en temps de l'epidèmia del covid19.
Nit dels museus
A causa de la situació sanitària, el govern francés, impulsor de la Nit dels Museus, ha decidit traslladar esta celebració a la tardor, però el MuVIM s’acostarà al públic interessat amb una innovadora aventura, L’aventura de la il·lustració amb la qual aprendre i gaudir recorrent les sales des de la distància, amb #MuVIMonTU.
Quan obriran els museus de la Diputació?
L'edició 2020 del Dia Internacional dels Museus cau dilluns, un dia habitual de tancament de les instal·lacions culturals. A més, en estos moments estem a expenses de l’aprovació de les properes fases de desescalada que aplique el BOE a cada territori.
Per tant, i tal com indica el diputat Xavier Rius, "continuem preparant els treballs per a poder obrir en el termini més curt possible, i sempre condicionats ales disposicions que vinguen marcant les diferents fases, així com satisfer les garanties de seguretat i higiene que vaja donant per bones el departament de salud laboral".
Calendari d’activitats
Museu d’Etnologia
Dilluns 18: Llançament del Manifest Etnoxarxa "Museos de Km 0"
Museu de Prehistòria
http://www.museuprehistoriavalencia.es/web_mupreva_dedalo/publicaciones/1043/va
Dilluns 18: Fèlix i Musa van al Museu de Prehistòria
MuVIM
@MuVIM i en la web http://www.muvim.es/es/content/semana-museos-2020
Dissabte 16
13h Visita guiada virtual per la València del Pare Tosca
18h Taller didáctico ’Juguetes’. Tallerista: Icaedro
19.30h Héroes del MuVIM. El Hospital d’Innocents, follcs i orats de València. Part 1
20.30h Scape Room. "L'aventura de la Il·lustració"
Diumenge 17
13h Conociendo el MuVIM. Exposició Mare dels Desemparats
18h Mujeres y ciencia 'Jerónima Galés'
19.30h Héroes del MuVIM. El Hospital d’Innocents, follcs i orats de València. Parte 2
Dilluns 18
11h Héroes del MuVIM. La Encyclopédie de Diderot y D’Alambert
12h Taller didáctico ‘Collages’. Tallerista: Icaedro
13h Exposición "Un grito en voz alta" con Julia Galán
18h Taller didáctico ‘El sistema solar. El telescopio de Galileo Galilei’. Tallerista: Cosmofísica
19.30h Héroes del MuVIM. Inquisición e ilustración