Cultura

El violinista Ilya Gringolts debuta amb l'Orquestra de València

1 minut

El violinista Ilya Gringolts CR MatsBaecker

El violinista Ilya Gringolts, guanyador entre altres del primer premi en el Concurs Internacional Paganini, i que continua sent el més jove en aconseguir-ho en la història del prestigiós concurs, debutarà demà dijous amb l'Orquestra de València. Sota la direcció de Ramón Tebar, interpretarà amb el seu Stradivarius de 1718 ex-Prové, el Concert núm. 1 per a violí i orquestra de Serguei Prokófiev. Un programa en el qual també es podrà escoltar la Simfonia núm. 5 del mateix compositor, així com Echo and Narcissus, per a orquestra de corda del valencià Óscar Colomina.

El concert començarà amb la suite Echo and Narcissus d'Óscar Colomina, que va ser estrenada el 2009 i que està inspirada en la tradició centenària d'escriure música incidental per a l'escena dramàtica, en este cas la que Henry Purcell va compondre per a Abdelazar. Es tracta d'una obra que el Palau de la Música i l'Orquestra de València, han volgut dedicar a la memòria de l'esposa del compositor, Marta Gonzalez Bordonaba, que ha faltat recentment.

La presidenta del Palau, Gloria Tello, ha recordat que aquesta temporada està dedicada a difondre el patrimoni musical valencià, i és per això que ha volgut destacar aquesta obra de Colomina en el programa, "escrita per un dels nostres grans compositors, de gran prestigi i reconeguda trajectòria internacional, i a qui volem expressar la nostra estima i admiració".

Serguéi Prokófiev va escriure el seu Concert per a violí núm. 1 durant el convuls any de 1917, abandonant Rússia immediatament després de la revolució. Es va emportar alguns manuscrits, inclòs el d'aquesta peça, l'estrena de la qual va celebrar-se al Théâtre des Champs-Élysées de París, el 18 d'octubre de 1923, amb el jove violinista Marcel Darrieux, i Serge Koussevitzky en la batuta. L'Orquestra interpretarà també la Quinta simfonia del mateix compositor, escrita l'estiu de 1944, i que constitueix una obra monumental de caràcter èpic, inspirada en els dies previs a la victòria de la Segona Guerra Mundial.

Per part seua, el director del Palau, Vicent Ros, ha volgut destacar respecte al debut de Gringolts, que "sempre procurem incorporar a la programació a solistes internacionals que estiguen desenvolupant una important trajectòria artística", i aquesta temporada "estem assistint a debuts de grans músics que estan tenint una gran acceptació en el nostre públic".

El violinista rus Ilya Gringolts ha conquistat al públic per la seua tècnica i sensibilitat, buscant nous reptes musicals. Ha tocat amb orquestres per tot el món i ha tingut un gran èxit en els festivals de Salzburg, Lucerna i Edimburg, i al Concertgebouw d'Amsterdam, Filharmònica de Luxemburg, Filharmònica d'Hamburg, la Konzerthaus de Dortmund i al Teatre Fenice a Venècia. Com a músic de cambra, col·labora regularment amb artistes com James Boyd, Itamar Golan, Peter Laul, Aleksandar Madzar, Nicolas Altstaedt, Christian Poltera, David Kadouch, Antoine Tamestit i Jörg Widmann. Després d'estudiar violí i composició a Sant Petersburg, va estudiar amb Itzhak Perlman en la Juilliard a Nova York. És professor en la Universitat de les Arts de Zuric i membre de l'Acadèmia Chigiana de Siena.