L'art sempre ha sigut una forma potent i trencadora d'expressar-se i de reivindicar aquelles causes que la societat ha de situar al punt de mira tant individual com a col·lectiu. A més, l'expressió artística és també responsable de despertar consciències. De fet, conscienciar sobre els grans reptes, presents i futurs, als quals s'enfronta la humanitat en matèria de respecte al planeta és el plantejament que guia l'exposició 'Emergency on Planet Earth'.
El Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) ha sigut l'escenari triat per a donar una resposta, encara que també plantejar molts interrogants, sobre l'emergència climàtica i el comportament humà sobre el planeta. Així, la imponent sala Ferreres-Goerlich del CCCC acull dotze mostres que representen les dotze grans qüestions, com són el canvi climàtic, la degradació del sòl, la gestió de recursos o l'escalfament global, que la humanitat ha d'afrontar per a assegurar la seua supervivència en un planeta Terra cada vegada més colpejat.
Aquesta mostra és una de les propostes més ambicioses que el CCCC ha organitzat per a aquesta temporada 2022, ja que compta amb les obres de 14 artistes internacionals de tres continents diferents (Europa, Àsia i Amèrica). "Hem treballat durant dos anys en aquesta exposició en la qual hi ha una presència equilibrada d'homes i dones", assegura Vinz Feel Free, un dels seus comissaris.
Per la seua banda, el també comissari i director del CCCC, José Luis Pérez Pont, ha descrit l'art com "una de les formes ancestrals de comunicació de l'ésser humà", i és per aquestmotiu pel qual pretenen iniciar "una resposta conjunta entre ciutadania, administracions i economia per a canviar el present i el futur".
Els dotze reptes del planeta a través de l'art
Grafitis, escultures, il·lustracions, fotografies o fins i tot un bany pintat de dalt a baix per a denunciar la contaminació. Aquestes són les representacions artístiques a través de les quals els catorze artistes que han participat en aquesta exposició mostren la seua personal visió sobre els problemes als quals s'enfronta la Terra com a conseqüència de l'acció humana.
Iniciant el recorregut de 'Emergency on Planet Earth' trobem un dels punts més cridaners de l'exposició. Es tracta d'un contenidor a grandària real de la cadena de menjar ràpid més famosa del món, en el qual Fra Biancoshok, creador italià especialitzat en art urbà, vol plantejar al visitant un debat sobre els residus que aquestes grans corporacions generen; a més dels insans hàbits d'alimentació que fomenten.
Precisament, els imponents murs de la nau principal de la sala Ferreres-Goerlich alberguen els grafitis que signa l'artista canadenc Deih. El lloc triat no és casualitat, ja que segons confirma Deih "el fem espacial és una cosa en la que no solem pensar per la seua llunyania, però ens afecta". Per això, cobrir les parets de l'espai principal són una crida als visitants a reflexionar sobre les conseqüències de la imparable evolució tecnològica i els desfets que genera tant dins com fora del planeta.
També en la sala principal es poden apreciar els impressionants murals obra d'Onur, artista originari de Turquia, qui busca mostrar el contrast entre el desglaç dels icebergs i els incendis forestals que destrueixen les grans masses de bosc com a conseqüència de l'escalfament global.
De fet, la destrucció d'aquests dos mitjans són causes directes de la pèrdua de la biodiversitat animal. D'aquesta manera ho volen mostrar els creadors Barbiturikills i l'australià Will Coles representant a través de "adhesius com els que es porten en una conferència amb el nostre nom", explica Barbiturikills, a trenta animals en perill d'extinció usant l'humor. "L'humor és una via de comunicació que arriba a tothom i ens fa reflexionar sense eliminar la crítica", declara l'artista.
Així, les deixalles marines no solament estan causant la desaparició de la flora i la fauna en els oceans, sinó que també ens afecten directament a través dels aliments que ingerim diàriament. Per a materialitzar aquest problema, la valenciana Nayra López, al costat de Vinz Feel Free, ha creat una enorme tonyina de l'interior de la qual ixen tot tipus de plàstics, residus i fem que acaba en els mars. Aquesta escultura es troba penjada del sostre sobre una gran taula de set metres de llarg perfectament col·locada per a començar a menjar.
La sinèrgia entre els artistes Nayra López i Vinz Feel Free es repeteix en una de les peces més destacades de tota l'exposició. En ella, una persona vestida amb un vestit de protecció treballa en un camp de fruites i verdures radioactiu a causa de la contaminació del sòl. Entrar en la sala, ambientada amb llum ultraviolada per a imitar la radiació, resulta una experiència immersiva que no deixarà indiferent a l'espectador.
D'altra banda, la superpoblació és un altre dels grans reptes als quals la humanitat ha de buscar una solució per a assegurar la supervivència del planeta. En concret, Marina Capdevila, il·lustradora catalana, dibuixa un món saturat que condueix, a més, a un altre dels grans problemes: l'escassetat d'aigua. El treball del fotògraf nord-americà Spencer Tunick i Vinz, el co-comissari de la mostra, retrata una ciutat de Nova York on habiten persones nues amb cap d'ocell.
De la denúncia de l'escassetat de l'aigua a la defensa de les energies renovables. Aquest és el fil argumental de la il·lustració creada per la parella artística Reskate, formada per María López i Javier de Riba. En ella, es presenten les energies renovables, i en concret la provinent del sol, com la solució a la ingent utilització dels combustibles fòssils i el seu impacte negatiu sobre el nostre ecosistema.
Des de Galícia, l'artista multidisciplinària Doa Oa busca que el visitant entre de ple en "tots els boscos del planeta". Enmig del mural replet d'espècies que representen a cadascun dels boscos mundials es troba un gran quadrat negre que "contrasta amb la bellesa del bosc i representa la desforestació a la qual s'ha arribat per culpa de l'activitat humana", manifesta Doa Oa.
Amb tot, dos de les majors problemàtiques com són el canvi climàtic i la contaminació no podien faltar en aquesta mostra. En el cas del canvi climàtic, és el canadenc Aaron Li-Hill qui usant materials poc convencionals transforma la sala del CCCC en un bosc que pateix les conseqüències de l'emergència climàtica. Mentrestant, la contaminació es cola fins als banys del Centre del Carme, pintats d'un roig intens, amb el qual els valencians Xelon i Lidia Cao pretenen transmetre l'"alarma" per l'augment de la pol·lució.
17 solucions per a dotze problemes mediambientals
Encara que l'objectiu d''Emergency on Planet Earth' és la denúncia d'aquells problemes que pronosticaran com serà el futur del planeta, tal com descriu el co-comissari Vinz Feel Free, "aquests dotze reptes es plantegen des de la forma en què podem actuar com a societat". Per això, el missatge que els artistes volen manar és que està en la nostra mà construir o destruir la Terra.
En aquest sentit, la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha volgut proposar a tota aquella persona que visite aquesta exposició 17 solucions que donarien resposta a cadascun dels dotze problemes que s'exposen en la sala Ferreres-Goerlich. "Acostar l'impacte i les amenaces sobre l'ecosistema afavoreixen la participació individual i col·lectiva en la lluita contra el canvi climàtic", detalla la consellera Mireia Mollà.
Per aquesta raó, l'última sala de l'exposició no posa el focus en cap repte mediambiental, sinó que proposa aquelles accions que com a societat es poden dur a terme per a garantir la conservació del planeta en el qual vivim.
Aquestes solucions, que es basen en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030, s'articulen de forma transversal a través de l'economia, la biosfera i la societat. I s'exhibeixen juntament amb un vídeo protagonitzat per persones les accions individuals de les quals tracten de revertir el dany al planeta i contribueixen a "eliminar la sensació negativa de que no es pot fer res", conclou Pérez Pont.