Cultura

Els mons imaginaris de Miguel Calatayud decoren les parets del claustre de Sant Miquel dels Reis

1 minut

ExpoInauguracion

Els mons imaginaris de Miguel Calatayud decoren les parets del claustre de Sant Miquel dels Reis en l'exposició que ha organitzat la Biblioteca Valenciana com a homenatge a l'il·lustrador alacantí.

Fins al 31 d'octubre es pot visitar l'exposició 'Imaginari. El món de Miguel Calatayud', composta d'onze panells que representen obres importants en la seua carrera com a il·lustrador relacionades amb el món del llibre i la literatura.

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, que ha inaugurat la mostra, ha indicat que Calatayud ha creat la seua pròpia marca personal i que "la utilització de molts colors i l'abundància de detalls converteixen les seues vinyetes en històries plenes d'informació, d'evocacions o suggeriments que dins de la temàtica infantil permet interpretacions lliures als ulls que les observen".

Calatayud està dins de la generació d'historietes valencianes sorgida en els anys huitanta que es va anomenar Nova Escola Valenciana. Els seus treballs han destacat en el còmic i la publicitat.

En 1974 va rebre el premi Lazarillo d'Il·lustració per 'Cuentos del año 2100'; també va guanyar el premi del Ministeri de Cultura a les Millors Il·lustracions de Llibres Infantils i Juvenils en dues ocasions: 'Una de indios y otras historias' en 1989 i 'Libro de las M'Alicias' en 1991. En 1998 li van concedir el premi a la millor obra del Saló del Còmic de Barcelona amb 'El Pie frito'.

L'exposició de Miguel Calatayud ha servit per a inaugurar les jornades JALEO, que se celebren al Palau Pineda, seu de la UIMP i que centra el seu objectiu en la formació de mestres, bibliotecaris, animadors i mediadors culturals.

Durant dos dies, els assistents rebran propostes eficaces i exemples vius que servisquen per a encoratjar el pensament crític i crear una plataforma d'aprenentatge actiu, amb propostes pràctiques que puguen ser portades als entorns apropiats: aules, biblioteques, llars, etc.

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha destacat la importància d'aquestes jornades perquè els mediadors de lectura han de ser la "corretja de transmissió que genere entusiasme per la lectura".

Ha recordat que un dels pilars del Pla de Foment al Llibre i la Lectura de la Generalitat s'assenta en els mediadors de lectura. "Els mediadors han de saber motivar, generar, estimular entusiasme per la lectura; aproximar els xiquets als llibres i mantindre els adolescents en l'hàbit de la lectura, en definitiva: generar futurs lectors adults", ha afegit Amoraga.

L'acte d'inauguració s'ha completat amb la conferència 'Abrir un libro', de l'escriptor Gustavo Martín Garzo, i amb un espectacle de titelles per a adults a càrrec d'Horario Peralta.

Etiquetes: