El violinista Ilya Gringolts debuta amb l'Orquestra de València

Guardar

El violinista Ilya Gringolts CR MatsBaecker
El violinista Ilya Gringolts CR MatsBaecker

El violinista Ilya Gringolts, guanyador entre altres del primer premi en el Concurs Internacional Paganini, i que continua sent el més jove en aconseguir-ho en la història del prestigiós concurs, debutarà demà dijous amb l'Orquestra de València. Sota la direcció de Ramón Tebar, interpretarà amb el seu Stradivarius de 1718 ex-Prové, el Concert núm. 1 per a violí i orquestra de Serguei Prokófiev. Un programa en el qual també es podrà escoltar la Simfonia núm. 5 del mateix compositor, així com Echo and Narcissus, per a orquestra de corda del valencià Óscar Colomina.

El concert començarà amb la suite Echo and Narcissus d'Óscar Colomina, que va ser estrenada el 2009 i que està inspirada en la tradició centenària d'escriure música incidental per a l'escena dramàtica, en este cas la que Henry Purcell va compondre per a Abdelazar. Es tracta d'una obra que el Palau de la Música i l'Orquestra de València, han volgut dedicar a la memòria de l'esposa del compositor, Marta Gonzalez Bordonaba, que ha faltat recentment.

La presidenta del Palau, Gloria Tello, ha recordat que aquesta temporada està dedicada a difondre el patrimoni musical valencià, i és per això que ha volgut destacar aquesta obra de Colomina en el programa, "escrita per un dels nostres grans compositors, de gran prestigi i reconeguda trajectòria internacional, i a qui volem expressar la nostra estima i admiració".

Serguéi Prokófiev va escriure el seu Concert per a violí núm. 1 durant el convuls any de 1917, abandonant Rússia immediatament després de la revolució. Es va emportar alguns manuscrits, inclòs el d'aquesta peça, l'estrena de la qual va celebrar-se al Théâtre des Champs-Élysées de París, el 18 d'octubre de 1923, amb el jove violinista Marcel Darrieux, i Serge Koussevitzky en la batuta. L'Orquestra interpretarà també la Quinta simfonia del mateix compositor, escrita l'estiu de 1944, i que constitueix una obra monumental de caràcter èpic, inspirada en els dies previs a la victòria de la Segona Guerra Mundial.

Per part seua, el director del Palau, Vicent Ros, ha volgut destacar respecte al debut de Gringolts, que "sempre procurem incorporar a la programació a solistes internacionals que estiguen desenvolupant una important trajectòria artística", i aquesta temporada "estem assistint a debuts de grans músics que estan tenint una gran acceptació en el nostre públic".

El violinista rus Ilya Gringolts ha conquistat al públic per la seua tècnica i sensibilitat, buscant nous reptes musicals. Ha tocat amb orquestres per tot el món i ha tingut un gran èxit en els festivals de Salzburg, Lucerna i Edimburg, i al Concertgebouw d'Amsterdam, Filharmònica de Luxemburg, Filharmònica d'Hamburg, la Konzerthaus de Dortmund i al Teatre Fenice a Venècia. Com a músic de cambra, col·labora regularment amb artistes com James Boyd, Itamar Golan, Peter Laul, Aleksandar Madzar, Nicolas Altstaedt, Christian Poltera, David Kadouch, Antoine Tamestit i Jörg Widmann. Després d'estudiar violí i composició a Sant Petersburg, va estudiar amb Itzhak Perlman en la Juilliard a Nova York. És professor en la Universitat de les Arts de Zuric i membre de l'Acadèmia Chigiana de Siena.

Destacats