El MuVIM obri les seues portes a la moda amb un recorregut pels 50 anys de trajectòria de Francis Montesinos

La mostra podrà visitar-se fins a desembre amb més de 300 peces que expliquen de manera didàctica el naixement i consolidació de la marca Montesinos i la seua aposta pel color en una Espanya en blanc i negre

Guardar

Exposición Francis Montesinos en MuVIM foto_Abuaila (8)
Exposición Francis Montesinos en MuVIM foto_Abuaila (8)

El MuVIM obri les seues portes a la moda amb un viatge pels 50 anys de trajectòria de Francis Montesinos. El museu de la Diputació recupera la normalitat amb la mostra ’50 aniversari: València, seda i foc’, que projecta la dilatada i excitant carrera del visionari i innovador artista valencià, una de les figures més determinants en el panorama de la moda espanyola.

La Sala Alfons Roig rep el nou món amb este "festí dels colors, la temptació del tacte i l'enlluernament de la bellesa", tal com el poeta Paco Brines descriu l'obra del dissenyador valencià. "Més de 300 peces seleccionades després de dos anys d'un procés creatiu obert que s'endinsa a la muntanya russa de Montesinos", segons explica el comissari de l'exposició, José Vicente Plaza.

La mostra, que podrà visitar-se fins a desembre seguint el protocol de seguretat anti-COVID, està estructurada en quatre àmbits, des de la reconstrucció de l'artista urbà a peu de carrer fins a les fites de l'univers ‘montesiniano’, passant per la creació de la marca i una gran passarel·la en la qual no falten eixos estampats tan exclusius en els quals València està sempre present.

No faltarà tampoc la sorpresa final en un trajecte expositiu que reconstruix la primera botiga de Montesinos, els acolorits aires de llibertat en una Espanya en blanc i negre, l'eclecticisme d'un transgressor amb tendències hippies o de la ‘Movida’ que s'entregava amb idèntica il·lusió en apassionats treballs per a les Falles o el tapís de la Verge. En resum, "un art que naix i mor entre seda i foc, com ho fa la seua terra". Un muntatge amb el qual el MuVIM s'avança a altres espais expositius i que concedix especial valor al seu vessant didàctic, ja que durant setembre i octubre estan previstes visites escolars en les quals les noves generacions podran aprendre la professió que ha posat en el cim a Montesinos.

El ‘xiquet’ del Carmen

Francis Montesinos va nàixer en el valencià carrer Cavallers, envoltat de costureres, brodadores, restauradors, pantaloners i modistes, un entorn que, al costat de la botiga de manualitats de la seua mare, on jugava diàriament amb botons, feltres i boletes de colors, va convertir la moda en el motor de la seua vida. "Mai vaig pensar a arribar tan lluny, però vaig acabar sent un d'eixos moderns que volien canviar el color d'un país enfosquit".

El ‘xiquet’ del Carmen, que va beure del color i la fantasia eivissenca en els seus inicis, va començar a marcar la diferència a través de l'alegria i la llibertat dels seus dissenys a la botiga-taller de la valenciana plaça de Sant Jaume. Va ser el punt d'eixida d'una excitant carrera que va passar per la Barcelona industrial, el Madrid del Palacio de Cristal, Las Ventas i el ‘Made in Spain’, i el salt internacional per a triomfar a Londres, París, Berlín, la Xina o Cuba.

Tot este travelling que recorre l'aventura vital del creador valencià, en la qual no falten la ironia i el folklore, forma el nucli d'una exposició que compta amb les fotos de l'exclusiu Helmut Newton, les experiències cinematogràfiques amb mestres com Almodóvar i Berlanga o la fusió del ballet de Nacho Duato i el flamenc en les passarel·les i desfilades. "Agraïsc a la Diputació i el MuVIM que hagen obert les seues portes a la cultura de la moda, com van fer abans grans museus com el Metropolità i el Louvre, a les portes que València siga capital del disseny", ha assenyalat Montesinos.

L'artista ha destacat també, durant la presentació de ‘València, seda i foc’, el treball del seu equip, "de Lola, de Mercedes i per descomptat de Donya Concha"; els seus homenatges a Lorca, Dalí i Balenciaga com a "icones d'un país que estime"; i "la gran selecció expositiva que hem fet a Llíria gràcies a la col·laboració del seu ajuntament". I un record molt especial per a una dona Montesinos com Carmen Alborch, amb qui va compartir "la innovació i la creativitat com a símbols de llibertat".

Aposta per la itinerància

El cap d'exposicions del MuVIM, Amador Griñó, ha incidit en la "complexitat del muntatge de la primera exposició específica sobre moda que acull un museu d'estes característiques en els últims anys", i ha celebrat el resultat d'una mostra que es basa en "l'acumulació de la memòria i els fragments de la vida de Francis Montesinos". Un producte museístic l'objectiu del qual, segons avancen Griñó i el propi artista, és "fer el salt a espais com el Museo del Traje de Madrid o el de la Indumentària de Barcelona, i per què no a Marrakech o París".

Per part seua, la diputada del MuVIM, Glòria Tello, ha considerat que després del parèntesi de les obres de climatització i especialment el tancament a causa de la pandèmia, "l'espera ha valgut la pena per a acollir esta gran exposició d'un dels nostres artistes més emblemàtics". "Parlar de Montesinos és parlar de València, d'alegria de viure, explosió de colors i llibertat i normalitat creativa; tot un símbol impregnat de la nostra manera de ser", ha afegit Tello.

La diputada provincial s'ha mostrat satisfeta que el museu de la Diputació puga acollir "esta fantàstica selecció de peces intergeneracionals que demostren el sentiment de pertinença que ha aconseguit Montesinos amb el seu segell tan mediterrani".

L'exposició ’50 aniversari: València, seda i foc’ serà inaugurada este mateix dijous amb la presència del president de la Diputació, Toni Gaspar, la diputada del MuVIM, Glòria Tello, i el protagonista de l'esdeveniment, Francis Montesinos, que a l'octubre del passat any rebia l'Alta Distinció de la Generalitat Valenciana.

Arxivat a:

Destacats